Реклама / Ads
4| 21322 |31.10.2016 ЪNDERGROUND

Любим на ДПС и Пеевски съдия решава за Виваком

.
Решението за собствеността на БТК и Виваком да се вземе час по-скоро в полза на бизнесмена Спас Русев. Това е целта, заради която под натиск се оказват съдии от Софийския апелативен съд.
 
Пред Фрог нюз магистрати коментираха, че в гилдията никой не се съмнявал, че колегите им Стефан Грозев и Теодора Кръстева ще вземат „правилното” решение. След него Спас Русев най-сетне трябвало да бъде вписан като управител. С цената на доста процедурни нарушения.

Русев бил притеснен заради огромни заеми, които взел от сенчести групировки, за да превземе Виваком. Шефовете на тези групировки настоятелно си искали милионите и трябвало да моли известни политици да се намесват и да го спасяват.

 

С определение 4639/02.09.2016 г., постановено по т.о. 6689/2016 г. на Софийски градски съд беше спряно вписването му като управител във Виваком - България.

 

Освен това с Разпореждане от 03.10.2016 г. Софийски градски съд (СГС) върна жалбата, подадена от Спас Русев, като недопустима. Времето напредва, дълговете са в падеж и губещия контрол Спас Русев е решил да играе вабанк. Вероятно това е причината надеждата му да се насочи към съдия Стефан Гроздев, който е стар познайник на прокуратурата в България заради няколкото предварителни производства, образувани срещу него по различни поводи. Отдавна се говори, че Грозев е човек на ДПС и в частност на депутата Делян Пеевски. Логично е Русев да очаква точно този съдия да реши в негова полза, дори с цената на нарушения.

 

Планът им е простичък и твърде съмнителен – вместо да реши делото, с което е сезирана, съдия Кръстева е притискана да реши три дела с едно решение. По този начин биха се нарушили всички процедурни правила. През следващите дни се очакват номинациите за върховни съдии и тогава ще се разбере дали има дадени обещания, за да се „затворят очи” за нарушенията.

 

Настоящите собственици на Виваком съдят Спас Русев  в Лондон, Люксембург и Москва. Със ситуацията е запозната и ЕК, както и посолствата на страните членки на ЕС. Единият въпрос е: ще бъде ли употребен САС за целите на политико-икономически кръгове.  Другият: ще се намеси ли Инспекторатът към ВСС, за да отпаднат съмненията и станем свидетели на справедливо решение.

 

От години Стефан Гроздев е известен с близките си отношения с ДПС (преди време именно ДПС го номинира за член на ВСС). В края на миналата година той кандидатства за ръководител на САС, на мястото на Пенгезов, но не беше избран. Дни преди провеждане на процедурата стана известно, че прокуратурата е възобновила водена проверка по сигнал, подаден срещу него от бившия главен мюфтия Недим Генджев. 
Преди време пък проверка на Върховния касационен съд показа, че в продължение на години председателстваният от Гроздев състав е гледал на втора инстанция всички дела за несъстоятелност - на практика това включва всички казуси, които идват от окръжните съдилищата в цяла Западна България, в това число и СГС.

 

Наскоро името на Гроздев попадна в медиите, след като стана ясно, че притежава апартамент в Париж. Според публикации в различни медии той е платил цена, три пъти по-ниска от средната за Париж, а жилището се намира до Айфеловата кула, където квадратен метър струва 11-13 хиляди евра. Най-смущаващо обаче си остава дружбата на Гроздев с депутата Пеевски, което би предизвикало съмнение в неговата безпристрастност при решаване на казус като този за БТК Виваком.

 

Аналшизаторите стигат още по-далеч и смятат, че с „подаряването” на Виваком на Спас Русев чрез съди от САС е опит на ДПС да стопли отношенията си с премиера Бойко Борисов. Тяхната намеса би ускорила процедурата и вземането на „правилното” решение. Такова е и желанието на Внешторгбанк чийто авторитет сериозно пострада сед като стана ясно, че банката е отпуснала пари на Спас Русев, за да придобие телекома. Такава практика не съществува никъде в света и се счита за брутално нарушение на международните правила. От Кремъл реагираха остро на действията на ВТБ и на мафиотския кръг #Кой, към когото очевидно принадлежи и Спас Русев.

 

Натиск се оказвал и на председателя на САС Даниела Дончева. Тя трябвало да „не забележи” нарушенията при решаване на казуса с Виваком. Аргумент да се държи по този начин е нейното избиране за шеф на най-големия второинстутиционен съд в страната. Това се случи при твърде смущаващи обстоятелства. Дончева беше изловена в копиране на цели пасажи, заедно с правописните грешки, от концепцията на своя предшественик на поста Веселин Пенгезов, който сега е подсъдим за злоупотреби с европейски средства. Успешният кандидат демонстрира по време на изслушването пълна липса на позиция по въпроса за политическата намеса в делата на съда. Тя бе попитана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов какво мисли за изказването на премиера Бойко Борисов: "Доган пръв осъзна, че който има медийна империя и контрол върху съда, той може да управлява".

 

Даниела Дончева отвърна: "Аз не съм запозната с това изказване. Сега го научавам”.

 

Предишният председател на ВАС Веселин Пенгезов е категоричен: „ДПС владее цялата съдебна система. Или по-голямата част. Пеевски е основният спонсор, основният платец на много хора. Тези зависимости са налице и във ВСС”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6666 |26.10.2016 Нинова: Не разреших продажбата на „Булгартабак” и Пеевски ме размаза! . 0| 3754 |06.10.2016 Злоупотребиха и с личните данни на конституционен съдия . 0| 4756 |04.10.2016 ВСС намали заплатата на съдия Петя Крънчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads