Реклама / Ads
14| 6700 |28.02.2024 ПОЛИТИКА

Даниел Смилов за ФрогНюз: ПП-ДБ искат споразумение, но да не се нарича коалиционно. Атаката срещу Тагарев е необяснима

.
Източник: БГНЕС
По отношение на Тагарев ситуацията е много тежка. Аз честно казано не разбирам какво става. Това е министър, който много ясно е заявявал своите позиции, своята проевропейска и проатлантическа ориентация. Не виждам от къде идва цялата тази атака срещу него. Да се изкарва виновен относно забавянето на помощите за Украйна според мен е абсурдно. Ако има човек, който разбира важността за военната помощ за Украйна в България, на първо място това е Тагарев.
 

Това каза пред ФрогНюз политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов.


"Не мисля, че атаката срещу него прави чест на ГЕРБ и ДПС, позицията на “Възраждане” е ясна. ГЕРБ и ДПС да се окажат на страната на “Възраждане” по този въпрос е доста необяснимо за мен", допълни той. 


Смилов коментира и заявките на “Продължаваме промяната” от тази сутрин, че коалиционно споразумение с ГЕРБ няма да подпишат. 


“Ще виждаме такъв тип обрати през следващите дни. Доколкото разбирам възражението от страна на ПП-ДБ е по-скоро за начина, по който споразумението ще бъде формулирано. Те искат споразумение, но то да не се нарича коалиционно. Искат в това споразумение да влизат определени приоритети. На първо място това да е борбата с корупцията и свързаните с нея назначения в съдебната система, антикорупционната агенция и регулаторите, решения, които да удовлетворяват и двете страни".







"Дали това ще се случи предстои да видим, моята прогноза е да - по-скоро ще се случи". 


"Този спор с коалицията стана малко публицистичен. От гледна точка на политологичния анализ дотолкова, доколкото има управляващо мнозинство, което стои повече или по-малко консистентно зад правителството, можем да говорим за коалиция и коалиционни отношения".


"ПП-ДБ не искат да използват думата, не искат да влизат в дълготрайни връзки с ГЕРБ и ДПС поради корупционния багаж, който те виждат в тези партии. От тази гледна точка въпросът е просто терминологичен, дали споразумението ще бъде наречено коалиционно или не. От друга страна има и принципен елемент и ПП-ДБ имат право да повдигат въпроса за корупционния багаж, особено на фона на събитията от последните дни в съдебната система", обясни политологът.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10994 |27.02.2024 Ген. Съби Събев за ФрогНюз: Макрон направи политическо послание към Москва, че коалиция на желаещите може да подпомогне Украйна . 15| 3491 |26.02.2024 Премиерът Денков и министри пристигнаха в Украйна - стоим твърдо на страната на справедливостта . 23| 3955 |24.02.2024 Борисов: ГЕРБ иска 50% от МС, в Банкя не се огъваме . 5| 6322 |23.02.2024 Велизар Шаламанов: Ротация ще има и тя ще е базирана на писмено съгласие по основните приоритети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads