Реклама / Ads
36| 6974 |17.02.2013 ПОЛИТИКА

БСП: Мисли първо за малкия; затова сме социалисти!

.
Социалната политика и по- добрият живот за българите бяха фокусът на доклада на лидера на БСП Сергей Станишев пред Конгреса на партията. Председателят на социалистите пое конкретни ангажименти пред гражданите на страната и заяви готовността на левицата отново да бъде отговорна за управлението на България.
 

Като първа мярка Станишев изтъкна създаването на 250 000 нови работни места в борбата с безработицата. Със същата загриженост лидерът на БСП подходи и към подкрепата за младите хора и семействата, за насърчаването на раждаемостта, на майчинството. Председателят на БСП напомни за големия успех на социалистите, които успяха да наложат младежката гаранция като европейска политика за борба с безработицата сред младото поколение. „Вече е постигнат ангажимент за 6 млрд. евро от бюджета на Европейския съюз. Но ще се борим за повече, за да има повече млади хора, които имат гарантиран достъп до работно място", категоричен беше Станишев. Той отбеляза, че няма да бъдат изоставени хората, които не могат да си помогнат сами, без държавата - пенсионерите, безработните, болните, инвалидите и хората в неравностойно положение. „Затова сме социалисти! Затова сме леви! И от тази политика хората имат нужда днес!", категоричен беше председателят на БСП.

Сред ключовите приоритети за БСП лидерът на социалистите изтъкна развитието на науката и на образованието и модернизирането на здравеопазването. „Цените на лекарствата трябва да се върнат в поносимите им граници. Държавата трябва да финансира социално значимите болести", каза Станишев. Той подчерта, че трябва да има държавно финансиране само за държавните и общински образователни заведения. Догонващото повишаване на доходите и безплатният достъп до интернет също са залегнали като ангажименти на БСП пред българите.

„Мисли първо за малкия, давай предимство на българското" трябва да е основно мото на нашата икономическа политика", каза още Станишев. Той се обяви за решителни законови и управленски действия за ограничаване и регулиране на монополите и на картелите. Лидерът на БСП каза още, че е необходимо незабавно преориентиране на политиката към възраждане и стабилизиране на малкия и среден бизнес, които се гръбнакът на заетостта. Други ангажименти на левицата са - незабавна реформа на държавната администрация, цифровизация на управлението и публичните услуги, преструктуриране на бюджета за нуждите и приоритетни инвестиции в човешките ресурси. Предвидена е и програма за 10-годишна реиндустриализация на България, за да имаме дългосрочна конкурентност. Приоритетни сфери на развитието ще бъдат опазването и разумното използване на естествените ни ресурси - вода, земя, гора, подземни богатства. Значение има и възстановяването и конкурентоспособността на аграрния сектор.

 

Малък коментар: Текстът е от сайта на БСП и го публикуваме едно към едно, без редакторска намеса. От него, както сте се убедили, лъха силен оптимизъм. Въпросът е колко общо има този оптимизъм с реализма. Всеки сам да прецени. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 12618 |15.02.2013 Сергейчо, изпий си, мама, млякото! . 17| 7477 |13.02.2013 Според Холандия сме готови за Шенген . 82| 10684 |11.02.2013 Вербовчикът на Борисов: Делото "Буда" е фалшифицирано . 21| 12035 |09.02.2013 Младенов: Няма да се снишаваме пред ‘‘Хизбула‘‘

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads