Реклама / Ads
26| 11968 |12.01.2016 ПОЛИТИКА

ФРОГОКО: Да се закрие Щабът на отбраната!

.
Ненчев направи ЩО безгласна буква
Разбъркваното тези дни военно-политическо тото около назначаването на нов или преназначаването на стария шеф на отбраната на армията, накара някои от военните експерти да поискат закриване на Щаба на отбраната /бившия Генерален щаб/. Вече 2 месеца дирекция “Операции” няма директор, 2 месеца без директор е и дирекция „ Логистика”. ЩО е на автопилот!
 
Каква е ползата от Щаба на отбраната днес? Някой да знае извън ведомството името на вицеадмирал Румен  Николов?

Военният министър Николай Ненчев направи всичко възможно да обезличи и обезкърви Щаба на отбраната, а с това и неговия сегашен шеф адмирал Румен Николов. Офицер №1 и моряк №1 от преди години се превърна в безгласна буква , който козирува и на някои цивилни администратори и бивши военни в министерството на отбраната. Щабът е сведен до числеността на един отдел. Военноземеделският министър Ненчев държи Николов в шах с мъглата около удължаване на мандата му. Намира в това подкрепа и от главнокомандващия въоръжените сили Росен Плевнелиев, който не подаде ръка на адмирала в деня на Водосвета на бойните знамена. Гражданският контрол в армията вече е толкова прекален, че поставя командната функция на генералите и адмиралите в  постоянен партер.

Вълкът вкараха в кошарата и самите лампази. И то не от днес. От 2006 г. насам тръгна , а може и малко преди това, главоломното  търкаляне на Генералния щаб, а после и на Щаба на отбраната, по стълбата надолу. Помним как няколко министри поставиха в шах безгласния генерал Златан Стойков. После го смени генерал Симеон Симеонов, който не свиреше  даже втора цигулка в оркестъра на генерал-министъра Аню Ангелов. Последният нокаутира висшия команден състав на армията с умели кадрили и хватки, обезличи напълно генералите от щаба на отбраната , които чинно отдаваха чест на амбициозния ренегат – десетилетки член на БКП, делегат на конгреси на Столетницата.

Днес положението е същото. Пред Ненчев висшият команден състав е с чупка в кръста. Да чухте вицеадмирал Николов и генералите от Щаба на отбраната да обявят своя позиция в покрепа на шефа на ВВС генерал-майор Румен Радев. Скриха се като мишки и никой не бе с него при премиера Борисов. Чу ли се щабният глас, че защитата на българското небе се поема от чужди самолети?  Защити ли щабът на отбраната бригаден генерал Димитър Шивиков, така както го направиха от сухопътни войски? Жените в армията излязоха с декларация против искането на правителството за премахване на двадесетте заплати при напускане на армията, но от Щаба на отбраната си кютеха. Колко учения под ръководството на ЩО са проведени през последните години? Защо никой не коментира идеята  да се върне наборната войнишка служба, която бе дискутирана в медиите и обществото? Защити ли ЩО колегите си от служба «Военна информация»? Има ли своя позиция ЩО по приетата визия за развитие на армията  до 2020 г.? Мълчаха и мълчат генералите в ЩО. Но в случая мълчанието не е злато, а самоубийство.

А беше време, когато в ГЩ  се обсъждаха всички въпроси и вземаха решения за националната сигурност и отбраната, строителството и реформата в българската армия, осигуряването и с военни кадри, материални средства, въоръжение и техника, бойна готовност, оперативна и бойна подготовка, мобилизацията, организирането на Стратегическата отбранителна операция на въоръжените сили. Всичко това е останало в миналото. Без парафа на офицерите от ГЩ нищо не се решаваше.Сега щабът на отбраната е просто парадна патерица на военния министър. Воената експертиза е наритана в ъгъла.

В зората на демокрацията шеговито наричаха Генералния щаб "мозък от мускули". сега щабът на отбраната май няма и мускули. Щабът на отбраната работи на автопилот. Затова ако се закрие и на негово място остане един отдел за миризма към министъра на отбраната, никой няма да забележи промяната. Няма да има реформа, нито ако вицеадмирал Николов продължи да служи, нито ако мястото му бъде заето от някой от заместниците му. Конформизмът убива генералите.

Борис Тотев

Очаквайте тези дни имената на кандидатите за поста на вицеадмирал Николов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5227 |11.01.2016 Буруджиева: Разкраченият Радан - висш пилотаж в политиката . 12| 5754 |11.01.2016 Станишев: Искам повече опозиционност в БСП . 4| 6140 |10.01.2016 Битият учител е емблема на мутродържавата . 2| 5797 |10.01.2016 Миков с подкрепа за укрепването на организацията на БСП в община Видин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads