Реклама / Ads
18| 8639 |29.12.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Внушава ли Кремъл, че “лошият Запад” стреля по невинни в Русия? Дезинформация и постистина

.
Три американски ракети са били свалени в района на Белгород, съобщи руското министерство на отбраната. В информацията обаче липсва вероятната причина за този ракетен удар - масираната руска атака над няколко украински града, която уби най-малко 20 души.
 

Постистина. Този термин навлезе през последните години и през 2016 г. се разпространява особено широко. Това на практика означава пренебрегване на обективните факти и формиране на обществено мнение на база емоции и мнения. 

 

Това ли правят руските медии? Да. И това не е случайно. 

 

Нека припомним, че руският президент Владимир Путин многократно е обявявал войната на Русия в Украйна като битка за съществуването на държавата, която “прогнилият Запад” иска да заличи от картата. Нещо повече - Кремъл многократно е предупреждавал, че ако Западът се намеси във войната (било то с изпращането на оръжия, било то с директно участие), това ще ескалира конфликта. Многократно е разигравана ядрената карта. 

Само че Западът е изпращал вече няколко пъти военна и финансова помощ на Украйна, за да може да се защитава от руските атаки, които започнаха след инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г. 







А сега “американските ракети”, които Украйна праща по Белгород, всъщност са отговор на безпрецедентно за последните месеци по мащаб нападение от страна на руските войски. Най-малко 18 души са убити по последните данни на властите, след атаката по Киев, Одеса, Днипро, Харков и Лвов. Спасителните операции продължават и към този момент и опасенията са, че изпод руините може би ще бъдат извадени още тела. Атакувани са родилен дом, жилищни сгради. Ранени са десетки цивилни. 

 

Твърдението за “американските ракети”, които са били пратени по Белгород, отеква в публичното пространство. Украинските медии акцентират върху факта, че всъщност това е първият път, в който Русия признава официално, че западни оръжия са били използвани на руска територия. 

 

Елементарно е - реториката на Кремъл много лесно се завърта около представата на руснаците, че властите в Москва всъщност не са агресор, а защитават народа от Запада - както от оръжията му, така и от прогнилите му ценности. Освен това този наратив, използван от Кремъл, служи като оправдание за всяко едно зверство, което Москва решава да извърши в Украйна при своята “специална военна операция за “денацификацията на Украйна”.

 

Така всъщност фактите нямат значение. Защото руснаците, изплашени за своето съществуване като народ, ще повярват, че Путин и кликата му, всъщност ги пазят. Истината е обаче, че пазят себе си и собствената си власт.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 12818 |28.12.2023 Аламанов: 21 неща, които политиците могат да направят, вместо да узурпират дарителските кампании . 55| 12719 |27.12.2023 Илиян Василев: Волгин по санкционираната Россия-1 - БНР да вземе мерки! . 7| 6124 |26.12.2023 "Все още съм в добро настроение, както подобава на Дядо Коледа“. Навални потвърди, че е преместен отвъд Полярния кръг . 18| 7183 |25.12.2023 Граждани готвят масов бойкот на новогодишната реч на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads