Реклама / Ads
13| 11679 |04.02.2015 ЪNDERGROUND

Фрог научи: Продажбата на нелегални цигари секна след атаката на митницата в „Булгартабак”

.
Продажбата на нелегални цигари секна след като митничари нахлуха в базите на „Булгартабак” в края на миналата година. Това разкри пред Фрогнюз експерти от службите за сигурност. По думите им острият глад на папироси, който пазарът изпитва в момента, донякъде се запълва от нелегалния внос от Македония и Турция.
 
Ефектът от акцията на митниците доказват изводите на редица анализатори, че именно родните фабрики за цигари захранват нелегалния пазар у нас. В момента на входа и на изхода на предприятието денонощно дежурят по двама-трима митничари.

Задачата им е да следят каква суровина влиза и каква продукция излиза оттам.

Според ченгета вече има засечени опити за подкупване на служителите, за да си затварят очите пред нередности. Твърди се, че паралелно с „Бургартабак” работят и други фабрики в северната част на страната, които на практика бълват само цигари без бандерол, но тях никой не ги закача. Според криминалисти, опитите да се заловят тези бази удрят на камък, тъй като никой от ръководството на МВР, от страх да не „нагази лука” и от слаб професионализъм, не дава зелена светлина на подобни оперативни разработки. Действа се по стандартна процедура да се правят уж внезапни проверки на граничните пунктове и да се хващат дребни количества незаконни папироси. Твърди се, че цигарената мафия се покровителства на най-високо политическо ниво и най-вече от ДПС и именно по тази причина борбата с контрабандата е обречена на неуспех.

Острият град за нелегални цигари донякъде се компенсира от вносните. Те идват предимно от Турция и Македония и са много некачествени. Заради лошото време мулетата избягват да минават през зелена граница, тъй като пътищата са разкаляни и колите трудно вървят. В същото време местата, които са сравнително проходими, предпазливо се охраняват. Поради тази причина каналджиите предпочитат да пренесат стоката през граничните пунктове-основно Лесово, Малко Търново и Свиленград.

Любопитното е, че наплив на гръцки цигари е спрял, тъй като съседите ни предпочитат да си пласират продукцията в Европа, където за една кутия взимат по 3 евро, докато при нас тя се търгува за 1,5 евро. Именно ниската цена през последните години удари търговията от Гърция и я пренасочи към страните от Западна Европа.

На този етап все още не се знае какви са резултатите от акцията на Агенция „Митници” в „Булгартабак”. Не е ясно и докога служителите й ще стоят на входа и на изхода на предприятието. Има предположения, че когато контролът спре, нещата пак ще се върнат на старото си положение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 27930 |27.01.2015 Първо във Фрог: Подозират, че Веско Жеков е предал Черния Роди на МВР . 44| 27211 |20.01.2015 Само във Фрог: Сертов е разпитван в US-база в Лариса . 15| 13812 |13.01.2015 Първо във Фрог: Спипаха крадците, задигнали колата на зам.-главния прокурор . 27| 24342 |12.01.2015 Потвърждава се новината на Фрог: Сертов е свързан с корабна далавера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads