Реклама / Ads
15| 19540 |09.07.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Анализатор: Рибата е още в морето, а Делян Добрев сложил тигана за блок ”Хан Аспарух”

.
В Черно море
Рибата е още в морето, а Делян Добрев вече е сложил тигана на котлона и го е нагрял до червено. Така може да се опише днешната медийна суматоха, предизвикана от пост във Фейсбук на бившия енергиен министър, който съобщава, че ни чака светло газово бъдеще - от блока ”Хан Аспарух” щели да бъдат добивани по 13 млрд. куб. м на година, което е 5 пъти повече от потреблението на България.
 

 Следват зашеметяващи сметки - Добрев изчислил, че годишно в българския държавен бюджет ще влизат 2,7 млрд. лв. от концесионни такси, а БВП на страната ще се вдигне с 5% само от разработването на това находище.

 

Няколко неща в тази гръмовна новина предизвикват скептицизъм.

 

Първо, за доказателство на своите твърдения Добрев пуска някакъв мъглив слайд от презентация на компанията "Тотал" пред енергийната комисия в парламента, вероятно го е снимал с телефон. На този слайд наистина има някакви числа, които показват, че от "Винех" и "Крум" може да има сумарен добив от 13 млрд. куб. м между 2031 и 2040 г., предполагам, че Винех и Крум са имена на сондажи в блока "Хан Аспарух". Но, внимание: отгоре пише, че през 2025 г. трябва да се проведе appraisal drilling. На български това означава - оценъчно сондиране, което се прави, за да се оцени размера на газовото поле, запасите и възможната годишна продукция от находището. Така че засега е безсмислено да се говори за обем на добива, това може да стане само приблизително ясно най-рано през 2025 г.

 

Второ, "Тотал", а вероятно и другия партньор в проекта - австрийската OMV, е борсово търгувана компания. Ако наистина има такова голямо газово откритие, "Тотал" трябва да го съобщи първо на борсата, а не на Делян Добрев, защото това ще повлияе върху цената на акциите, в противен случай ще им друснат голяма глоба.

 

И един дребен детайл - не знам струва ли си, да се вярва на бивш енергиен министър, който не знае как се изписва името на страната, която в момента е най-голям газов доставчик за България. Г-н Добрев, ние получаваме газ от Азербайджан, а не от АзЪрбйджан.

 

Нещата като че ли си идват на мястото като вземем предвид призива на Делян Добрев България да влезе както акционер в консорциума между "Тотал" и OMV, който проучва находището. Преди няколко месеца управителят на българското поделение на "Тотал" казва: „Тъй като прокарването на дълбоководен проучвателен сондаж в Черно море е рисковано и скъпо, активно търсим трети партньор за проекта, за да споделим разходите и рисковете“. И ето, днес г-н Добрев лансира идеята, че този трети партньор в начинанието, което е "рисковано и скъпо" трябва да бъде българската държава.

 

Пламен Димитров




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9164 |03.02.2022 Политически анализатор: В разлома президент-премиер за С. Македония Петков няма да има шансове за пробив . 8| 4028 |22.11.2021 Анализатор: Успехът на Радев - заставането на гребена на анти-ГЕРБ вълната . 53| 5669 |11.05.2021 Анализатор: Партията на Слави е тип ”Чадър” - бори се за гласовете на всички обществени групи . 8| 5809 |24.09.2019 Човек умря и пак главата на рибата... ухае на парфюм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads