Реклама / Ads

3| 5438 |12.08.2015

Учени: Вселената бавно умира

.
Идва ера на черните дупки
Вселената бавно умира, сочи проучване на астрономи.Екип от учени изчислиха силата на излъчване на енергия над 200 000 галактики, разположени на милиарди светлинни години от Земята и установиха, че Вселената генерира все по-малко количество енергия.
Проучването разкри какви са били точните нива на енергия, произведени от галактиките преди хиляди години. То установи, че Вселената е генерирала наполовина по-малко количество спрямо преди 2 млрд. години и продължава да избледнява.

Предишни проучвания вече откриха, че намалява превръщането на материя в енергия в Космоса, но сегашното е най-подробно, смятат астрономите.

Изследователите от Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR) в Западна Австралия са използвали седем от най-мощните телескопи в света, за да наблюдават галактиките в 21 различни диапазона на електромагнитното излъчване - от ултравиолетовия диапазон до радиовълните. Учените съпоставили яркостта на галактиките през различните периоди от време и установили количеството на енергията в миналото.

Оказва се, че преди 2,3 млрд. години Вселената е излъчвала два пъти повече енергия, отколкото сега.

Според експертите Вселената постепенно гасне и след около 100 трилиона години, когато последното червено джудже изчерпи запасите си от "звездно гориво", тя окончателно ще мине в "мъртво" състояние и ще стане много тъмна. По това време във Вселената ще има само черни дупки, бели джуджета и неутронни звезди, както и последните оцелели планети.Така ще започне ерата на черните дупки.

Първоначално изследванията бяха направени с помощта на англо-австралийския телескоп в Нов Южен Уелс. Следващите проучвания са с два орбитални и космически телескопи, управлявани от NASA и Европейската космическа станция.

Изследването е част от проекта Galaxy and Mass Assembly (Gama), най-големият в историята обзор на лъченията в небето.

"Използвахме всички космически и наземни телескопи, за да измерим отделянето на енергия от повече от 200 000 галактики във възможно най-широк диапазон от спектъра." - заяви проф. Саймън Драйвер, ръководител на проекта GAMA.

"Докато по-голямата част от енергията, която съществува във Вселената днес, е създадена в резултат на Големия взрив, съществува и допълнителна енергия, която се генерира непрекъснато от звездите в непрекъснатия синтез на водород и хелий." - допълва проф. Драйвър.

Цялата енергия на Вселената е създадена при Големия взрив, но част от нея е заключен в масата на обектите във Вселената. Част от тази маса отново се превръща в енергия, в съответствие с известното уравнение на Алберт Айнщайн E=mc2.

"Тази "нова" освободена енергия се поглъща или от праховите частици в процеса на разпределението й в рамките на галактиката, или се разпръсква навън в междугалактическото пространство и се разпространява, докато не се сблъска с някакво препятствие: друга звезда, планета или което е изключително рядко - с огледало на телескопа." - допълва проф. Драйвър.

"Оттук нататък Вселената е обречена на изтощение и смърт, на старост, която ще продължава вечно. По същество тя се е настанила на дивана, придърпала е одеялото и се е приготвила да заспи вечен сън." - обяснява проф. Драйвър.

Екипът от изследователи се надява да разшири изследванията си и да състави карти на отделяната енергия, обхващащи цялата история на Вселената. Те ще използват нови съоръжения и включително най-големия радиотелескоп в света, известен като Square Kilometre Array.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Германски учени: Вселената може да изчезне внезапно всеки момент 18| 9385 |22.02.2015 . Учени: Газираните напитки могат да са смъртоносни 5| 6350 |21.02.2015 . Учени: Александър Велики е погребан в Амфиполис 9| 8726 |30.11.2014 . Учени: Златното руно е съществувало, не е измислица 1| 7786 |29.11.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ