Реклама / Ads
14| 6260 |02.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. П. Иванов пред Фрог: Депутатите работят само по един ден в седмицата

.
Петър Иванов
По Нова година депутатската ваканция беше 30 дни. Депутатите получиха по това време в плик и по 5 400 лева безотчетни пари. Сега за Великден депутатите си гласуваха баровска отпуска от цели 10 дни. Това каза пред Фрог нюз проф. Петър Иванов- директор на Демографския институт, възмутен от начина, по който работят народните представители. Провокиран от поредната дълга почивка на депутатите, той описа как протича една нормална тяхна работна седмица:
 

Вероятно за тази ваканция те пак ще получат в плик подобна сума, която заедно с полагащата им се огромна заплата, ще им осигури весели и охолни празнични дни. В същото време простият български народ по Нова година празнува 6 дни (това е 5 пъти по-малко от депутатите), а сега ще празнува Възкресение Христово близо 3 пъти по-късо време, само 4 дни. Повечето българи по време на празниците ще гледат да свържат двата края с мизерните си доходи.

 

Както се вижда от стенограмата на заседанието на Парламента в петък, 20 март, на работа са били само 84 депутати, толкова са гласували след тъпите дебати по въпроса, дали смяната на пола да стане признак за дискриминация. Този брой депутати представлява едва 31% от общия брой на народните избраници, другите 69% (или 156 души) са изкръшкали от работа, за която получават по около 5-6 000 лева месечно, без да се смятат рушветите, подкупите, комисионите, хонорарите за лобиране и др.

 

Наблюдавайки четири месеца депутати от провинцията (Русе, Варна, Велико Търново) може да се установи, че на практика тези персони работят само един цял ден на седмица, това е срядата; другите работни дни или не са пълни, например, присъствието в Народното събрание е само в късния следобед, или просто в тези дни депутатите отсъстват, липсват на работните си места.

 

Ето каква е хрониката на депутатската седмица. В понеделник депутатът е свободен, уж да се среща с избиратели. В Русе, Варна и Велико Търново депутатите по правило не се срещат с избиратели, а ако евентуално го правят, това става в рамките на 30-40 минути. Другото време е отредено за визити при олигарси, за ядене и пиене със съпартийци, за тайни срещи с важни субекти по места и т.н.

 

Вторник към 8 часа депутатът потегля за София; пристига в ранния следобед, обядва, чуква някоя и друга среща със заинтересувани заможни или влиятелни люде в столицата и се вясва за половин час в залата на Парламента да регистрира присъствие. Само срядата е ден, който може изцяло да се отработи от всеки депутат, но справките показват, че и в този един-единствен ден от седмицата на работа са най-много около 50-60% от народните представители.

 

Следващият ден е четвъртък, в този ден депутатите евентуално сутринта за малко в парламентарната си група, може и да влязат при нужда в пленарната зала за половин-един час, и после, още преди обед, потеглят за провинцията или за вкъщи, ако са софиянци, тъй като в следващия ден, в петъка, е парламентарният контрол, когато присъстващите обикновено са само г-ца Баракова, Бат Сали, таекуондоистът от БДЦ и още един-двама от по-заблудените депутати, които няма какво да правят; залата в петък винаги е празна; всички депутати още предния ден са се разотишли по родните си места.

 

Вечерните часове в четвъртъците и цялото откраднато време през деня в петъците са отредени обикновено за семейството (децата) на депутата или за срещи със заинтересувани заможни и влиятелни персони. Тук ще припомним, че мнозина депутати (Кой, например) въобще не ходят на работа. В съботата депутатът спи до късно, защото е уморен от напрегнатата седмица, проявява (евентуално) уважение към жена си, пазарува в Кауфланд със спечелените през седмицата пари, гледа някой турски филм по телевизията, среща се с роднини и т.н.

 

В неделя ходи на лов заедно с подходящи хора, в подходяща ловна дружинка (80% от политическия елит на България, по примера на др. Тодор Живков-Янко, са авджии). Седмицата завършва обикновено с другарска почерпка (гуляй). Гуляите и чалгата са заслужената седмична награда на депутата за неговия личен принос за просперитета на Отечеството. В Мрежата има много клипове от такива гуляи: клип със развеселената Цецка Цачева, пееща "Цъфнал герб" (https://www.google.bg/search?q=цецка), клип с председателя Михаил Миков, който, доста почерпен, гледа секс танц на сочна социалистка върху масата точно пред него (https://m.offnews.bg/news/Политика_8/Миков) и др.

 

На следващата сутрин, в понеделника, депутатът, свеж като морков, пътува към Парламента, да твори закони, да слуша лакърдиите на генерал-лейтенант д-р Бойко Борисов и... да си вземе парите.

Да са живи и здрави нашите умни, трудолюбиви и почтени народни избраници!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5471 |01.04.2015 Столичани пред Фрог: Данъците са жестоки, мерките на общината-нулеви . 94| 10229 |26.03.2015 Фрог научи: Проф. Илчев ревизира Съединението . 13| 7505 |24.03.2015 Млади лекари питат що за доцент е Лъчезар Иванов . 11| 5037 |18.03.2015 Кабинетът избира новия председател за българите в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads