Реклама / Ads
15| 12479 |14.10.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Илиян Василев: По реакциите ще познаете агентите на “Газпром” у нас

.
По реакциите на приетите изменения в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки, които въвеждат 20 левовата/МВтч такса върху вноса и транзита на руски газ ще разпознаете агентите на “Газпром” у нас и кой вкарва руски газ. Не е тайна, че Кремъл ни определи за неприятелска държава, след като ни спря природния газ брутално. 
 

Но очевидно не всички в България са "неприятели" и за това през Лавров, Газпром намери задна вратичка да вкарва руски газ. Основният вносител е фирмата на Литаско и Валентин Златев със звучното английско име - да не си помислите, че ще използват руско - Sutainable Energy Supplies.  Те първи нарушиха общата национална позиция след прекъсването на договора на “Газпром” с “Булгаргаз” и започнаха да внасят газпромовски газ по договор с “Газекспорт” и забележете през къде - през “Турски поток” и “Странджа 2”. 

 

Отначало обемите трябваше да бъдат само за нуждите на рафинерията в Бургас. Но скоро амбициите на Златев и сие надраснаха преките доставки и в последните месеци се увеличиха значително, като започнаха да снабдяват и други български компании с история в отношенията с “Газпром” - тоест станаха нещо като скрит хъб за руския газ. Руски газ внасят и от “Колмар” - фирма близка на Цветелина Бориславова и други. 

 

Патриотизмът и атлантизмът на мнозина дойде къс пред вида на огромните печалби.

 

Добре, но парламентът прие тази такса от 20 лева за МВтч, която направи внесения през “Турски поток” от Златев и сие газ непродаваем. И се започна канонадата. 

Не сме имали право защото било мито и скрит данък, а европейското право не ни позволявало!? За това трябва да пишат писма в ЕК, а не до президента, председателя на парламента и шефа на енергийната комисия. Но знаят, че Комисията точно в този момент никак не е склонна да накаже българския парламент за това че ограничава вноса на руски газ. Напротив - току виж направил българската практика европейска.

 

Пречело им на покупката и препродажбите на руски газ с последващ износ - сори, но ако не са разбрали руския газ е нежелан в ЕС и у нас, след като ни отрязаха грубо вноса за “Булгаргаз”. За това целият внос и транзит по “Турски поток” трябваше да бъде реципрочно спрян, като ответна мярка. Намерено е по-добро решение - да се обложи с енергийна такса. 

 

Не, няма да пострадат българските потребители от 20 лева/МВт такса. Ще пострада “Газекспорт” и вносителите на руски газ - “Литаско”/Валентин Златев и обичайните заподозрени. Ще внасяме ВПГ газ, за сметка на тръбопроводния руски газ. Ама май нещо с ВПГ не върви и винаги е по-лесно да си вкараш руски газ, да се делнеш премията с юнаци у нас и да договориш с Лавров сделка.

 

Следващо действие - гледайте сега каква лобистка операция ще разгърнат Златев и хората, които внасят през него газ. Агентите на Кремъл ще се разшетат и по медиите ще изкарат тази мярка на парламента антиевропейска, антиатлантическа и антибългарска.

 

С и без тази такса вносът на руски газ трябва да бъде рязко ограничен за други опериращи у нас търговци, докато “Газпром” не си плати неустойките към “Булгаргаз”. Въпрос е на елементарна хигиена и солидарност.

 

Мотивите са прецизни "справедливо данъчно облагане на печалби, реализирани на територията на страната членка и увеличаване на данъчните приходи".

 

Орбан вече изпищя.

 

Илиян Василев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 14765 |12.10.2023 Проф. Владимир Чуков: Трагедия като в Газа е по -голяма от тази в Украйна! Може да има нов световен джихад... . 11| 11505 |11.10.2023 Евгений Дайнов: Хамас и Кремъл няма да успеят да спрат цивилизацията. Този път тя ще победи със сила . 34| 13158 |11.10.2023 "Аз съм човекът. Аз съм над ТЕЛК": Разказ от първо лице за лекарска наглост във Варна . 8| 6254 |10.10.2023 Д-р Владимир Сотиров за ФрогНюз: Колективният ни враг е Русия, трябва да го омаломощим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads