Реклама / Ads
17| 8421 |28.12.2023 ПОЛИТИКА

България в Шенген: През март пада контролът по въздушните и морските граници. Габриел демонстрира лоялност към Борисов /видео/

.
В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, съобщи вицепремиерът Мария Габриел относно присъединяването на България в Шенген. До момента дата за приемането ни със сухопътните граници не е уточнена, съобщи премиерът акад. Николай Денков. "Без промените в законите за установяване на върховенство на правото в България, нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия”, каза министър-председателят. Габриел пък демонстрира лоялността си към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и му благодари персонално за "съпреживяването".
 

Брифинг на премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и вътрешния министър Калин Стоянов се проведе в сградата на Министерския съвет след последното за годината правителствено заседание. 

 

"След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. Австрия пое ангажимент за продължаване на преговорите за сухопътните граници".

 

Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на заседанието. 





"До момента дата за приемането ни със сухопътните граници не е уточнена", отговори на журналистически въпрос министър-председателят акад. Денков в рамките на брифинга. Австрия обаче е поела анагажимент да продължи преговорите за пълното ни присъединяване, заедно с Румъния. В разговорите не е имало идеи за разделяне на България и Румъния в преговорния процес, категоричен бе той. 

 

“Австрия има собствен реален проблем с мигрантите. За съжаление България се появява в част от тази по-обща картина”, коментира той. 

 

“Влизането в Шенген ще се осъществи с този акт. Влизането в Шенген е на първо място достъп до информация и до процедури, които се прилагат. Входът в тази информационна система, доверието, което ние получаваме, ще се реализира сега с отварянето на морските и въздухшите граници”, подчерта премиерът и припомни, че и Австрия се е присъединила на два етапа - точно както България. 
 

Пред ФрогНюз бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира, че присъединяването на страната ни към Шенген и по суша ще се забави минимум с една година заради настояването на Австрия да се изгради непрекъсната ограда по границата с Турция. 

 

Преговорите още продължават, подчерта премиерът. Тъй като обаче вече циркулира информация както в родните, така и в чуждестранните медии, кабинетът е решил да информира подробно.


“За да имаме положителен резултат, роля играят много институции. Специално подчертавам ролята на Народното събрание, което през последните месеци прие редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с очакванията на Нидерландия и Европейската комисия за установяване на върховенство на правото в България. Без тези закони нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия”, каза министър-председателят. 






В интервю за ФрогНюз народният представител Явор Божанков беше категоричен - Нидерландия вдига ветото заради приетите промени в Конституцията на България. 


В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници”, съобщи вицепремиерът Габриел. “На следващия етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници”, допълни тя. Става ясно, че договореното към момента е да бъдем присъединени в Шенген по въздух и море. Не е ясно кога ще бъдем включени и по земя.


“Приемането ни в Шенген е национален приоритет от години. По него са работили редица правителства и политици. Бих искала специално да благодаря на Бойко Борисов, защото последните дни следи, помага и съпреживява трудните преговори”, посочи Габриел, като демонстрира лоялност към партията, към която принадлежи и нейния лидер. Не е ясно защо обаче същата тази партия и този лидер не ни вкараха в Шенген толкова години, като не направиха така необходимата съдебна реформа. 


“Надяваме се до края на годината преговорните процеси да приключат”, каза още вицепремиерът. И тя, както премиерът, подчерта, че процесът все още не е завършил.





“България е заслужила мястото си в Шенген. Шенген е едно от основните постижения на европейския проект, мястото на България е в него”, категорична бе Габриел. 

 

На брифинга участие взе и вътрешният министър Калин Стоянов. "Изключително доволен съм от постигнатото и свършеното до момента. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори от тези, които в момента ни възпрепятвстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Ще продължим да правим това, което е необходимо като министерство. Благодаря на всички служители в МВР за свършената работа", каза той. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7628 |25.12.2023 Иво Беров: България се променя! Общественият натиск не беше напразен . 4| 8232 |21.12.2023 Бойко Димитров за ФрогНюз: Няма да допуснем извиване на ръце от опозицията в СОС и провал на новото управление на София . 16| 11940 |23.12.2023 Година на скандали и сглобки: Какво се случи през 2023? . 7| 5684 |19.12.2023 Христо Иванов: Няма притеснение от това, че промените в Конституцията ще бъдат обжалвани пред КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads