Реклама / Ads
5| 8608 |19.01.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Тигре, тигре

.
Чалгата не е никак безобидна, тя е вулгарна и скандална - пише германският коментатор Клаус Брил по повод скандала с европейските пари, спечелени от "Пайнер".
 

Ритъмът е разтърсващ, мелодиите са с ориенталска окраска, а текстовете - пиперливи. "Тигре, тигре, имаш ли пари", припява една жена. "Седем, осем - и ще си легнала", приглася друга. Така звучи чалгата - тази своеобразна българска музика, която от години насам залива радиостанции и клубове и се е превърнала в химн на посткомунистическото настояще. Чалгата има сходства с гангстерския рап. Тя е манна за широките маси и култ сред онези млади хора, които имат предпочитания към по-разголените танци и са жадни за бързи пари.

Факти и догадки

Междувременно чалгата вече не е чак толкова доходоносна, поне за бизнесмена Митко Димитров, който е продуцент на чалга-парчета и е един от най-богатите хора в бранша. Но това, че тъкмо той ще получи от европейските фондове близо 1 милион евро за разпространението на тази просташка музика, предизвика огромно възмущение сред всички български културни дейци. "Това е чудовищно", възмути се известният театрален директор Александър Морфов и запита дали наистина чалгата е единственият вид култура, която "ние в тази идиотска страна можем да покажем на света". А джазменът Антони Дончев заяви, че е напълно абсурдно европейските пари, предназначени за стимулирането на малки и средни предприятия, да се дават тъкмо на една преуспяваща фирма.

И действително: музикалната къща "Пайнер", собственост на продуцента Митко Димитров, ще получи пари от европейските фондове за регионално развитие, които по принцип са предназначени за подсилването на конкурентоспособността. В българският печат веднага беше лансирано съмнението, че фабриката за чалга е била избрана само поради това, че собственикът й е член на управляващата партия ГЕРБ, пише по-нататък Брил.

Димитров отхвърля категорично тези обвинения и уверява, че с парите ще се закупи скъпо техническо оборудване, което пък щяло до доведе до разкриването на работни места за високо квалифицирани кадри, предимно млади хора. Това бил неговият принос към стимулирането на стопанския прираст. И все пак: правителството, което на свой ред ще даде допълнителни субсидии на Димитров, междувременно обяви, че смята да се заеме отново със случая.

В света на "мутрите"

Ресорният еврокомисар Йоханес Хан веднага прояви интерес към случващото се в България. От неговата служба беше обявено, че за подбора на получателите на субсидии отговаря българското министерство на икономиката. Ако се окаже, че политическата окраска действително е изиграла роля при подбора, за Митко Димитров историята няма да има щастлив край. Защото чалгата е не само вулгарна, но понякога и политически скандална.

В света на бързите коли и бързите пари почтеността не е чак толкова важна. Тъкмо поради това чалгата е особено популярна сред така наречените "мутри" - това са онези бивши борци и охранители, от които произлезе един много специфичен вид мафия. Така че, чалгата не е безобидна, гласи заключението на германския коментатор Клас Брил.

К. Брил, Б. Узунова
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 11134 |18.01.2013 Бесни зрители атакуват bTV в ефир: Викнете "Булсатком" на столчето! . 0| 6749 |16.01.2013 Сложи си ципа... на душата . 3| 7225 |15.01.2013 Мирослав Шалтев: Нацията е чалгизирана - безвъзвратно . 11| 6521 |14.01.2013 Българското вето за Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads