Реклама / Ads
4| 8494 |20.05.2020 ПОЛИТИКА

БСП: Борисов да плати политическата сметка за задкулисието ”Горанов-Божков”

.
След като бизнесменът Васил Божков разпространи кореспонеднция, за която се твърди, че е провел с лице, записано в телефона му като Влади Горанов, а финансовият министър обяви, че не помни, най-голямата опозиционна партия - БСП, попита премиера Бойко Борисов знаел ли е какво се случва в държавата и защо не е взел мерки.
 

В декларация от името на парламентарната група на социалистите днес лидерът Корнелия Нинова обяви, че случаят е пример как задкулисието е обвило в пашкул държавата. Тя поиска отговори не от финансовия министър, когото нарече "поредния бушон", а от премиера и попита българите до кога ще търпят това и дали ще има справедливост. Името на Васил Божков не бе споменато.


"В последните месеци сме заляти от записи, записки, есемеси, джиратари, джиранти, приели, неприели. Правителството управлява не с видими записи между институциите, а със записки между бизнесмени, не с контрол върху комисията по хазарта, а с "ценни указания" към девойки от министър на финансите", обяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна днес.


После допълни: "Свободата на словото е илюзия. Има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул, притиска я и изсмуква силата й. От думи - ето я наяве. Виждаме я в последните седмици".


Лидерът на БСП цитира "Защо нациите се провалят" и обяви, че в основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Според нея най-голямата вреда на управлението на Борисов е, че е обезсилило институциите, както и че е предало разградената държавност на задкулисието.


"Днес задкулисието управлява България и е време за равносметка и плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му да дават отговори. Ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е на този пост и няма смисъл да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки - той е съучастник и днес той трябва да отговаря, а не - поредният му бушон", каза още Корнелия Нинова. Тя избори въпросите - какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи и какво получават за това даващите оказания, как един бизнесмен поема ангажимент към друг да му съпортва пред държавен орган, финансират ли се медии срещу политически поръчки и затова ли сме на 11-о място по свобода на словото, ще остане ли безнаказано всичко това.


"Ще ни разединяват и противопоставят, но ние трябва да се обединим, защото трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието", обърна се Корнелия Нинова към хората.


Декларацията на БСП започна с оценка на мерките при борбата с коронавируса. След като обяви, че икономическите мерки не работят, безработицата и цените растат, а хората са обеднели, Корнелия Нинова поиска промени в здравния, икономическия и социалния модели и настоя правителството да не управлява на принципа "проба-грешка", а чрез цялостен план за подпомагане на всички сектори, а не само - на протестиращи, както и чрез даване на парите сега, а не - предизборно на есен.

"Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората, но правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" не разбира тази цел и не може да я изпълни. Неговата е оцеляване до края на мандата", каза още Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 23594 |08.05.2020 Цветанов вече не цепи басма на Борисов: Обръщенията му са нападки и обиди! . 33| 9095 |06.05.2020 Премиерът: Втори месец министрите ми са без заплати, не е честно . 130| 13123 |06.05.2020 Борисов не е плашил никого, Путин и Макрон всявали страх . 14| 9217 |26.04.2020 Нинова: Борисов отстъпва пред недоволството на обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads