Реклама / Ads
15| 12226 |07.10.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Николай Милчев за Фрог: Границата на бедността е инфарктна електрокардиограма на българското сърце.

.
Поетът Николай Милчев
Триста и седемдесет лева на човек – това е новата граница на бедността, определена от правителството в България. Как е възможно, Господи, как е възможно?
 

Пиша и ръката ми трепери като писец на електрокардиограф. Каква драматична кардиограма, каква линия на мизерията, на бедността, на смъртта на всичко човешко. Не срам, не сърце, не очи – сянка от душа нямат тези, които определят тази граница на бедността, тази линия на бедността, с която всъщност ни зачеркват.


Защото зад хоризонта на тяхната алчност, свинщина и нарцисизъм започва границата на смъртта – на нашата физическа смърт. Но те не знаят, че там започва и границата на тяхната морална и нравствена смърт. Или пък знаят, но не им пука...


Никога няма да се разберем за тази граница между нас и тях. Затова е време да се тегли чертата – да теглим чертата и да кажем край. Чао. Търсете си други хора за тази демократична граница на бедност. Внесете си ги от полюса или от пустинята.


Преди три десетилетия В.С. – известен сатирик, поет и преводач, беше казал на Георги Джагаров, тогава заместник-председател на Държавния съвет на Народна република България, следното: – Другарю Джагаров, за социализма сме с вас, но за комунизма си търсете други хора – ние не ставаме.


Сега пък аз казвам: За линията на демократичните илюзии бяхме с вас, но за границата на бедността си търсете други хора. Ако може такива без стомаси и без очи. И без език, ако е възможно, и без изречения.

 

Ще ви цитирам думите на едно дете от монтанско село – и то под линията на бедността. На въпроса виждало ли е море, то отговори:
– Не, защото морето не работи, затворено е.


Как може изобщо да живеете и да говорите, господа от височините и от облаците, след това „неработещо море“? Как може да не спирате да дрънкате за европейски съюзи и евроатлантически ценности, като морето е излязло в отпуск за бедните?


Един милион и седемстотин хиляди души са под тази линия на бедност. Повтарям – един милион и седемстотин хиляди с по триста и седемдесет лева. И вие се дуете като пуяци от ТВ екрани, джипове и трибуни на ООН-ета и Брюксели. Време е да си събуете марковите обувки, да бутнете встрани червените персийски килими и да стъпите на земята. На босо да стъпите на земята. Защото ако сте забравили – на тази земя има и земя, която се нарича пръст.


И да си знаете, че това с фокусите, с илюзиите и с брутния вътрешен продукт, дето няма такъв като нашия във Вселената, едва ли ще продължи много и ще гръмне. Ще ви гръмне под краката и ще ви помете.

 

Защото линията на бедността е електрокардиограма – инфарктна електрокардиограма на българското сърце.


Разбрахте ли какво ви казах?

 

Николай Милчев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 23460 |29.08.2019 Българка в Испания за Фрог: С този сертификат Пламен Георгиев става само за шофьор на испански туристи /допълнена/ . 15| 20551 |27.08.2019 Кевин Буут за Фрог: Пеевски е истински изобретател на фалшиви новини . 2| 5947 |08.08.2019 Богдан Милчев: България няма план за действие срещу войната на пътя . 17| 13958 |01.08.2019 Адв. Хаджигенов за Фрог: Прокуратурата работи срещу нас, срещу правосъдието и срещу закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads