Реклама / Ads
31| 8004 |04.09.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Пенсионери на море е игра с неочакван край

.
5000 пенсионери ще почиват на море на държавна издръжка. Това решение на управляващите показва, че ПР-а е в криза. Събрали се Георги Първанов, Георги Пирински и Сергей Станишев и измислили въпросната благина.
 
Вярно, че само за 5000 от 2 милиона и 400 хиляди, но все трябва да се почне отнякъде. Министър Емилия Масларова само чакаше този знак и веднага се изяви медийно. 

Не закъсняха и гневните реакции на дежурните критикари. В случая обаче те „свириха по гайдата" на авторите на идеята. Критиките са били предвидени, както и очакването, че пенсионерите, които ще почиват на мора и тези, които вече очакват обещаните „над 100 лв" по Коледа, няма да се хванат на опозиционните и медийни атаки. Защото просто ще оценят загрижеността на управляващите.

Привидно нещата изглеждат точно така. А и няма лошо в това едни да идат на хотел, други да получат пари и т.н. Справедливо е. Почти.

Все пак остават неясни доста неща, които ще се загнездят в понаранената пенсионерска душа и ще човъркат като червейче, търсейки верния отговор.

pensii10.jpgЗа какво става дума. Ами никой не казва по какъв критерий ще се избират пенсионерите-почиващи. Предлага се по места, клубове и квартали да излъчели сами фаворити за есенното летуване. Но без правила нещата могат да се омажат непоправимо. Например вдовиците и вдовците по-заслужили ли са от тези, които са живи по двойки? Ще ползват ли предимство активните борци против фашизма и капитализма, активните борци против тоталитаризма, както и бившите борци в буквалния смисъл. У нас въпроса с привилегиите на различните видове „борци" е доста интересен и неразбираем за останалия свят. Никъде, например, не могат да схванат как така точно борците у нас са и големи бизнесмени, а не завършилите икономика, например. Това е български феномен, но е непонятен за чужденците. Нещо като чудотворното кисело мляко, което се произвежда от продукти ментета.

Не е ясно също дали пенсионерите, които трополяха с тенджери и чирпаци по времето на Жан Виденов дали им се полага курорт. А на другите, които подтичваха подир Иван Костов и скандираха „Кой не скача е червен!"? Без ясни правила не става ясно дали за хотелските благини могат да се надяват и пастирите, дето протестират, че не им дават парите? Какви са шансовете и на играещите шах в градинката пред Народния театър? Ще има ли равен старт за бившите миньори и бившите актьори? А за офицерите и сержантите от запаса? Възможно е дори да се подбират такива, които имат участия в прегледи на художествената самодейност, за да организират импровзирани тържества вечер край хотелския басейн. А какво ще стане със сърдечно болните, които влязат в сауната и не излязат? В ресторантите ще се съобразяват ли с диабетиците и язваджиите? Много, много въпроси, а отговорите са кът.

Възниква и още едно справедливо питане: кои собственици на хотели ще бъдат ощастливени с държавната субсидия. Без ясни критерии съществува риск и тук да пламне междухотелска война за бабички и дядовци.

babe.jpg  снимка Вяра Йовева

За да се избегнат крамоли, завист и бойни действия между конкуренти е най-добре пенсионерите да бъдат пратени да почиват в правителствените бази и резиденции. Хем ще видят с очите си и ще усетят с телата си как се чувстват държавните първенци по време на отпуск, хем народните пари ще влязат отново в държавната хазна. С един куршум - два заека. Освен това пенсиите ще поддържат градинките и ще си чистят стаите сами, както са правили цял живот. За да не не изпускат пулса на времето може да се командироват лектори по актуални теми като Русия - Грузия, успехите на управляващите в социалната сфера, глобалното затопляне, влиянието на пенсионерската разкладка върху инфлацията и планиране на дългосрочните активи от недвижими имоти. А защо да не се възроди и едновремешното лекторско дружество „Георги Кирков", което дори Алцхаймера не може да изтрие от спомените... Пари има.

pensii11.jpgТелевизиите също могат да извлекат полза от формата „старци на море". Ако наслагат камери по стаи и СПА-чентрове, ще си набавят уникални кадри за поредния Биг Брадър. Може да се завърти и „Островът на изкушенията - трета възраст"... Мюзик айдъл пък ще се получи съвсем спонтанно. Не е ясно само дали репертоара ще включва „Хей, Балкан ти роден наш", „Синьото елече", „Партизан за бой се стяга" или „Пред нас са блеснали житата". Но това е без значение. А какво ще кажете за "Хванати в изневяра"? Важното е, че държавата ще направи 5000 възрастни българи щастливи. Ще седнат вечер в ресторанта, ще си поръчат една бира с четири чаши и ще се отдадат на спомени. Така правят и германците, нищо че са напред с материалното осигуряване. Даже може нашите да ги ударят в земята, защото българските старци може да са всякакви, но скръндзи не са. Освен това ако вкарат повечко чашки може и танци да завихрят. Защото са бели хора и са изживяли един достоен живот. Затова си мисля, че с бюджетен излишък от над 4 милиарда можеше и нещо по-добро да се измисли. Например на нуждаещите се да се отпуснат простамол, виагра, памперси и гинкобилоба... Или към групите да се прикрепят и д-р Тошков, д-р Ливайн, д-р Менгеле... Може и без последния, първите двама са достатъчни. Майтап, бе, Уили.

Остава само да следим репортажите от мястото на почивката и възторжените благодарности към властта на попадналите в рая. Поне сигурно такава е програмата на ПР-ите. Честито на печелившите. За останалите остава следващия тираж и надеждата, че ще доживеят до него. И никакви бунтове през зимата, ей. Безплатен обяд няма, нали знаете...

 

Д-р Цветан Попов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5813 |28.08.2008 Отговорност и възпитание . 57| 10447 |25.08.2008 Миролюба и Мануела . 19| 6543 |19.08.2008 Г-н Ковачки да вземе цялата Рила и край на заменките . 10| 13091 |14.08.2008 България на пет гишета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads