Реклама / Ads
4| 3487 |06.03.2024 ПОЛИТИКА

Без "против" и "въздържал се: Народните представители приеха оставката на премиера Николай Денков

.
Източник: личен архив
Народните представители в 49-ия парламент приеха оставката на акад. Николай Денков в качеството му на министър-председател. Това се случи с 216 гласа "за", без "против" и "въздържал се".
 

Точката беше включена по предложение на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" в програмата на парламента.

 

В началото на заседанието на парламента Николай Денков заяви:

 

"Вчера подадох оставката си като министър-председател. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство заработи точно преди 9 месеца - на 6 юни 2023 г. Нека припомня около какви задачи се обединихме в декларацията преди 9 месеца. Първо - да излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което да се формира конституционно мнозинство. Второ министър-председател през първите 9 месеца да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. За следващите 9 месеца министър-председателят да бъде Мария Габриел, а аз да бъда вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателя да подаде оставка, двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто - правителството да изпълнява съгласувани законодателна и управленска програми. Пето да се подготвят и приемат промени в конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация. Остава да изпълним ключовата 6 точка - да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества".








Денков подаде оставка ден преди да се навършат 9-те месеца управление на кабинета. След като оставката бъде гласувана от парламента, за което няма срок, на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.

 

Предстоят преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като от ГЕРБ сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения.

 

От ПП-ДБ заявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков заяви, че отправя още една покана за преговори.

И след гласуване на оставката на правителството кабинетът ще продължи да работи, докато бъде избран нов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6235 |05.03.2024 Politico: Нов шпионски скандал, че Русия е използвала сръбски агент, за да проникне в ЕС . 6| 5796 |03.03.2024 Димитър Вацов: Разпадането на правителството ще бъде бавено, докато не стартира проектът на Радев . 4| 3607 |03.03.2024 Емил Соколов: Тъжна картинка - да имаш такава богата история, а накрая на Шипка да викаш: "Благодаря, братушки!!!" . 6| 3635 |02.03.2024 Проф. Тревър Тейлър: Европейците подцениха предизвикателствата пред военната индустрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads