Реклама / Ads
13| 5469 |11.12.2023 ПОЛИТИКА

Австрия иска да приемем бежанци от Сирия и Афганистан, за да ни пусне във въздушен Шенген

.
Герхард Карнер Източник: ЕПА/БГНЕС
Министърът на вътрешните работи на Австрия е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени от България, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген". Условията бяха посочени ясно - приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.
 

Всичко това бе посочено в публикация на "Румъния инсайдър". Днес обаче министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви в радиоинтервю по първа програма на ОРФ: "Сега на ход е Комисията".

 

"Въпросът е, че се нуждаем от напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", отбеляза министърът.

 

По-конкретно той поиска от Европейската комисия утрояване на броя на служителите на гранична полиция.

 

"Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС. Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница", подчерта той.

 

Карнер иска също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

 

Искането за постоянен контрол по сухоземните граници беше обосновано от Карнер с "проблема с трафикантите на хора". При подадени над 50 000 молби за убежище в Австрия, през летищата в страната са влезли по малко 150 души.

 

Днес министър-председателят акад. Николай Денков беше категоричен, че България няма да приеме някакви "по-специални" условия от Австрия за присъединяването си в Шенген.

 

"Някакви специални условия няма да приемем. Ако става въпрос за спазване на правилата, ние ги спазваме и ще продължим да ги спазваме”, каза Денков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6019 |10.12.2023 Австрия би разхлабила ветото с "въздушен Шенген" . 18| 5733 |08.12.2023 Шаламанов: Отбранителната политика на България се променя. Това е основният инструмент да се отвори вратата за Шенген . 9| 13573 |06.12.2023 Чистка по сталински в Китай. Какво се случва? . 1| 5419 |06.12.2023 В парламента започва обсъждането на бюджета за 2024 и законопроекти /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads