Реклама / Ads
34| 13161 |11.10.2023 НАРОДЕН ГЛАС

"Аз съм човекът. Аз съм над ТЕЛК": Разказ от първо лице за лекарска наглост във Варна

.
Скандално видео циркулира от вчера в социалните мрежи. В него се вижда наглото поведение на общопрактикуващ лекар от Варна към пациентка. Причината за скандала е отказът на д-р Иван Станчев да издаде направление, с което да бъде изготвена документацията за ТЕЛК решение на онкоболен с 95% степен на инвалидност. 
 

Кабинетът на д-р Иван Станчев се намира във варненския кв. “Левски”. Работи със НЗОК. Всичко започва още преди две години, когато съпругът на Ивалина Иванова е опериран от рак на дебелото черво. Операцията е тежка и в резултат мъжът е с 95% ТЕЛК с право на работа. Срокът на предишното решение на комисията изтича през февруари следващата година и по закон три месеца преди да изтече дадения ТЕЛК на 1 февруари, новите документи трябва да бъдат готови за комисия.

 

“Мъжът ми отиде при доктора и му казах, че има писмо от ТЕЛК и трябва да бъде издадено направление от личен лекар, както и да бъдат представени изследванията му 12 месеца назад. Лекарят реагирал остро с думите “Ти какъв си, бе!? Махай се! Ти ли ще ми кажеш аз какво трябва да ти дам?” и го изгонил от кабинета”, споделя пред ФрогНюз Ивалина Иванова. 

 

Седмица по-късно тя и съпругът й отиват отново, защото д-р Иван Станчев е единственият, който в момента може да им даде такова направление като техен личен лекар. 

 

“Посрещна ни доста добре, каза, че всичко ще е готово за половин час. Върнахме се в кабинета, но д-р Станчев ни каза, че нещо не му излиза в системата, не може да издаде направление в момента и помоли да се върна след няколко дни”, споделя още Ивалина. 

 

Така се стига до вчерашния ден, когато жената отива пред кабинета на д-р Станчев и се разиграва грозната сцена, която се вижда от видеото. 

 

- Здравей, да попитам готово ли е на Ради направлението? 

 

- Не е готово и няма да бъде готово. Казах ви - няма да ме препирате. Вие нормални ли сте?

 

- Ами защото... 

 

- Няма защото! Аз съм човекът. Аз съм над ТЕЛК-а. Това разбираш ли го? Не го разбираш. 

 

- Не ми се карай... 

 

- Няма не ми се карай! Аз предупредих ли да не ми звъни? Предупредих ли? Като съм готов, тогава ще стане. Донесъл ли е данни на фирмата, БУЛСТАТ? Не е донесъл.

 

“Той няма право да изисква такива документи. Единствено може да попита каква длъжност заема и къде съпругът ми. Той много добре знае. Ние пак му казахме. Няма право да изисква тази характеристика на длъжност на работното място. Това го изисква комисията на ТЕЛК. До края на октомври трябва да сме минали през ТЕЛК комисия задължително, за да продължи моя съпруг да има ТЕЛК. Нашият личен лекар обаче казва, че е над ТЕЛК и няма да ни изкара направление. Ако не ни изкара до декември, можем да си сменим личния лекар. Но това е късно за такова издаване на направление”, споделя още Ивалина Иванова. 

 

Семейството ще поиска сега да се смени личния лекар и е пусната молба до Здравната каса, защото иначе по закон това може да се направи два пъти в годината - през юни или през декември. Такова се очаква в рамките на една седмица. 

 

Медията ни направи опит да се свърже и със самия д-р Иван Станчев, за да чуе и неговата гледна точка по казуса. Към този момент лекарят не е откликнал на обажданията ни. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6254 |10.10.2023 Д-р Владимир Сотиров за ФрогНюз: Колективният ни враг е Русия, трябва да го омаломощим . 9| 9863 |10.10.2023 Аламанов: Каквито и политически възгледи да има някой, не може да се хили под новини за смърт на деца. Не е човешко . 48| 23222 |09.10.2023 Проф. Николай Слатински: Над България е надвиснала пряка заплаха. Естествено, че от Русия! . 1| 5916 |09.10.2023 Българин в близост до Газа: Мислех, че за 25 години бяхме видели всичко - не е така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads