Реклама / Ads
18| 5451 |09.06.2011 ПОЛИТИКА

Борисов каза = С4

.
Премиерът Бойко Борисов има вроден талант да казва неща, които моментално вдигат кръвното на опоненти, опозиция, дори на съмишленици и приятели. Народът на това му вика „право куме в очи” и „не цепи басма никому”.
 

Збигнев Бжежински формулира подобно поведение по свой начин: „Реалността не се оценява по статиите в пресата. Икономиката, финансите, настроенията сред широките слоеве на населението – това в крайна сметка решава съдбата на политическите процеси”.
Борисов може в полицейската школа да не е изучавл Бжежински, но социолозите ни са длъжни да знаят тези негови мисли. На практика обаче се получава обратното. В публичното пространство едно след друго се изстрелват като боракси социологически изследвания за топящия се рейтинг на Борисов. Коментират се денонощно гатанките около кандидатурата му за президент, а той застава пред тв камерата, на фона на бронзова сърничка (пред Миролюба Бенатова от бТВ) и отсича, че ще се кандидатира, ама може би след пет години. Това се случи в сряда вечерта.
В четвъртък сутринта, преди още някои политици и политически гадатели да са отворили очи и да са се отбили в домашното WC, Борисов вече пласира нова порция пластичен взрив (С4) в общественото пространство. Президентският пост не бил важен за ГЕРБ (разговор по телефона с Евгени Генчев по Нова тв). По-късно уточни, че не бил важен за него, а не за партията.
И още: заяви, че не приема обвиненията за нагласен избор на шефката на Софийски градски съд Владимира Янчева. Един от аргументите - Висшият съдебен съвет е в състав от времето на тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ. За две години ГЕРБ не са пласирали там нито един магистрат. Борисов коментира и познанството на Янчева с министър Цветан Цветанов с препратка към изборът на главния прокурор Борис Велчев и на проф. Лазар Груев за шеф на Върховния касационен съд. И двамата са били съветници на президента Георги Първанов.
Веднага настъпи смут и започнаха коментари по медии и парламентарните кулоари. Ама защо така, нужен е цивилизован диалог, да не си говорим чрез медиите и пр. Опозиционни гласове ще подхвърлят и старата теза за липса на възпитание и школувано поведение. Облъчените читатели, слушатели и зрители би трябвало да останат с впечатлението, че Борисов е казал някаква обида, глупост, нещо невярно или направо е излъгал.
Но дали е така?
На 19 януари 2006 г. Борис Велчев е избран за Главен прокурор на Република България, като единствен кадидат и с одобрение 23 от 25 гласа на членовете на Висшия съдебен съвет. Това прави 82 процента успеваемост. През следващите дни нито една медия не зададе въпрос на президента Първанов, защо така.
На 9 ноември 2007 г. Лазар Груев е избран за председател на ВКС по предложение на 17 членове на Висшия съдебен съвет. “За” кандидатурата му са гласували 19 от 24-те членове на ВСС. Липсват други кандидати. Отново нито една медия не причаква държавния глава пред „Дондуков” 2 и не го притиска с въпроси, как става този номер. И знаете ли защо? Защото по онова време подобни неща се считаха за нормална практика.
Същите тези магистрати дали направиха нещо, оглавяваните от тях структури да разкрият показните разстрели на други президентски любимци – Емил Кюлев и Манол Велев? Отговорът го знаете.

На 30 май 2011 г. с 18 гласа за Владимира Янева беше избрана за председател на Софийски градски съд. Нейният опонент - Величка Цанова, получи 5 гласа. Кандидати за поста бяха общо 4 съдии. Компроматите по адрес на Янева рукнаха минути след избора й. Най-тежкият бе, че е в приятелски отношения с Цветан Цветанов. Сиреч, не чакайте от нея справедливи отсъждания или пък очаквайте обслужване на интересите на Цветанов и МВР.

В тази връзка припомням нейно решение от 13.01.2011 г. То е коментирано от медиите така: „Шефът на силоваците на Алексей Петров –Трактора – Марчело Джотолов, ще напусне арестантската килия срещу 10 000 лв гаранция. Това реши вчера състав на Софийския градски съд, който гледа мярката за неотклонение на считания за основна фигура в „Октопода” Джотолов. Основният мотив на съдия Владимира Янева да пусне силовака на Трактора бе, че бил изтекъл разумният едногодишен срок за задържането му.”
За никой не е тайна голямата „любов” между Цветанов и Алексей Петров. Джотолов е считан за един от най-близките до Трактора. Янева обаче го пуска да си ходи в къщи, а не прави мили очи на своя приятел Цецо да го държи в ареста.
Изводите всеки може сам да си направи.

Валери Пенев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 5912 |09.06.2011 Бойко Борисов: Президентският пост не е нужен на ГЕРБ . 71| 5682 |08.06.2011 Борисов: Ще се боря за президент, но след 5 години . 72| 8210 |25.05.2011 В сряда Борисов даде шах. А наесен? . 103| 8473 |25.05.2011 Б. Борисов: Не е изключен вариант избори 3 в 1!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads