Реклама / Ads
20| 20523 |23.11.2012 ЪNDERGROUND

Абсурдно и налудничаво, но… законно?!

.
Над 50 троянски фирми и други от страната трябва да връщат милиони заради сделки с „Олимпия” ООД. Подозренията са за умишлен фалит и източване чрез офшорка. Янаки Стоилов обещава законодателна промяна до Коледа, ГЕРБ подкрепя.
 

СТРАНЕН ТЕКСТ от Търговския закон (чл. 646, ал. 2, т. 1) и един подозрителен фалит на голяма местна фирма са на път да доведат до взрив икономиката и социалния мир в Троян – един средноголям за българските мащаби град (23 хил. жители), минаващ за финансово най-стабилният в Ловешка област. Констатацията не е пресилена и се опира на реални факти, а двете срещи на потърпевши бизнесмени от района в последните няколко дни (втората бе вчера, 22 ноември 2012 г.) дозасилиха мрачните прогнози. Нещо повече – оказа се, че са засегнати и фирми от София, Варна, Пловдив, Габрово и други градове и трусът може да добие национални измерения.

 

ЗА КАКВО СТАВА ДУМА? Троянската мебелна фирма „Олимпия” ООД - чието седалище и производствена база са в близкото с. Орешак и собственици са й троянските бизнесмени Михаил Симеонов и Веселин Петров – някак тихомълком в началото на 2008 г. премества седалището си в София и се пререгистрира там. А на 23 април 2009 г. на свое закрито заседание Софийският градски съд, отдел VI-3, председателстван от съдия Лилия Илиева, обявява „Олимпия” ООД в неплатежоспособност/фалит. Което става по искане на собствениците, като причината е тежка задлъжнялост. Съдия Илиева мотивира решението си с аргумента, че според законодателя „щом длъжникът сам е поискал обявяването си в неплатежоспособност, се смята, че същата е доказана”.

 

ФИРМАТА на Симеонов и Петров е обявена в неплатежоспособност на 23 април 2009 г., но считано от 14 юли 2006 г. – т.е. с цели три години по-рано. Защо? През м. януари 2006 г. „Олимпия” ООД сключва договор за маркетинг и консултантски услуги - по който правоприемник е офшорката „Аланеро Индъстриал Корпорейшън”, регистрирана в Панама – и не може да се издължи. Като мотив за неплатежоспособността се посочва и световната икономическа криза, макар че през 2006 г. кризата все още е далеч. Любопитно е обаче, че дългът се появява чак в отчетите за 2008 г., а предишните две години (2006 г., 2007 г.) „Олимпия” ООД регистрира добри и нарастващи обороти – съответно 2,3 млн. лв. и 3,02 млн. лв.

 

ДВЕ НЕЩА тук заслужават особено внимание. Първо – фалитът на „Олимпия” ООД може да се обжалва в 7-дневен срок след вписването му в Търговския регистър. Вписването пък, случайно или не, е извършено на 30 април 2009 г., а следващите шест дни (1-6 май) официално са обявени за празнични и неработни; т.е. практически се блокира възможността да се подадат възражения. И второ, по-важното – обявената задлъжнялост към „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” е за внушителната сума от 8 800 000 лв. и превръща панамската офшорка в основен кредитор, като я нарежда най-отпред в списъка за бъдещи вземания. Общият размер на задлъжнялостта според съдебното решение възлиза на 11,2 млн. лв.

 

И СЕГА ЗАПОЧВА „най-интересното”. Съдебното решение, както казахме, връща лентата с три години назад (от 14 юли 2006 г., когато „Олимпия” ООД прави последно плащане към кредитор). А споменатият чл. 646, ал. 2, т. 1 от ТЗ постановява, че всички сделки с фирмата от началната дата на неплатежоспособността й се обявяват за невалидни и партньорите на „Олимпия” ООД трябва да върнат парите, получени по тези сделки. По-простичко казано: произвел си мебелни заготовки за „Олимпия” ООД и са ти платили – връщаш парите; направил си й архитектурни проекти и са ти платили – връщаш парите; продал си й ток, вода, инструменти, материали, реклама, транспортни услуги и т.н. – връщаш парите… Звучи абсурдно и дори налудничаво, но формално е… законно (въпросният законов текст е приет през 1998 г. и се твърди, че е изобретен, за да обслужва приватизаторите на големите държавни фирми при управлението на Иван Костов, но защо вече 14 години не е променен, няма кой да ти каже – б. ред. Г.М.).

 

КАКВО СЛЕДВА нататък? На 29 май 2009 г. Райфайзенбанк, която година по-рано е отпуснала кредит срещу ипотека върху 8 имота, собственост на „Олимпия” ООД, заедно с МКБ Юнионбанк възразява в съда срещу дълга към „Аланеро Индъстриал Корпорейшън”. Двете банки съвсем резонно твърдят, че става дума за „мним кредит”, зад който се крие самият длъжник (т.е. „Олимпия” ООД) и искат „това вземане в размер на 8 800 000 лв.” да бъде изключено от списъка. Председател на съдебния състав отново е съдия Лилия Илиева, а решението, произнесено почти година по-късно – на 20 април 2010 г., е в подкрепа на възражението и изключва от списъка „приетото вземане на „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” в размер на 8 800 000 лв.”.

 

НО НА 22 АПРИЛ 2010 Г., т.е. само два дни след съдебното решение за изключване на „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” от списъка с кредиторите на „Олимпия” ООД, постъпва молба от офшорката за включването й отново. И скорострелно, само след 4 дни (26 април 2010 г.), излиза съдебно решение, одобряващо молбата. Иначе казано - „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” категорично застава най-отпред в списъка на кредиторите с признати приблизително 78% от размера на всички вземания и нейният глас е определящ при избора на постоянен синдик, което съвсем не е без значение.

 

КАКВО СЕ СЛУЧВА в момента, м. ноември 2012 г.? Над 50 фирми в Троян и района вече са с призовки да връщат средства, получени от сделки с „Олимпия” ООД в периода от 14 юли 2006 г. насам и броят им продължава да расте. Сред засегнатите са фирми от различни браншове, включително общинското ВиК дружество, електродоставчикът ЧЕЗ, мобилният оператор М-тел, куриерската фирма DHL, много фирми от мебелния бранш, търговски фирми и т.н. По неофициални данни общата сума, която се търси от троянските фирми, е от порядъка между 5 млн. и 10 млн. лв.; а исковете към отделни фирми варират от 1200 лв. до 920 000 лв.

Част от потърпевшите троянски бизнесмени

НА СРЕЩАТА
на 22 ноември, която бе организирана от инициативен комитет от собственици на фирми от „черния списък” и подкрепена категорично от кмета на община Троян Донка Михайлова, напрежението ескалира дотолкова, че един от потърпевшите бизнесмени, Румен Христов („Атланта” ЕООД), който трябва да връща около 70 000 лв., предложи да се организира протестна акция пред сградата на парламента: „Само така ще ни чуят и ще ускорим законодателната промяна”. Промяна в Търговския закон, която да блокира подобен „рекет” - фалит със стара дата, била обещана на спешната среща преди няколко дни с депутата Янаки Стоилов (БСП) и троянската народна представителка д-р Станка Шайлекова (ГЕРБ). „Имаме уверението на г-н Стоилов, че законодателната промяна ще бъде извършена до Коледа, и на г-жа Шайлекова, че групата на ГЕРБ подкрепя исканията ни”, обяви членът на инициативния комитет Владимир Хаджийски („Елма 13” ООД). „Без законодателна промяна каузата ни е загубена… Става дума за стандартна схема за източване на фирми”, заяви друг от инициативния комитет – Емил Чакалов („Стем” ООД).

 

Емил Чакалов, Елена Хаджийска, Донка Михайлова, Владимир Хаджийски
 

„ТАЗИ ПОРОЧНА СХЕМА за обявяване на несъстоятелност със стара дата цели лично облагодетелстване”, категорична бе Елена Хаджийска („Елма 13” ООД); тя предупреди, че ако схемата не бъде стопирана, резултатът ще е фалит на доста фирми, загуба на стотици работни места и в крайна сметка колапс на и без това намиращата се в тежко положение  икономика на Троян и района. Интересен въпрос постави представител на веригата бензиностанции „Йоана”, която е продавала горива на „Олимпия” ООД и е сред най-сериозните потърпевши (трябва да връща около 300 000 лв.): според него жалбата на двете споменати банки довела до прокурорско разследване срещу „Олимпия” ООД за предоставяне на невярна информация и умишлен фалит, първоначално разследването било в Троян, после се прехвърлило в София, но оттам дирите му се губели?! „Симулирана несъстоятелност, това е”, категоричен би Иван Лесидренски (ЕТ „Илти – Иван Лесидренски”), „ужилен” с 87 000 лв.       

 

„ИЗЦЯЛО СЪМ С ВАС и за пореден път изразявам безпокойство от случващото се, което може да има тежки последици не само за Троян, но и за страната”, заяви кметът Донка Михайлова и обеща подкрепата си с всички възможни средства. Срещата приключи със заявеното общо очакване, че медиите ще дадат максимална гласност на случващото се и ще помогнат за справедливото решаване на тежкия проблем. В неформални разговори се чуха и много други неща: че става дума за матрица, подобна на тази, довела до източване на електромоторния гигант „Елма” и на мебелното предприятие „Хемус”; че се купуват магистрати, които подпомагат изкуствените фалити; че ако не се направи очакваната законова промяна, има опасност „моделът „Олимпия” да залее страната; че не е изключено да се стигне и до саморазправа…

 

Генадий Маринов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8744 |21.11.2012 За методите на фекалната журналистика и доколко "безобидна" е тя . 41| 14194 |18.11.2012 Алексей Петров се показва зад Марковска . 54| 21427 |10.11.2012 Превратът на 10 ноември – под диктовката на КГБ . 65| 24948 |03.11.2012 Скандал в Париж заради битите французи в Плевенско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads