Реклама / Ads
30| 12703 |12.03.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Т. Дончева: "Ценният" главен прокурор си е приготвил "разни неща" в случай на "превратности на съдбата"

.
Татяна Дончева
Борисов беше един от тези, които подкрепиха избора на Сотир Цацаров. Двамата имаха известно разминаване в позициите само по случая "Костинброд", само че, когато се обърна палачинката и се оказа, че делото трябва да приключи при управление на ГЕРБ, се оказа, че делото е така разследвано, че могат да бъдат измъкнати извършителите и да се даде възможност на замесените в скандала да му придадат една благоприятна окраска – едва ли не да се изкарат жертви.
 

Това каза за предаването "СЪботаж" Татяна Дончева, която нарече случая "предотвратяване на опит за фалшификация на онези избори", който не е бил доказан благодарение на прокуратурата:

 

От управлението на ГЕРБ във втория му мандат досега има една ясна и отчетлива симбиоза между интересите на #Кой и интересите на мнозинството, която включва запазване на главния прокурор, който им е особено ценен. Аз разбирам, че "особено ценният" главен прокурор също си е приготвил "разни неща" в случай на "превратности на съдбата".

 

Симбиозата на практика e ограничавала икономическия живот до раздаване на обществени поръчки до ограничен кръг фирми, заяви Дончева. Според нея "играта е загрубяла", когато "явно се намесиха външни фактори", които са казали, че тази симбиоза им е известна и няма да я търпят и няма да оказват подкрепа на правителството:

 

В сегашните времена не е необходимо да правиш някакъв груб преврат. Достатъчно е да спреш еврофондовете. Защото нашето правителство и държава от доста години считат, че еврофондовете са основният приходоизточник на бюджета, и битката за еврофондовете е всичко (основна битка), а това никъде не е така.

 

Дончева заяви, че иска оставката на Лиляна Павлова заради отмяната на вече организирали и приключили обществени поръчки.

 

По законосъобразен път тези поръчки не могат да бъдат спрени "ей така". Законовият довод, който се използва, е липса на средства. Само че в Закона за обществените поръчки нямаш право да организираш обществена поръчка, ако не си намерил финансиране. В първия момент, в който премиерът обяви, че по негово разпореждане са развалени определени поръчки, той каза, че щели да бъдат направени нови процедури по новия закон. Това  е абсурдно. Това не може да стане и много лесно може да се събори, защото ти нали си развалил досегашната поръчка, защото няма финансиране...

 

Обществото смята, че корупцията по високите етажи на властта е ненормално висока и това е нещо, което дразни. Отмяната на поръчките е свързана с работата на хиляди хора, изтъкна Дончева.

 

Могат да работят и в неправилни фирми, но да работят добросъвествестно и да искат да си вземат заплатата и на тази заплата те да са подчинили своите житейски планове. Водени от съображението, че трябва да потушим народното недоволство срещу корупцията по високите етажи, се прави пиар упражнение.

 

За да бъде преодолян проблемът с корупцията без шум, е необходимо просто да бъдат намерени достоверни информатори от практиката в съответната сфера, които да кажат кои са лицата, искащи подкупи. Според Дончева номинациите в КЗК оставят съмнение:

 

Споровете за обществените поръчки са спорове за административно правосъдие и неслучайно свършват във Върховния административен съд. Сега измислиха, че КЗК много ще им пасне! Защо? Самото КЗК е от партийни функционери, от политически дейци и лобисти. Ако Петко Николов беше юрист, и новият председател, за пред очи, трябва да бъде юрист, погледнете им номинациите!!!

 

В отговор на слушателски въпрос, дали ако прокурорите и съдиите в системата сменят постовете си, това няма да реши проблема с липсата на доказателства, Дончева коментира, че различните части на юридическата професия изискват различна нагласа, умения и познания.

 

Мафията може да бъде пробита с политическо действие против нея. То изисква усилията на партия или група от партии. В основата на тези усилия обаче трябва да стои общественото разбиране, че то е необходимо, коментира Дончева манифеста на четиримата професори.

 

Дончева е на мнение, че е необходимо измитане на мутрите и мафията и много хора са съгласни с това, но не всички в страната:

 

Имате ли обяснение за подкрепата на мутрите и мафията и за тяхното възкачване върху българската държава, ако не е имало достатъчно много хора, които одобряват това, които смятат, че това е начинът, че това са средствата?! Обединението, не означава коалиция и не означава, хората да нямат други различия помежду си. Например, такива ключови различия ще бъдат русофили-русофоби, американофили-американофоби, евскептици с европривърженици, но това не може да ни спира!

 

Политикът даде за пример ранното СДС, където хора с различия са се обединили покрай общите си ценности. СДС става партия едва след 1997 г. припомни тя и определи водената от нея партия "Движение 21" като "по-скоро лявоцентристка", но уточни че бяга от позиционирането ляво-дясно, защото необходимостите в момента са свързани не толкова с леви и десни ценности, колкото с общ фронт срещу заплахите. Дончева не даде конкретен отговор дали ще се кандидатира за президент, но коментира:

 

Ролята на президента в сегашния исторически момент смятам, че може да бъде важна, а самите президентски избори съдържат възможности да се извърши такъв прелом и такова пречупване на политическата тенденция с победа на президентските избори от правилната фигура, с предсрочни парламентарни избори, с възможност с едно служебно правителство да бъдат избити всички лостове за фалшификация на избори… Защото истината е, че в момента няма какво да правите избори. Вие, де факто, не зависите от вота, който се подава, а от протоколите, които се депозират.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6033 |27.08.2015 Дончева: Съдебната реформа е пунт и пластика . 14| 7072 |01.08.2015 Т. Дончева: ГЕРБ и РБ показаха жълт картон на Плевнелиев . 17| 9567 |25.06.2012 Иванка Дончева: Не съм отрицателен герой, чуйте ме!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads