Реклама / Ads
6| 6132 |15.10.2023 ПОЛИТИКА

Асен Агов: Днес няма военно решение в Газа, причината - "пренареждане на света в момента"

.
Асен Агов
Смятам, че днес няма военно решение. Защото причините се коренят в наричаното от мен "пренареждане на света в момента". С войната в Украйна и това, което се случи в Израил. Защото това са слабите точки, където "Тройната ос на злото" - а това са Русия, Иран и Северна Корея, удря, за да могат по някакъв начин да предизвикат света да изпълни техните искания, които са неизпълними", подчерта Агов.
 

Как се стигна до войната в Близкия изток? Има ли мирен изход от създалото се напрежение между Израел и „Хамас”? Коментар на тези въпроси в студиото на „Събуди се” направи журналистът Асен Агов.

"Този конфликт е бил и доста по-голям. По време на Войната Йом Кипур сблъсъкът беше изключително драматичен, тъй като в първите дни на войната Израел беше изправен до стената. Беше нападнат от Сирия, Египет и от още две страни, така че частите, разположени за отбрана в Синайския полуостров на израелците, не можеха да удържат атаките на египтяните. След това вече нещата се промениха. С малко късно включилата се американска военна помощ за Израел. Главно самолети, муниции и други необходими неща за воденето на воените действия от страна на израелската армия", посочи журналистът.

 

"Не помня точно колко хора загинаха в онази далечна година. Тогава бях дежурен в БТА. Беше ден събота и към 4 часа следобед затракаха телексите. Тогава имаше телекси. И агенциите започнаха да предават флашове, че е започнала войната Йом Кипур. Това е един спомен.

 

По-късно, когато опознах района, видях, че работата е безнадежна. И смятам, че днес няма военно решение. Защото причините се коренят в наричаното от мен "пренареждане на света в момента". С войната в Украйна и това, което се случи в Израил. Защото това са слабите точки, където "Тройната ос на злото" - а това са Русия, Иран и Северна Корея, удря, за да могат по някакъв начин да предизвикат света да изпълни техните искания, които са неизпълними", подчерта Агов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5819 |14.10.2023 След вота на недоверие: Борисов заплаши с нови избори, ако ПП-ДБ “не внимават с изказа” . 17| 9011 |12.10.2023 Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/ . 1| 4653 |10.10.2023 Радан Кънев: Случващото се в Израел е чудовищен терористичен акт в огромен мащаб . 2| 6616 |10.10.2023 Politico: Подаръкът на "Хамас" за Владимир Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads