Реклама / Ads
34| 6972 |21.07.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Асен Василев: Слънчев бряг беше по-важен за служебния кабинет от пристанище ”Росенец”

.
Някой от Националната агенция за приходите е решил, че е по-важно да проверява обекти на Слънчев бряг, отколкото най-голямото пристанище - това на ”Росенец”. Премахнат е бил контрола на “Гранична полиция” и НАП върху доставките на пристанището.
 

Това обяви в ефира на Българската национална телевизия финансовият министър Асен Василев. 


Повод за коментара му е решението на властимащите да прекратят договора за концесията на "Росенец", отдадена на "Лукойл". Решението бе взето в Народното събрание днес. 

 

"Решението за "Росенец” е внесен, доколкото знам, от ПП. В правителството се работи доста спокойно. Решенията на правителството се вземат консенсусно", посочи още Василев.


Той коментира и развитието по бюджета. По думите на Василев бюджетният дефицит от 3% не е самоцел. 


"Това е максималният дефицит, който една държава може да поддържа, без да задлъжнява прекомерно. Между ръста на инфлацията и ръста на БВП трябва да има 3% дефицит. Това гарантира устойчивост на публичните финанси", обясни Василев. 


Той бе категоричен, че служебното правителство и "виждало едно, но е казвало съвсем друго" по повод критиките и прогнозите за финансовото състояние на държавата. 


"Има искания в размер на около 300 млн. лева, които могат да бъдат преразпределени в рамките на тези разходи. Държавата може да се развива - да инвестира и да има сравнително стабилна социална система, която да намалява неравенствата. Европа дава на бедните държави средства така, че те да си правят инвестициите в пътища, железопътна инфраструктура и другите средства да ги използват, за да може да се прави нормална социална политика. Това води и до ръст на БВП. Колкото повече се събира ножицата, толкова повече икономиката расте и това е доказано - когато една икономика даде равен шанс, тя може да вземе най-доброто от своите граждани", коментира още Василев.


Той обясни, че исканията на протестиращите синдикати могат да бъдат изпълнени, но е важно да бъдат мотивирани. 


"Финансовият министър не е за да дава или не, а за да задава въпроси. Когато се искат повече средства за полицията, въпросът е как ще се даде по-добра услуга на гражданите - ще сложат камери, полицейски постове в селата, например? Тук е преценката на целия Министерски съвет, който трябва да реши дали тази дейност е смислена. А не който вика най-много на площада, да получи най-много", обясни още Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9559 |17.07.2023 Илиян Василев: ГЕРБ ще играят с ”десен” човек, от тези, които знаят кое е ”дясно” и кое ”синьо” . 23| 15712 |10.07.2023 Илиян Василев: Проваленият Радев може да се прави на мачо, но пред истински политик изглежда нелеп и объркан . 15| 3840 |22.06.2023 Асен Агов: Победата на Украйна е жизненоважна за България . 5| 12365 |30.03.2023 Асен Асенов: След 33 г. единствената Европа у нас е немският супермаркет в края на града

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads