Реклама / Ads
11| 11464 |01.03.2013 ПОЛИТИКА

Б. Бонев: Плевнелиев назначи хора в Обществения съвет, които са нефелни

.
Богомил Бонев
Как е възможно сам да си направиш фалшив профил и да започнеш да се кандидатираш за постове. Един от обществения съвет на Плевнелиев, който е за проверка от прокуратурата.
 
През целия преход е на държавна служба – отговаря за Витоша. Витоша е в плачевно състояние. В същото време печели от НПО. С Адрей Ковачев, друг фалшив екотерорист, имат претенции да представляват гражданите. Даже дават акъл как да се реформира съдебната система, което пък съвсем не им е специалност. Може би, за да не ги съди. Да представляват тези, които не могат да си платят сметките.

Но този, доведен от най-глупавата седесарка преди 23 г., няма проблем със сметките. Миналата година признаха, че бюджетът им от Европа е около 150 млн. евро годишно. И това ако не е част от отвратителното статукво, не знам кое е.

Президентът беше натоварен с неоправдани очаквания да се еманципира от създателя си и да стане мъж. Назначи хора в обществения съвет, които са нефелни.

Това може да доведе до тежки последици при напрежението на улицата. Остава улицата да довърши започнатото. Оставка на президента, който доказа, че е негоден; ВНС за смяна на формата на държавно управление и структурата на съдебната власт. Това е достатъчно. Формата на държавно управление не работи добре – т.е. парламентарната република. Парламентът е институцията с най-нисък рейтинг през целия преход. Прикритата монархия се провали, защото ни натресе сегашните “звезди”. Остава президентска или полупрезидентска република. Не остана много време за разходки между загражденията на Орлов мост и президенството. Това май е ключовото, около което протестиращите трябва да се концентрират. После всичко останало.

Иначе, ще се нагледаме как Тренчев, Огнян Донев, Огнян Минчев, Тома Белев и останалите, се упражняват от наше име. Те го правеха 23 години. Затова хората са на улицата.

Имам само едно питане: част от претенциите за Витоша на “Орлов мост” бяха свързани с това водата ни да е чиста, т.е. да не се изсича гора. Вие скоро, ако сте ходили на Витоша, ще видите, че гората е болна от много години. Директорът на парка – Тома Белев – не е взел грам мерки. В същото време, водата на столичани в по-голямата си част се доставя от Рила. Вододайната зона на яз. Искър е клоака. Аз съм ходил да чистя там, без афиширане. Тома Белев не е казал и дума срещу замърсяването там.

Не е организирал и флашмоб за чистене.

Какъв е изводът: протестираш там, за където ти плащат.

Европа не плаща за водата на софиянци. Но много внимава в България да няма развитие. И плаща за това.

А Белев и Ковачев много агресивно си защитават парите. На едно мнение сме за Цеко Минев. Та този аргумент за неговите интереси отпада. Не вярвам на платени еколози.

„Има един опит да се тушира общественото недоволство, има един опит за последно вкопчване на политическата и икономическата олигархия във властта”, каза пред БГНЕС журналистът Асен Йорданов.
Тези опити приключват при получаване на новите сметки. Остават броени дни.

Плевнелиев, Бойко, Цецо… не знам колко събира правителствения самолет. Спасението за момента е при братя Галеви. За много кратко време.

Неслучайно при връщането на мандата беше споменат Чаушеску (не го пожелавам), а не Тодор Живков.

Застреляният като куче Чаушеску, (гледахме отвратителната картина по телевизията през 1989 г.) също си е представял, че има най-малкият външен дълг в света и хората много го обичат. А вицът по онова време беше: кое е най-бързото животно? Което може да мине през Румъния, без да бъде изядено:) Пак повтарям. Това е най-лошият сценарий.

Можете да ме плюете като едно от лицата, участвали в някое правителство от прехода, но все пак остана нещо за хората – пътуване без визи. И нещо за МВР – автоматизирана дактилоскопна система и ДНК лаборатория с база данни. Не съм убеден, че сега всичко работи, но тогава бяхме първи на изток от Виена.

По отношение на “къртиците” в МВР: През 97-ма опитаха същото. За два дни се промениха нещата.

Ченгетата са нагли, когато са на власт. “Ченгетата” е в лошият смисъл. Огромното мнозинство хора там, са като всички. Ниски заплати,ненормиран работен ден, който не се заплаща, скапан живот, много разводи, неуважение към професията, което поражда депресия и демотивация.

Корупцията в МВР е главната задача на това министерство да се пребори с организираната престъпност. И никога повече да не допусне бандити да влязат в политиката.

МВР  е огромно и ненужно раздуто. Бюджетът отива почти изцяло за заплати. Които не стигат. Няма пари почти за нищо друго. И няма резултат за похарчените пари. Драстична реформа очаква ведомството. И това ще бъде тежък социален удар. Но, няма друг начин. В момента ескалираха всички видове престъпления. Период на безвластие. Вече сме го преживявали.

Ако преживяваме нов катарзис като общество, с отказ от модела на последните 23 години, този път МВР трябва да участва. Не беше възможно през 1997 г. Сега е възможно.

Май е по-добре да стигнем дъното и да тръгнем нагоре. Революция (без никакви тъпи екцесии) означава революция във всичко.

Но с една единствена възможна цел – европейска държава, не на книга, а наистина.


Богомил Бонев

Фейсбук

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5931 |30.10.2012 ВМРО обвини Плевнелиев в двоен стандарт . 15| 7291 |26.10.2012 Росен Плевнелиев: Влизаме в Шенген заедно с Румъния . 66| 12909 |14.07.2012 Не сме зле, супер сме, шегува се Плевнелиев из Европа . 30| 7790 |13.07.2012 Плевнелиев пред Die Welt: България е за пример

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads