Реклама / Ads
30| 6987 |19.05.2011 ПОЛИТИКА

БККС започва битка с тоталитаризма в Македония

.
Ръководството на „Българския културен клуб“ – Скопие (БККС) изразява дълбока загриженост относно настоящата политическа ситуация и определя преждевременните парламентарни избори като ключови за бъдещето на Република Македония.
 

Вече двадесет години в Р. Македония липсва визия за реално скъсване с натрупаните проблеми и практики от бившата тоталитарна югославска система, безпокоят се от Българския културен клуб“ – Скопие (БККС). Р. Македония е една от последните държави в Европа, в която не е извършена пълна демократизация на обществения живот. Все още не е направена критична оценка на югославското минало, не са изчистени тоталитарните идеологеми исимволи и не се позволява критическа оценка на историята (изкуствено наложена по времето на югославския комунистически режим). Дори не е започнал процесът на лустрация, като хора от репресивните структури на тайните служби на стария режим, все още са на влиятелни обществени позиции.

Неизвършената истинска демократизация е в основата, както на всички вътрешни проблеми, така и на постоянните конфликти със съседите, като се явява фундаментална пречка пред интеграцията на Р. Македония в евро-атлантическите структури. Вече двадесет години никоя политическа сила нямаше капацитета или желанието да започне и извърши тези промени за да разчисти пътя на Р. Македония към истинското й демократизиране и преход към модерно общество, което е наясно с миналото си и има единна визия за бъдещето си.

Заместването на евро-атлантическото бъдеще с откровена ре-югословенизация, „антиквизация”, изолационистки манталитет и задълбочаваща се икономическа криза, още повече намалява ограничения вътрешен политически потенциал на
страната за контролиране на определени процеси. Това може да доведе до опасност от драматично развитие на междуетническите отношения, с тежки последствия за интегритета на държавата и стабилността в целия регион.

Във връзка с предстоящите преждевременни парламентарни избори сме убедени в това, че македонската общественост има правото да знае кои политически субекти имат искрено желание да работят за демократизация и европеизация на Р. Македония. Това би било установено с подкрепата за декларацията на БККС, която е изготвена на основата на Резолюцията на Европейския парламент за напредъка на страната за 2010 г. и Доклада за човешки права на американския Държавен департамент. БККС излиза с тази декларация и призовава политическите партии да я подпишат преди изборите, като с това декларират, че ще съобразят с препоръките й, а косвено и с препоръките на Европейския парламент и Държавния департамент на САЩ.

Несъгласието да се подкрепи следната декларация и отказът след изборите тези точки да бъдат спазени от страна на новото правителство би сигнализирал, че въпросните политически субекти умишлено работят срещу демокрацията (с продължаване на югославското тоталитарно минало), както и за отдалечаване на Р. Македония от евро-атлантическия цивилизационен избор. Това ще е важен сигнал, БККС да осведоми своите евро-атлантически партньори за продължаващите манипулации с македонските гласоподаватели и да започне да мисли за евентуален собствен политически ангажимент в бъдеще, с единствена цел да помогне за запазването на интегритета, демократизацията и благоденствието на всички граждани на Р. Македония, включително и хилядите граждани, които след разпада на Титова Югославия възстановяват българската си етническа принадлежност, но нямат адекватен политически субект, в който да припознаят своите искания и стремежи за нормално европейско развитие, съобщават от БККС.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5297 |03.04.2011 Плевнелиев бие с 20,4% в битката за президент . 166| 14212 |24.03.2011 По Велики пости започна битка за короната на Патриарха . 28| 5957 |13.05.2010 Съдът за мафията е път към тоталитаризма . 29| 9820 |08.10.2009 Зайчето на Първанов, лошият вълк и червени кинжали в словесна битка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads