Реклама / Ads
50| 18721 |03.10.2013 ЪNDERGROUND

Скандал! ВСС обслужва Октопода, „губи” неудобни писма

.
Водят се за ръчичка...
Днес Висшият съдебен съвет направи решителна крачка към своето самоунижение. Той сътвори скандал, който ще отекне не само в магистратурата и българското общество, но и в Брюксел. Потъпкани бяха основни правила – законови и морални. Последствията ще бъдат тежки и ще ги плащат всички граждани на страната.
 
Попитали радио Ереван, каква е вероятността Висшият съдебен съвет да те избере на висока позиция в магистратурата.

-        Ако отговаряш на следните условия: да си любовница на зам.-главен

прокурор, да не си срещу „Октопода” и главният прокурор да е казал „да” месец преди избора.  

 

Три малки, но вълшебни условия. Все едно си хванал златната рибка. Или си се обадил на Красьо Черния от Плевен. Което си е почти същото. Тия от радио Ереван са големи шегаджии.

 

Ето ви формалната новина: на 03.10.2013 година ВСС с пълно мнозинство избра Даниела Попова за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Кандидатите за поста бяха двама: Попова, която в момента е изпълняващ функцията административен ръководител и Светлозар Костов – шеф на Специализираната прокуратура.

 

На това място искам да заявя съвсем ясно, че г-жа Попова може би притежава всички качества, нужни за високия пост. Вероятно е достоен човек, гражданин и професионалист. Но други хвърлиха сянка върху нейния избор.

Мястото се оваканти, след като Борислав Сарафов стана заместник главен прокурор. Преди това същият напираше за главен, но там играта бе друга и не го огря. Някои считат, че назначаването му за заместник на главния е компенсация, заради която пък той трябвало да е благодарен. В смисъл да се сеща за това всеки път, когато се налага.

За Попова гласуваха 19 души, а за конкурента й Костов не гласува нито един.

Това обаче не е новина. Изборът бе предизвестен още преди месеци.

Попова до момента изпълняваше длъжността шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Тя е ангажирана по нашумелите в момента разследвания срещу т.нар. „Пернишки килъри" и „Новите килъри", както и по новото дело срещу групата на Златко Баретата за наркотици. Смята се, че Попова е кандидат на главния прокурор, който обаче закъсня за процедурата по избора и не зададе нито един въпрос на Попова. Така че днешният избор бе само една досадна процедура, целяща две неща: да превърне назначението на Попова във факт и да унижи колегата й Костов. И двете бяха изпълнени, но доста непрофесионално. Както се казва, поне в интригата да ги биваше...

Скандалът обаче бе другаде. В изминалите няколко месеца до ВСС са изпратени 6 (шест) жалби на главния обвиняем по делото „Октопод” Алексей Петров. И шестте са срещу прокурора Светлозар Костов, който е наблюдаващ по същото дело. В тези писания Трактора, както е изестен още Петров, напада обвинителя за всичко, за което са се сетили адвокатите му.  ВСС като един независим и горд орган моментално е предприел мерки и проверки на своя колега Костов. Защото ВСС зачита правата на всеки граждаин, пък бил той и обвиняем за рекет и шантаж. Същият е сочен от някои свидетели и за поръчител на няколко убийства, но това, както се казва, са дребни детайли. Всички писма на Алексей Петров са заведени надлежно във ВСС и както вече казах, им е обърнато изключително внимание.

Съществува обаче и един друг факт, който членове на ВСС позорно и незаконно скриха. А той е, че до ВСС е изпратено и друго писмо, от името на Гражданското движение за защита на жертвите на организираната престъпост. Това става на 28 юни 2013 г. На 2 октомври, ден преди избора за шеф на апелативната специализирана прокуратура, от ВСС твърдят, че такова писмо няма. След известен натиск от страна на единия от кандидатите, служители в във ВСС все пак признават, че е получено такова писмо, но самото писмо е изчезнало. На Алексей Петров всичките са там, пазени като тракийско съкровище, но единственото, което не е срещу прокурор Костов – потъва в неизвестност.

Не знам как някои биха нарекли това, но за мен подобно поведение е абсолютен СКАНДАЛ. И не, защото писмото би могло да повлияе на избора. Не вярвам, защото той бе предизвестен. Скандална е решимостта на висши магистрати, да обслужат по един ратайски начин обвиняем по „Октопода”, и в същото време да скрият/унищожат едно писмо, което биха могли да подминат при гласуването с мълчание, да речем. Тяхната сервилност пред мафиотски и други кръгове обаче са ги принудили да изберат изключително глупав и уличаващ начин да се избавят от един „досаден” текст. Има писмо – има проблем. Няма писмо – няма проблем. По сталински ясно и справедливо.

Тогава няма как да не си зададем въпроса: Сегашният ВСС по модел на Вишински ли работи или ДА?! Защото от поведението му към въпросното писмо лъха автентична варварщина, присъща на сталиновата магистратура.

 

Ето го и самото писмо.

 

До:

 

Г-н Ясен Тодоров,

Председателя на Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията” към ВСС

 

Г-жа Даниела Костова,

Заместник председател на Комисията „Професионална етика

И превенция на корупцията” към ВВС

 

         

                        

                            И З Л О Ж Е Н И Е

 

От Гражданско движение за защита на жертвите на организираната престъпност „Св. Георги”

 

Уважаеми г-н Тодоров,

 

Обръщаме се към Вас със съзнанието, че олицетворявате върха на правораздавателната система, където се оценява и контролира работата на следствието, прокуратурата и съда.

В последно време зачестиха нападките срещу магистрати, включително и в някои определени медии. Срещу тях се отправят обвинения, компромати, обидни квалификации, откровени лъжи и манипулации. Знайно е, че организираната престъпност разполага с голям финансов ресурс и когато наближат заседания по дела срещу нейни представтели, започват масирани кампании срещу магистрати. По този начин се прави опит да се манипулира общественото мнение в полза на обвиняемите. Напоследък тези кампании минават всички граници на допустимия дебат и критичен тон, възприети от демократичните общества. Липсват аргументи, разчита се единствено на ефекта от „китайската капка”: да се повтаря едно и също нещо, без значение дали е вярно, за да се запечата в общественото съзнание. Разчита се също на задкулисни интриги и подкрепа от политически кръгове.

Такъв е случаят с делото, известно като „Октопод”. Главният обвиняем Алексей Петров публично сипе критики, обиди, нападки и лъжи срещу прокурорите в процеса и най-вече срещу Светлозар Костов. Разбрахме, че през април Алексей Петров е депозирал сигнал във Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов по повод явяването му на конкурса за административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.  В сигнала Петров се оплаква от медийните изяви на Костов по повод делото "Октопод" и твърди, че шефът на спецпрокуратурата е извършил множество нарушения на Етичния кодекс. (Бърза справка показва, че във въпросния период прокурор Костов е дал 2 изявления за медиите, а обвиняемият Алексей Петров – 16, но това е друг въпрос, засягащ политиката на медиите.)

На 2 април 2013 г. по бТВ Алексей Петров заявява: „Прокурорът Костов ме караше да лъжа за Станишев. Трябваше да заявя пред прокуратурата, че Станишев ми е нареждал да подслушваме журналисти. Ако бях излъгал, щях да изляза и сега да бъда проспериращ бизнесмен може би. Шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов е пристигнал в София от Бургас да прави кариера на гърба ми. Той си позволи да ме извика да ми каже, че ако не излъжа за Станишев, ще бъда осъден. При втория арест тормозиха и роднините ми, включително и майка ми. Това е Светлозар Костов - той няма доказателства, позовава се на един поръчков свидетел Пламен Устинов”.

Няма да коментираме какъв процент от твърденията на Петров биха могли да са верни, защото рискуваме да засегнем Вашата интелигентност и чувството Ви за реалност.

Очевидно за Петров горното изявление не е достатъчно и той прави ново - на 16 май 2013 г. В коридорите на Съдебната палата, пред журналисти той заявява, че прокурорите по делото срещу него - Момчил Момчев и Светлозар Костов, са неграмотни. В същото изявление Петров, известен още и като Трактора, дава и „висока оценка за действията на главния прокурор Сотир Цацаров”. Освен това го съветва да изчисти системата от неграмотните магистрати.

Ще се въздържим от коментар на подобно поведение.

Такива оценки дава един от знаковите обвиняеми в държавата, който според свидетели по делото е поръчвал убийства, побоища и рекет. Точно този човек се оплаква от обвинението, при положение, че разполага с цял екип от знатни адвокати. А прокурорът все пак е този, който в процеса защитава интересите на обществото. Все едно някой да атакува постоянно защитата на Петров, която му е гарантирана от Конституцията, както и справедливия процес. Но справедлив ли е наистина, когато един от основните обвиняеми атакува безпардонно, при това без никакви доказателства и факти обвинението?

За нас, жертвите на организираната престъпност, действията на Алексей Петров могат да се тълкуват по два начина. Първият: Всяка дума срещу магистрати от такъв човек е висока оценка за тяхната дейност. Когато някой обвиняем е застрашен от доказване на извършени от него престъпления, той прибягва до всякакви средства, за да се спасява. В този арсенал влиза и кампания за дискредитиране на прокурори – в случая това е Светлозар Костов.

Второ: Хора като Алексей Петров се чувстват безнаказани, силни и защитени от определени кръгове (включително политически и за съжаление в средите на магистратурата), за да си позволяват подобно поведение.

Членове на нашето движение, самият аз в това число, сме присъствали на повечето заседанията по делото „Октопод”. В нито един момент не сме били свидетели на безпринципно, негативно или преднамерено отношение на прокурор Костов към обвиняемите и техните защитници. Обратното обаче е доста честа гледка.

В момента обсъждаме възможността да поискаме от ЕК и по-специално от г-жа Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия с ресор правосъдие, основни права и гражданство, да се разпореди мониторинг на този съдебен процес, който да обхваща поведението на всички страни: обвинение, защита и съд. Имаме своите аргументи за подобна инициатива, която включва и други знакови дела, но не това е темата на сегашното изложение.

Когато попитали мафиота Паскуале Галасо в Комисията за борба с престъпността в Италия, защо вече не убиват прокурори и съдии, той отвърнал: „Няма защо да ги убиваме. Предпочитаме да ги направим нелегитимни.” В тези изречения се крие философията на съвременната мафия. Мафиотите са наясно, че убиеш ли известни личности, ставаш уязвим и предизвикваш общественото недоволство. Но ако ги направиш нелегитимни, ако отнемеш силата им да ти предявят обвинения, като разрушиш кариерата или репутацията им, вече използваш всепризнато демократично средство.

У нас не е по-различно. Не убиват физически, но „убиват” чрез клеветнически кампании. Опасна практика. Много опасна.

Прокурор Костов се опитва да си върши работата професионално. Доколко успешно или не, ще прецени съдът, както и съответните органи на ВСС. Не е наша работа да коментираме неговите качества. Но когато очевидно се правят опити да бъде омаскарен – не можем да мълчим. Създадохме нашето движение, за да оказваме натиск и да подпомагаме всички институции, които водят борба с престъпността у нас. Не можем да бъдем равнодушни, когато се нападат така злостно и манипулативно магистрати, които защитават интересите на гражданите.

Ние нямаме финансовия ресурс на Алексей Петров и други като него. Силата ни се крие в преживения ужас от действията на организираната престъпност. Загубата, насилието и унижението са ни мотивирали да се изправим срещу мафията във всичките й разновидности. Ще защитаваме всички стъпки на правораздавателната система в посока борба с престъпността, както и няма да премълчаваме слабостите и отстъплението пред натиска на ъндърграунда и определени кръгове.

Благодаря за вниманието.

Надяваме се, че мнението ни ще привлече Вашето внимание, поне толкова, колкото и сигнала на Алексей Петров.

Желаем Ви успешна работа в името на закона и българското общество.

 

28.06.2013 г.

София

 

Както виждате нищо толкова страшно. Алексей Петров написал 6 писма-оплаквания и всичките са взети под внимание. Ние пращаме едно, но то изчезва мистериозно. Защото ВСС трябва да признае фактите от изложението, няма как. Те са действиелни и известни на много хора.

 

Това е положението. Октоподът е в самата система. Всички лозунги и клетви, че в магистратурата се извършват някакви реформи, са пълна лъжа и заблуда.

 

Затова от днес всички писма и мнения относно работата на нашите магистрати ще адресираме до съответните институции в Европейската комисия в Брюксел. Като не ни четат тук, ще ни четат там.

 

Защото е важно да се знае, на кого служат някои от висшите ни магистрати: на мафията или на обществото и законите. Не че не знаем, но е добре да чуем какво мисли и Брюксел по въпроса.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. В среди от политиката усилено се говори за среща на Алексей Петров с нежната половинка на един от партийните стълбове зад правителството „Орешарски”. Различни източници твърдят, че не става въпрос за слух, а за факт. Дали от тази ползотворна среща не са тръгнали и големите старания на някои магистрати да угодят на Трактора и да подложат на унижения и изолация прокурора по делото „Октопод”? Е, скоро ще научим какво мисли и Брюксел по този въпрос.

Апропо, часове след избора на Даниела Попова "загубеното" писмо неочаквао се появи на сайта на ВСС. Гузна съвест или опит за замазване на скандала? Всеки сам може да прецени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11785 |01.10.2013 Рекетират ни фирмите за топлинно счетоводство . 28| 33454 |27.09.2013 Мутри бият и унизяват Любо от "Те" в "Арбат" . 2| 12469 |26.09.2013 "След нас и потоп" като мото на "национално отговорния" концесионер . 9| 8860 |24.09.2013 Отложиха отново делото срещу Алексей Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads