Реклама / Ads
16| 12963 |30.12.2008 МИСТЕРИИ

Три труса и катастрофи през 2009-а

.
Март ще е най-тежкият месец за управляващата коалиция, твърди във в. Стандарт астрологът Емил Лещански, който прогнозира още, че Хасково ще пострада най-много, а Враца и Ямбол ще се отърват леко.
 

 

Eмил Лещански астролог

2009 година се оказва много важна за България и точно този факт ме накара да променя първоначалното си намерение да не разглеждам съдбата й. В момента се развиват процеси, значението на които ще е от особена важност за бъдещето на страната ни. Несъмнен факт е, че точката, от която трябва да се започне изследването на онова, което ще е съдбовно през следващите дванадесет месеца, е световната финансова криза. Тя е валидна за всички и ще е основа за неприятни събития в света. В Европа най-сериозно засегнати ще се окажат икономиките на Чехия, Франция и Англия, а от останалия свят - Япония. Кризата ще продължи до края на 2012 година Светът ще работи усилено за преодоляването й, но както е ясно, всеки оздравителен процес протича бавно. Освен това не бива да се забравя, че в такива случаи винаги има и фактори, които се стремят кризисната ситуация да се задълбочи, за да извлекат по-големи дивиденти от събитието. Така ще е и сега.

Не можем да поддържаме илюзията, че България е извън нейното въздействие, най-малкото заради зависимостта от световния пазар, а като прибавим и липсата на конкурентна производителност, загубата на енергийна мощ, някои вътрешни проблеми, действащи предимно като ретроградни и разрушителни сили, картината започва да се оформя в мрачни тонове. На фона на значителния световен проблем България следва да докаже, че се движи в пътя на позитивното развитие. Задачата е доста тежка, защото всеки гражданин следва да поеме лична отговорност за съзнателно градивно участие в социалния живот. Това е едната страна на въпроса. Хубавото тук е, че наистина българинът ще започне бавно да се променя и да се приобщава към човешките ценности през идващата година. Да, бавно ще е движението напред, но ще е движение. Свидетели сме, че десетилетия наред такова липсваше, и то не е било случайно, защото, поглеждайки в исторически план, въпросните десетилетия прерастват в много столетия.

Другата, особено важна страна за възхода на България, е нейното управление. Въпросът не опира до партии и личности. Ситуацията е далеч по-страшна, защото става дума за духовната мощ, етичния потенциал, морала, религиозните и философските възгледи на един цял народ. Става дума за неговите качества и ценности, за способността му да докаже, че е достатъчно зрял и качествен народ, а не стадо или по-любезното название - биологична единица, както се казваше в социалистическите времена. На практика обаче се получава така, че нашият народ постоянно доказва тъкмо обратното - номадски навици, безхаберие, хитрост от най-долнопробен клас, мрак, безпросветност и невежество. Народът ни представлява световен културен абсурд, защото се хвали, че има празник на културата и писмеността, а наличието на изискана духовна култура се оказва съвсем недоловимо. Не по-добро е състоянието и на гражданско-битовата и материалната култура. Материалният статут и духовният облик на българина не са на достатъчна висота. Следва да се издигнат на полагаемото им се ниво и това трябва да се случи едновременно, защото те винаги вървят ръка за ръка. Иначе само ще се заблуждаваме колко сме европейци и колко сме велики. Докато не тръгнем по пътя на истинското възстановяване, трудностите и проблемите ще се стоварват върху главите ни като дъжд от камъни. Мъчително ми е да напиша, че и през тази година ще падат камъни по главите ни. Тук ще се отклоня за секунда, за да направя един важен паралел. Астролозите в света считат, че една астрологическа епоха преминава за точно фиксиран брой години, и се борят да го доказват. Невероятна заблуда, властвала повече от две хилядолетия в умовете на тези човеци, властваща и сега. Истината е, че една астрологическа епоха се сменя тогава, когато човешкото общество е готово да навлезе в новата. Така е с всичко. Ще си вземеш, да речем, обувки намер 40, когато кракът ти е достатъчно пораснал, а докато си дете, ще си носиш детските. Ясна е аналогията, че ще влезеш в Европа, когато си европеец по дух, а не по територия, и ще заживееш добре, когато станеш добър човек!

xoroskop.jpgПрез 2009-а ще има промяна. В политически план тя няма да пожали кабинета. Известните в общественото пространство конфликти в тройната коалиция ще достигнат своя връх през януари. Късият февруари ще премине във вътрешна враждебност между управляващите политически сили. Кризисният месец за правителството е март когато и ще чуем за разпад на кабинета. Четири месеца по-късно ще се проведат избори. ГЕРБ ще ги спечели, но не с мнозинство, позволяващо създаването на еднопартиен кабинет. Новото управление ще е дясно. При положение, че СДС и ДСБ организират достатъчно добре предизборните си кампании, управляващата сила може да се окаже формацията ГЕРБ-СДС-ДСБ. Този десен вариант обаче е твърде съмнителен и не е ясно доловим в звездното писмо. Далеч по-възможният модел на дясното управление е ГЕРБ-"Атака". Другите избори, които ще се проведат в страната, са за евродепутати. Ако ГЕРБ и "Атака" се коалират, те ще изпратят 7 депутати в Брюксел. Следва БСП с четирима, СДС - 1, и ДСБ - 1. След като новото управление поеме властта, ще последват и всички необходими процедури по съживяването на страната - корекция на закони, преструктуриране на административни инстанции, бързи действия от страна на МВР, следствие, прокуратура, съд. Върху престъпния свят ще се стовари сериозен удар Ще бъдат образувани много съдебни дела за онези, които са си позволили да ползват властта за удовлетворяване на лични нужди. Техните ортаци също ще седнат на подсъдимата скамейка. Ще се потърси ефективна отговорност от крадците на народа. Ще започне борба с престъпните практики в различните социални сфери с цел свеждането им до минимум. В страната последователно ще се въвежда европейски ред и дисциплина. Икономическият ръст на България, в сравнение със сегашното ниво, ще се понижи, което естествено е следствие от световните регресивни процеси. Очаква се и спад на строителството. Финансите на страната обаче съвсем няма да намалеят. По-високи приходи ще има от туризма в сравнение с 2008-а. Лихвеният процент ще падне, както и данъците Работата на еврофондовете с България ще се възстанови, което всъщност ще запази нивото на финансова стабилност.

Като цяло, животът ще се подобри. Безработицата няма да нарасне или да намалее в сравнение със сегашното й ниво, но това "замразяване" никак не е успокояващо, защото през годината тя ще се движи в рамките на 12-13%. Светъл лъч е селското стопанство. То ще стъпи на здрава основа и ще започне етапът на възраждането му. Житната реколта ще бъде много добра, а тази на гроздето - умерена. Едновременно с положителните събития ще наблюдаваме и отрицателни. За огромно съжаление здравеопазването няма да помръдне напред. Явно в тази система има огромно присъствие на тесногръди и регресивни управници, чиято единствена цел е да предизвикват ярки разногласия и развихряне на диви страсти, което естествено няма да позволи здравеопазването ни да се изправи на крака.

Подобно, дори по-тежко, ще е състоянието в образователната система на страната. То явно не може да намери собственото си равновесие в условията на съвременните изисквания, действащите правни норми, крайно мизерната материална база и не по-малко оскъдното заплащане на преподавателите. С голяма острота ще възникне и проблемът за интелектуалното ниво на учителите. Образователната система ще излезе от кризата, в която е затънала, едва през 2012 година. Във външнополитически аспект ще охладнеят за известно време отношенията с Русия, но след това отново ще се възстановят. България ще получи най-голяма помощ и подкрепа от САЩ Приятелските страни от ЕС, с които ще работим добре, са Унгария и Чехия, а най-негативно отношение към страната ни ще демонстрират Франция и Англия.

Спортната слава на България ще липсва през идващата година. Единствените успехи от световен мащаб, които може да очакваме, са в шахмата. И спортът, във всичките му разновидности, се нуждае от мащабни промени, защото както и преди състоянието му като база и реална перспектива е плачевно, а грижата на държавата за спорта може да се определи като последна. Не може да се побеждава само на гол ентусиазъм и юнашка чест.

Климатичните условия се характеризират с умерена зима. Пролетта ще е дъждовна, каквото ще бъде и лятото, поради което ще е и по-хладно. Есента ще е мека и продължителна. Достигаме до тежките прогнози за България. Автотранспортните произшествия - едно от най-тревожните явления за страната от години насам, не намаляват и през 2009 година. Дори ръстът им ще надмине този от предходната година. Налице са междупланетни аспекти, които се отчитат като предпоставка за катастрофи, но не и за завишаването на броя им. Те не са достатъчно условие за този бум на автопроизшествия, защото така би следвало да е навсякъде по Европа и света, тъй като звездният пояс действа почти по еднакъв начин. В нашия, българския, случай може да се говори само за безотговорност, защото нейното ниво е изключително високо. И тъй като тази констатация е самата истина, начинът за справяне е само един - драконовски мерки от страна на контролните органи и бързо прилагане на съответните санкции. Няма да ни отминат и природните катаклизми. Наводнения ще има в района на Харманли през май и в Димитровград през юни. Земетресения ще има в три района: Хасково - около 19 април, Враца - около 9 септември и 19 октомври, и Ямбол - около 17 декември. Тежко ще е в Хасково, където ще има жертви и материални разрушения. На другите места няма да има поражения.

Особено неприятното събитие през годината е от духовно естество. Това е маловерието, пуснало трайни корени в душата на българина. То ще нарасне още повече. Това е особено опасно явление, чрез което нещастието на този народ ще се усили, ако не в материален, то абсолютно сигурно - в душевен план. Истина е, всеки се сблъсква с трудности. Веднъж отстъпва, друг път ги преодолява. Явяват се и физически болки - и те отминават, и те се забравят, но душевна ли е болка, тогава е страшно. Тя е разкъсваща и съсипваща, а за нея лек няма. Никой не бива да се съмнява, че нарасне ли липсата на вяра в Бога, нещастията ще се умножат - както тези на отделния човек, така и онези в общ план за народа. Безбожието води до анархия, а анархията - до упадък! 

(вестник Стандарт)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 18576 |26.12.2008 7 необясними загадки на медицината . 15| 16618 |07.12.2008 Край на СПИН-а . 53| 10199 |03.12.2008 Омертата около Първанов се пропука в ...Узбекистан . 46| 11662 |28.11.2008 Американски сайт открадна новата роза на БСП!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads