Реклама / Ads
8| 7173 |02.02.2015 ЪNDERGROUND

Избира ли църквата „свои” хора за ремонт на обектите си?

.
Сградата на Богословския факултет
Избира ли българската православна църква „свои” хора за ремонт на обектите си? С този въпрос се обърнаха десетина духовници към Фрогнюз преди седмица. Те се съмняват, че Св. Синод влиза в остър конфликт на интереси при избора на фирма, която да възстанови разрушените сгради за милиони левове, като предоставя тази дейност единствено на хора с огромно влияние върху църковните дела.
 

Такъв е случаят с Богословският факултет. На практика той е включен в европейската програма „Интегриран план за градско развитие и възстановяване на София”, откъдето би трябвало да се получат 13 млн. лв. Тези пари, обаче няма да бъдат отпуснати, тъй като факултетът не отговаря на едно задължително условие, а именно, че не е публична държавна собственост, обясниха от столична община.

 

В същото време, обаче министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пък заяви, че проектът „Интегриран план за градско развитие” ще стартира, тъй като през май парите от Брюксел ще бъдат пуснати и всички обекти, без изключение, ще се ремонтират.


Според източници на медията ни, още през ноември 2014 г. Св. Синод е провел не търг, както изисква законът, а конкурс за строителна фирма. Любопитното е, че на него са се явили две свързани по между си фирми. Едната-по-голямата се ръководи от лице, което е действащ член на Върховният църковен съвет-органът, който решава кой ще спечели конкурса. Другото, по-малко дружество, пък се управлява от човек, което на практика участва и в управлението на първата спомената фирма, сочи проверка на ДАКСИ.

 

Това показва, че няма никакво значение коя от двете фирми ще спечели конкурса, тъй като средствата ще отидат към едни и същи хора. Всички духовници се чудят как председателят на Върховният църковен съвет-ловчанлийският митрополит Гавриил не е съзрял тази подробност, зад която прозира реален конфликт на интереси.

 

Преди да се разбере окончателнo, дали ще се отпуснат европейски средства за ремонт, висшите духовници започнаха да ухажват ръководството на държавата в лицето на премиера Бойко Борисов, надявайки се, че той все пак ще намери отнякъде държавни пари. Този въпрос, разбира се е бил обсъден още на първата среща между патриарх Неофит и Борисов.

 

Тази седмица представители на Св. Синод ще имат срещи с някои министри, надавайки се, че ще могат да отделят средства от бюджетите си. Митрополит Гавриил непрестанно алармира, че състоянието на Богословския факултет е окаяно, а сградата опасна. И не е ясно, защо учащите все още не са изведени оттам, след като положението е толкова страшно. Оказва се, обаче че църквата не е участвала в проектите на министерство на регионалното развитие, където има реален шанс да се отпуснат пари за реконструкция на Богословския факултет.

 

Духовниците предупреждават, че ако се стигне до ремонт и се отпуснат държавни средства, трябва стриктно да се наблюдават харчовете, защото има голяма вероятност средствата много бързо да потънат в нечий джоб, а ремонтът да се окаже само козметичен. Фрогнюз потърси становище по темата от Св. Синод, но оттам не дадоха никакъв отговор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 15215 |31.01.2015 Н. Чолакова: Роди и Мила са битови престъпници . 17| 12549 |29.01.2015 Арестуваният митнически шеф не можел да докаже произхода на 150 бона . 15| 27930 |27.01.2015 Първо във Фрог: Подозират, че Веско Жеков е предал Черния Роди на МВР . 4| 9737 |25.01.2015 И Черния Роди дим да го няма зад граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads