Реклама / Ads
21| 13309 |04.02.2014 ЪNDERGROUND

Служител на НСБОП пред съда: Кичатов ни заведе при мъртвия Кутепкин

.
Кичатов вдясно
Апелативният съд възобнови делото срещу украинеца Алексей Кичатов за убийството на сънародника му Юрий Кутепкин. За свидетел бе призован оперативния работник в тогавашната НСБОП Бисер Кръстев, чул обясненията на подсъдимия във вилата на МВР в Копривщица. „Разпитът му бе в условията на СРС-та и продължи денем и нощем”, уточнява Кръстев и потвърди, че Кичатов е признал за извършеното престъпление.
 

„Ботев и Кичатов се връщаха отново и отново на едни и същи теми – Шанин, Луканов, Кудев. Беше започнало да ми писва от това. И в един момент Ботев го попита: Добре де, какво стана с Кутепкин? Кичатов отвърнал: Аз го убих”, разказа пред съда свидетелят и допълни, че подсъдимият признал, че го е хвърлил в кладенец. „Тогава Ботев се обади на колеги от РДВР. Съвсем бързо го намериха. Вътре имаше разложен труп”, продължи Кръстев.  

 

Обвиняемият обяснил, че са се скарали за пари и за други неща. „Не си спомням точно причините. Не сме наблягали на тях, за нас бяха важни техническите неща”, допълни служителят на НСБОП. Но от казаното от Кичатов всички във вилата в Копривщица останали с впечатление, че именно той е убиецът.

 

Украинецът посочил и най-малката подробност за извършеното престъпление. Разкрил как е отнел живота на сънародника си и как се е отървал от трупа му. „Разказа ни, че Кутепкин е носил пистолет, но при скарването Кичатов го е убил. После ни разказа за веригите, найлоновите чували и камъните. При разследването се оказа, че нещата са 1:1 както той казва”, спомни си някогашният оперативен работник.

 

„Защо не го накарахте лично да ви заведе при трупа”, попитаха съдиите, водещи процеса. „Не можем да правим следствен експеримент след като не сме сигурни, че има труп”, обясни Кръстев.

 

За да се установи дали наистина Кичатов е признал за убийството, съдиите поискаха да чуят СРС-тата, направени в Копривщица. Те ще изясняват дали специалните разузнавателни средства са били предназначени само за разстрела на Луканов или за украинеца. 

 

„Прокуратурата твърди, че обясненията на Кичатов са достатъчни да бъде осъден. Имаше веднъж разглеждане на делото и го признаха за виновен. След това ние го обжалвахме, при второто разглеждане на делото го оправдаха. Сега прокуратурата е пуснала протест, коментира пред Фрог нюз адвокатът на обвиняемия С. Александров възобновения процес.

 

По думите му обясненията на Кичатов за убийството на Кутепкин не могат бъдат доказателства. „Не са събрани в предвидения в закона ред. Съдът не може да приеме обясненията му в къщата в Копривщица за доказателства. Прокуратурата е представила показания на полицаите, които са разследвали случая.

Мотивите са смехотворни. Извършен е и незаконен арест. Местата, където се задържат гражданите с подозрения за престъпления, са арестите. Недопустимо е той да бъде задържан в къщата в Копривщица. Освен това има доказателства по делото, че по него е упражнено насилие в тази къща. Приет е в ареста и там е освидетелстван”, заяви Александров.

 

СРС-тата бяха представени по делото на Луканов и още в Градския съд те паднаха. Не е спазен законът при тяхното използване и съдът ги отхвърли. На едно място клиентът ми беше казал: „Моля ви се, оставете ме. Каквото кажете, това ще призная”, твърди адвокатът. По неговите думи чак след 8 години Ботьо Ботев отишъл с протокола за разпит в Следствието. „На какво основание го е задържал. Не може признания за убийство толкова време да задържат!, обръща внимание адвокатът.

 

Фрог нюз потърси за коментар разследващия убийството на Кутепкин Ботьо Ботев за твърденията на Александров за незаконно използвани СРС-та. „Имахме разрешение от всички инстанции – от главен секретар, от министър, от съдия. По време на разглеждане на делото обаче адвокатите на подсъдимите намериха формален повод да не се вземат под внимание СРС-тата, а той е - подписът на съдията е от понеделник, а СРС-тата бяха използваха събота и неделя”, уточнява Ботев и допълва, че защитниците на уличените в убийството на премиера (Кичатов също е сред обвиняемите) 7-8 часа са водили прения в съда на първа инстанция да не се допуснат СРС-тата като веществено доказателство.

 

По отношение на казаното от Александров за представени протоколи от Ботев в Следствието разследващият полицай обясни: Разпитван съм по време на предварителното производство пред съдия. По време на разпит съм разказал това, което ми е казал Кичатов. В къщата в Копривщица накарах Кичатов да пише саморъчно всичко, което говори, като същевременно се записваше от СРС-та. Именно тези писмени показания съм представил. Но полицейски обяснения не влизат в процеса по правило, тъй като нямат доказателствена стойност.

 

Ботев е категоричен, че Кичатов не е малтретиран в къщата в Копривщица: „Насилие не е упражнявано. Нелогично е да се говори за изтръгване на показания с насилие по отношение на факти и обстоятелства, които не са ти известни. Не можеш да изтръгваш показания за извършено убийство, за което ти не знаеш”. (Бел. р. Кичатов е разпитван за убийството на Луканов и Шанин във вилата на МВР  и впоследствие той признал, че е убил Кутепкин, за който се предполагало, че не е в България.)

 

Ботев отрича да е задържал украинеца в Копривщица. Той обясни, че там са били водени оперативни разговори за убийството на Луканов и Шанин и ако се установило, че Кичатов няма пръст в нито едно убийство, е щял да го пусне.

 

Делото срещу Алексей Кичатов продължава на 25 февруари, когато се очаква съдът да се запознае със СРС-тата, правени във вилата на МВР в Копривщица. Има обаче вероятност те да не се пазят, но тогава остава възможността да бъдат разпитани хората, осъществявали записите.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13229 |16.01.2014 Майката на Съни пред Фрог: Изпитвам отвращение от присъдата на таксиджията . 3| 11226 |17.12.2013 Адвокат Мутафчиев пред Фрог: Случаят с убитата Севиля може да повтори „Соло” . 5| 11080 |17.12.2013 Близък на убития Васил пред Фрог: Илияне, кой невинен ще лежи в затвора от страх?! . 8| 13558 |13.12.2013 Бащата на убития Васил пред Фрог: Родителите на Илиян продават имоти да му помагат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads