Реклама / Ads
2| 9975 |07.02.2017 НАРОДЕН ГЛАС

В. Василев за Фрог: С шпионски документ от разпита на Филип Тотю от Румъния ще разкажем за Левски

.
Васил Левски
Общобългарският комитет Васил Левски участва в сихрон с министерството на културата в организация на мероприятията за отбелязваме 180 годишнината от рождението на Апостола на свободата. 2017 е обявена за Годината на Васил Левски, това казва за Фрог шефът на комитета Васил Василев. Той се надява президентът ген. Радев да стане патрон на честванията.
 
Новият министър на културата Рашко Младенов ще бъде председател на Инициативния комитет за честването на Дякона. Това е по право. След като Вежди Рашидов си отиде, следващият ще е председател.

Цялата процедура върви по установения ред. Надявам се това да стане, тъй като в инициативния кмитет са още около 80 известни българи. Но не мога да говоря от името на кабинета на президента. Нямам тази компетенция, нашата задача е да организираме честванията, а президентската институция ще си вземе решение. Така както министърът на транспорта и министърът на културата предлагат на министерския съввет софийското летище да се казва "Васил Левски". А решение трябвада вме парламентът. Ттака че не може да кажем кога ще стане, но предполагаме, че ще стане.


В Националния инициативен комитет, учреден на 11 януари,  участват кметове, професори, военни, интелектуалци, духoвни лица, видни общественици като Антон Дончев, академик Георги Марков, Пламен Карталов, ръководители на медии, висши военни, съобщиха от министерството на културата. За зам.- председатели бяха избрани кметовете на на Ловеч и Карлово- Корнелия Маринова и Емил Кабаиванов.

Първата инициатива е даването на караул от децата от клубовете "Млади възрожденци" на 15 февруари пред паметника  на Левски, облечени във въстанически униформи. Изпратили сме писмо с искане до румънските власти да ни предоставят  някои докуменнти от румънските полицейски архиви от края на 19 век, които бяха наскро разсекретени. Ще изпратим експерт, който ще отиде в Букурещ с тази цел. Намерен е автентичен документ от разпита на Филип Тотю от румънските власти. Ще се запознаем със списъци на български революционери, които румънците са шпионирали и които са минали в България и др. Подготвяме голяма международна изложба за делото на Левски, която ще покажем в Европа и по света.

От Инициативния комитет припомнят, че 130 читалища в страната носят името на В. Левски, 131 са училищата и детските градини, които също носят името на Апостола на свободата. Известни са и 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 – в чужбина. В страната ни са разкрити и три музея, посветени на Васил Левски – Музей  „В. Левски“ в Ловеч, Къкринско ханче и Национален музей „В. Левски“ в Карлово. Като музейна сбирка е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир. Във всяко по-голямо селище в страната ни има улица, площад или училище, носещи името на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България. Името на Васил Левски носи и връх на остров Ливингстън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8094 |10.01.2017 Делото за клевета на Цв. Василев срещу Бисер Лазов е насрочено за 16 януари . 4| 8864 |15.12.2016 Спас Русев се оттегля от Левски! . 14| 23700 |21.11.2016 Цветан Василев сензационно за рекета и мафиотските кланове в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads