Реклама / Ads
0| 5496 |24.08.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Законите у нас са безсилни пред силата на парите, дори когато става дума за деца

.
Съдбата на младото поколение българи, на онези 12-14 годишни тийнейджъри ,които откриват живота с цигара в уста, глътка съмнителен алкохол или наргиле отвана не е грижа на никого. На родители, държава и институции. Върху това разсъждава Огнян Минчев във Фейсбук”.
 
"В събота - в 16:00 часа - тийн парти с Марсо и Бобката в НДК... Ще има наргилета..." ... Реклама на наргиле бар в квартал "Стрелбище" - "...Особено подходящ за деца... конзоли, телевизори... наргилета..."

Обаждам се на министър на здравеопазването - защо масово се допускат деца в наргиле баровете, защо публично се допускат реклами за тютюневи изделия, предназначени за деца? "Е, засмива се министърът, този тютюн трябва да бъде без никотин, правят им някакви проверки там... Нали знаеш, в какви времена живеем..."

Последният риторичен въпрос е призван да ме сиктирдоса - преди да питам как този отговор се съвместява с редица членове на Закона за здравето... Не по-добра е картината със законите за образованието - и институциите, призвани да ги съблюдават. На ниво училище педагозите са затрупани с достатъчно неразрешими дилеми, за да могат да играят ролята на охрана пред наргиле баровете, кварталните градинки и дори тоалетните по етажите на училището.

А и могат да пострадат ако проявят такава инициатива. Употребата на тютюневи продукти от ученици е забранена, но за тази забрана не се следи от никого... Семейството... Много семейства все пак успяват да се справят - намират начин да отвлекат децата си в по-смислени занимания, в спорт, в пътуване, в хоби... Други не успяват... Трудно е да убедиш тийнейджъра в ранна пубертетна възраст, че не бива да прави това, което "яките" батковци, каки или просто съученици правят с чувство за превъзходство.

Убеждаваш, забраняваш, наказваш, но не можеш да изолираш детето си от неговата среда - освен ако не наложиш силово или с манипулация подходящата среда....Трудно се върви срещу течението. Да се подражава на престижното поведение е стремеж далеч не само у тийнейджърите. За да се справи семейството, трябва да има сътрудничество с училището и другите институции на държавата. Защото след наргилето веднага идват по-опасните "яки" занимавки - цигари, алкохол, трева ... недай Боже и нататък.

Наргиле баровете са на всеки ъгъл, пълни са предимно с ученици, а институциите за образование, здравеопазване и МВР са напълно слепи за този факт. Пред тези барове се продават и други неща, а какво се слага в самите наргилета не е съвсем известно. Защото тези, които трябва да следят "материала" са просто слепи за съществуването на наргиле баровете.

Защо? Пари и липса на интерес да се води държавна политика. Някой си плаща за да съжителства безсилният закон със силата на парите. Не, че забраната, която се налага ефективно ще спре тези, които искат да пушат да го правят. Но ще ограничи тази гостоприемна среда за ученически занимания с мръсотии като наргилета, цигари и всичко останало по реда си. Така ще имаме по-голям шанс да опазим децата си. Въпреки, че който много иска - ще продължава да го прави - както е било винаги.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13938 |04.01.2017 Ивайло Илиев пред Фрог: Съдии заобикалят законите в полза на ЧСИ . 18| 6488 |24.11.2014 Кадиев: Искров в ЧБ е сделка по законите на мафията . 12| 5821 |17.10.2014 Костадинов за Фрог: Законите за всички ли важат или стигат до определен имотен ценз?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads