Реклама / Ads
11| 11678 |21.11.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Димитър Куманов за Фрог: ДНСК са на Марс, унищожаването на р. Вит е непоправимо

.
Димитър Куманов
Къде е ДНСК след като има незаконен строеж? Изпратихме им на 14 ноември официално уведомление, че там се строи незаконно. Резултатът е, че ДНСК се е преместила на Марс в момента. Абсурдът всеки ден се задълбочава. Ако наистина съществува договор с фирмата „Хидрострой“, ще трябва и да им платим, че са унищожили реката.
 

Това каза пред Фрог Нюз  Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка", които сигнализираха за скандалните изкопни работи, които се извършват в коритото на река Вит покрай строежа на магистрала „Хемус“.

 

Това в което аз съм абсолютно сигурен е, че там вече е изпълнен насип, огромни количества насип, който е изкопан от реката разбира се, но там няма издадено разрешение за строеж. Това прави изпълнените неща не само незаконни, ами съгласно Закона за устройство на територията те трябва да бъдат премахнати мигновено. Дали имат и какви са причините да нямат разрешение за строеж.

 

Куманов потвърди получената от Фрог информация, че няма разрешение за строеж след 89-ти километър, но изпълнителят на проекта „Автомагистрали“ строят между 94 и 96 км.

 

Ние в момента се занимаваме да се спасим рекичката, защото те вече направиха непоправима беля. Абсолютно правилен е въпросът къде се складира издълбаната от реката баластра. Ако насипът е 100% от тази баластра, това може да се установи много лесно, но Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) сякаш умря. Вече повече от 10 дена тази дирекция просто е на друга планета. Въпросът къде е отишла изкопаната баластра е много интересен, защото има няколко възможности. Едната е да е вложена в магистралата. Втора възможност е да е продадена на някого. Може да бъде и депонирана някъде. Има и четвърта – тази баластра да се е нихилирала някак си.

 

За мен много по-интересният въпрос е от къде се е взело това, което е насипано там в момента. Никой не знае. След като не знаме къде е отишло това от реката, въпросът е за насипът - от къде идва насипаното. Там трябва да има документи, че е купен материалът от някого, транспортиран е от еди-коя си фирма, защото нали се сещате, че това се плаща от нашите данъци.

 

Няма никаква яснота кой извършва строежа. В публикации в медиите и изявление на областния управител на Ловеч Ваня Събчева, която в момента играе ролята изкупителна жертва, изпълнител на „чистенето на речното корито“ е фирма „Хидрострой“ АД. Реално ние не знаем кой е, съдим само по изявлението на областната администрация. Почистването на реката е незаконно, защото няма необходимите разрешителни и като такова е спряно от РИОСВ. 

 

Никой не може обаче, да открие цитирани договор, вероятно той не съществува, защото той трябва да е публичен. Бъдете сигурни, че в момента го пишат. Това не е обществена поръчка, няма и такава публикация. В този договор най-интересното е, че ако областна управа възлага на частна фирма да извърши някаква дейност, следва и да заплати за това. Изпадаме в абсурдната ситуация, че те вече са ликвидирали реката, а сеща ще трябва да се плати за това.  Трябва да бъде попитана областната управителка колко от нашите данъци са отишли за плащане на „Хидрострой“ АД за да унищожи река Вит.

Цялото това оправдание със спрения договор вероятно го измислиха в Министерството за околната среда и водите, но както винаги мислеха, че ще им се размине, а стана по-зле, те само затъват.

 

Ние ще напишем жалба до ЕК, до главния прокурор на ЕС и до Тимерманс, в които ще покажем как се строят магистрали в България. Не знам до къде ще стигне това, ако те си мислят, че ще продължават да лъжат и да се въртят и усукват ситуацията може да стане страшно неприятно за страната ни.

 

Нямам идея защо опозицията си мълчи. Всички парти в България „топят човките“ в тези магистрали под една или друга форма.

 

Едно сериозно некомпетентно момче обясняваше на генерал Борисов при огледа на строителните работи, че те само били чистили, за да строят мост… Два километра изрината река не е необходима за да се строи мост, казвам го като строителен инженер. Не само това - в много случаи може да се строи мост без изобщо да стъпва техника в коритото на реката. Мисля, че сме първата държава само по този начин би могла да строи. Фактът, че това момче говореше за 50 тонни греди, за които трябва да се използват 200 тонни кранове, които да са в коритото на реката. Това също показва уникална некомпетентност, защото същите тези греди, които са някакви стоманобетонови, могат да бъдат изпълнени със стоманена конструкция, а тя тежи 5 тона. Тогава ще му трябват 25 тонни кранове, а не 200 тонни. Така ще се спаси природата, защото изобщо няма да има нужда крановете да влизат в река.

 

Тук вече е генерално въпросът за стила на строене на мостове в България, защото се доказа вече, че стоманобетонните не са особено подходящи. И по АМ“Хемус“ и по АМ „Тракия“ сменяхме вече сума  греди, които се скапаха. По „Хемус“ има два много големи стоманени моста, които са в прекрасно състояние, 40 години празнувахме миналата година на Аспаруховия мост във Варна, също е в прекрасно състояние, моста на дружбата при Русе – също, нитован, стоманен мост, с който никой  не се занимава. Да не говорим за жп- стоманените мостове, които германците са строили – и с тях никой не се занимава.

 

Тези мостове, които строим на магистралите Му, ще трябва да сменяме след 20-30 години стоманобетонните им греди.

 

Още повече, че в земетръсни райони трябва да се правят всички усилия за максимално олекотяване на конструкциите. Това което се прави в момента се дължи на схемите, по които се строят магистралите в България, или  т.нар. „пълен инженеринг“, в който строителят е и проектант.  Това означава, че не се избират най-хубавите проекти и след това свободните проектанти да контролират строителя, а се избира конкретния лот да го прави този, който може да изпълни и после трябва проектантите да следят началника си. Това е постоянната практика и резултатът е, че проектантът не смее да кихне, а  строителите си правят каквото искат. На точно този казус сме в момента.

 

Фрог Нюз

 

===

*Димитър Куманов е строителен инженер, специалист по стоманени конструкции. Един от основателите на Сдружение „Риболовен Клуб Балканка”. Един от създателите на сайта Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България. Той и съмишленици му от „Балканка“ са подали редица жалби до Главна Дирекция „Околна среда” към ЕК свързани с проблемите, които установяват по българските реки.

 

Вижте какво каза премиера Бойко Борисов за случая с река Вит и тежката техника там.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11278 |05.11.2019 Адв. Хаджигенов за Фрог: Очевидно се опитват да убият съпругата на Георги от „БОЕЦ“ . 17| 21106 |23.10.2019 Само във Фрог: Фандъкова мълчи за фрапиращи нарушения и данни за престъпления, открити в район ”Младост” . 15| 12228 |07.10.2019 Николай Милчев за Фрог: Границата на бедността е инфарктна електрокардиограма на българското сърце. . 31| 23460 |29.08.2019 Българка в Испания за Фрог: С този сертификат Пламен Георгиев става само за шофьор на испански туристи /допълнена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads