Реклама / Ads
43| 11019 |09.09.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Протест пред МОЧА: ”Вън Русия от България!”

.
Протест пред МОЧА
Десетки граждани се събраха тази сутрин на протест пред паметника на съветската армия в София. Демонстрантите настояват за незабавното премахване на монумента в Княжеската градина, скандирайки ”искаме български паметник” и ”червени боклуци”.
 

Протестните плакати гласят още: "Бутай МОЧА!", "Вън Русия от България!", "Декомунизация!", "МОЧА BG ПОZОР!".


.

Събитието започна с призива: "На девети девети в девет да се съберем с въже в ръка и да дърпаме МОЧА. Стига лъжи, стига мотаене. Демонтаж на паметника на окупатора веднага!"

 

Съботната демонстрация съвпада с датата на деветосептемврийския преврат от 1944 г., осъществен при положение на частична окупация на страната ни от Червената армия, на която е посветен и паметникът в центъра на столицата.


.

 

През озвучителна система се пускаха записи, в които се разказва за съветската окупация, а две съветски знамена бяха изгорени. Събитието се охранява от полицията.

 

Този паметник е на окупаторите, руските окупатори, които обявяват война, завземат България, слагат свои марионетки и изтребват цялата интелегенция", заяви един от първите протестиращи, които се събраха с искане за премахване на Паметника на Съветската армия в София.

 

"Както знаете, комунистическият режим е обявен за незаконен и това нещо не трябва да бъде тук. Като човек от род, пострадал от комунситечсике престъпления, идвам днес да изразя позицията си", каза Петър, който подкрепя и идеята 24 май да бъде българският национален празник, а не 3 март.

 

"Целта ни беше да заявим, че голяма част от българския народ не желае комунистически тотеми да продължават да осверняват публичното ни пространство. На 9 септември сме се събрали, защото това е една от най-черните дати в българската история, със сигурност - най-черната в новата ни история", допълни Пламен Димитров, представител на Български национален съюз, които заедно с движение БОЕЦ са организатори на проявата. На нея бяха пуснати стария български химн „Шуми Марица“, разкази за зверствата на режима след 9 септември 1944 година.

Бяха изгорени и два флага на Съветския съюз.

 

В близост до протестиращите се намираха и няколко души от палатковия лагер, който пък беше изграден в подкрепа на запазването на монумента.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6331 |24.08.2023 Христо Грозев: Путин нарече Пригожин ”предател”, това логично доведе до ликвидирането му . 50| 21994 |09.08.2023 Дипломатът Ст. Стоянов: 11 млн. гръцки деца учат, че Кирил и Методий са представители на Византия . 15| 10432 |02.08.2023 Доц. Георги Лозанов пред Дойче веле: Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието . 6| 3522 |31.07.2023 Протест в подкрепа на малтретираното момиче от Стара Загора се организира в цяла България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads