Реклама / Ads
7| 6338 |15.03.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Николчев: Светият Синод наруши устава на църквата при избора на временен наместник

.
Много съжалявам, че дори в този тъжен ден Св. Синод отново наруши УБПЦ-БП. Бе ни съобщено, че Св. Синод решил, че наместник на Синода в 7-дневен срок да е Варненски и Преславски митрополит Йоан. Как така Синода ще решава, след като в устава ясно е написано: "Чл. 42. (1) Когато патриаршеският престол овдовее, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав".
 

Това написа във Facebook експертът по църковно право проф. Дилян Николчев.





"С други думи не е нужно да решават, автоматично дядо Йоан, като най-старши митрополит член на намаления синодален състав става временен ръководител на Синода", посочи още той.

 

Вчера в интервю за ФрогНюз проф. Николчев обясни процедурата по избор на нов патриарх:

 

"Процедурата е разписана ясно в Устава на БПЦ. Самият Устав има доста проблеми, но специално тази процедура е ясна, тя е разписана в член 42. Когато патриаршеският престол овдовява, Светият синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение, член на намаления състав на Синода. В случая това е Търновският митрополит Григорий. Той е наместник-председател в рамките на 7 дни. Първият ден е вчера. До седмия ден Светият синод в пълен състав трябва да избере между митрополитите някои - няма значение старшинството, което пък означава най-ранен прием митрополитско служение - който да е наместник-председател в срок от 4 месеца. В тези 4 месеца той изпълнява всички задължения, които е изпълнявал и българският патриарх - ръководи заседанията на пълния и на намаления състав на Синода, представлява Българската православна църква пред останалите поместни православни църкви, пред дипломатическите представителства, пред българските държавни институции и т.н."

 

Вчера сутрин Светият Синод се събра на извънредно заседание след смъртта на патриарх Неофит. След заседанието беше съобщено, че Варненският и Великопреславски митрополит Йоан е бил избран за временен наместник-председател на Светия Синод.





"Анонсирането на такова решение противоречи на устава, който в чл. 69. (1) казва: "За всяко заседание се води протокол, който се вписва в протоколната книга и на следващото заседание се подписва от председателя и от всички участвали в заседанието членове, след което решенията влизат в сила". Т.е., докато не се подпише на следващото синодално заседание това "решение" формално е все още проект, а не е решение в уставния смисъл на думата", пише още проф. Николчев.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9711 |14.03.2024 Командирът на руското опълчение - Белия рекс: Нашите набези в Русия са истински шок за руснаците . 11| 10166 |13.03.2024 Даниел Смилов за ФрогНюз: Аморално е партии като ГЕРБ да излизат на шествия, раздухващи омраза към мигранти . 13| 6269 |12.03.2024 Аламанов: Години наред питахме къде е Пътната карта на "Турски поток", сега става ясно защо се "загуби" . 8| 4404 |11.03.2024 Николай Слатински: С широко затворени очи сме, докато Бункерният Цар Плъх държи ръка върху спусъка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads