Реклама / Ads
6| 13396 |28.09.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Каприев за ФрогНюз: На министъра му се вижда, че на неговата Шипка всичко е замръзнало, но се заблуждава

.
На министъра на културата му се вижда, че на неговата Шипка всичко е замръзнало и ще замръзва успешно до край, защото му се струва, че противникът не напада, но той се заблуждава. “Движение за култура” ще се обърне към отговорните институции, които да му потърсят отговори, затова защо няма отговор.
 

Това каза за ФрогНюз проф. дфн Георги Каприев.

 

"Като един от основателите на “Движение за култура”, което от няколко месеца се опитва нещо да направи, казусът с Народния ни театър е нещо като точка за отчет. Това не е единствения казус, с който ние се занимаваме разбира се. Внесли сме 7 документа през юли в Министерство на културата. От тях 4 са за 7 структурни промени, промени във възлови наредби, свързани с конкурсите на директори, фестивалите и другите структури на културата. До този момент ние нямаме отговори от министерството, поясни той.

 

С израза, който използва министърът на културата, “На Шипка всичко е спокойно”, сигурно не си и представя, колко точно е уцелил.(в интервю пред БНР, министър Кръстю Кръстев обясни сегашната ситуация в Народния театър с израза: “На Шипка всичко е спокойно”, 13 мин., бел.ред)

 

"Това всъщност е един триптих на Верешчагин, обясни проф Каприев. Става въпрос за един руски войник на пост, през януари 1878 г. на Шипка в снега. В първата част той е изправен, във втората полу килнат, в третата вече е мъртъв защото е затрупан от снега. Триптихът „На Шипка всичко е спокойно“ се превръща в саркастична фраза за командирското безхаберие на генерал Радецки. Този израз, понеже се среща във всички рапорти на генерала, е саркастичен, в смисъл на безхаберие, което има зловещи последици. Така че, нашият министър е напълно прав. В Народния театър, като на Шипка, всичко е спокойно", подчерта проф. Каприев. 


"За добрия микроклимат в Народния театър не знам как е успял да го установи в своята лаборатория, но моите разговори с актьорите в театъра показват, че те впрягат целия си професионализъм, за да могат да работят изобщо заедно. Отделно, уволнявайки над 30 човека от техническите служби  и назначавайки на тяхно място 30-човека, които не могат да работят, самите служби са блокирани поради неумението и некадърността на тези хора, те  не могат да работят пълноценно и това режисьорите го знаят много добре и избягват по-мащабните постановки". 


Ситуацията в Народния театър е напрегната и ако това не беше този театър, щяхме да кажем, че ще изчакаме този мандат да мине. 


"Народният театър е термометърът на българския театър, В този смисъл нещата там са не просто напрегнати, неприятни за някои хора, но те се отразяват зловещо на целия български театър и от там на цялата българска култура, която по исторически причини носи в ядрото си именно театъра и литературата", каза проф. дфн Георги Каприев.


Уволнения


Заплахите за уволнения в театъра продължават. Имам информация, че една от застрашените актриси в момента е Албена Колева. Тя като един от сериозните опоненти на Васил Василев е на топа на устата. Доколкото знам, представленията, в които тя участва, са спрени и се спират, ще изчакат няколко месеца да се окаже, че няма ангажименти и ще намерят повод да я съкратят, прогнозира проф. Каприев.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5604 |28.09.2023 Политологът доц. Чолаков: Възможни са изненади на изборите в София . 22| 9316 |27.09.2023 С карта на европейския ни път, Шенген и знаме на НАТО закриха фасадата на МОЧА . 18| 49874 |26.09.2023 Радослав Бимбалов: През собствената си осакатена система превръщаме децата си в интелектуални инвалиди . 16| 19749 |25.09.2023 Полина Паунова: Голям срам, колеги, голям срам! Кандидатурата на Хекимян е голям медиен скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads