Реклама / Ads
57| 6634 |14.11.2010 ПОЛИТИКА

Галъп: Цветанов и Борисов вървят надолу

.
Качва се рейтингът на Кр. Георгиева; този на президента остава непроменен; ако изборите бяха днес, ГЕРБ отново щеше да ги спечели.
 

Доверието към премиера Бойко Борисов, към вътрешния министър Цветан Цветанов и към правителството спада, а с него и общественият оптимизъм като цяло, показва последното проучване на „Галъп интернешънъл" от началото на ноември. Има нежелание да се гласува и съмнения, че излизаме от кризата, въпреки уверенията на управляващите, съобщи Марчела Абрашева и обясни това със скандалите около имотите на вътрешния министър. Според нея хората, които подкрепят ГЕРБ, са сърдити на формацията и я наказват. Не е ясно дали тази тенденция ще продължи или става дума за колебание, валидно само за този месец.

Публичният образ на Борисов губи от скандалите, свързани с негови съпартийци, той губи 5% доверие, което е било 52% в началото на октомври и е стигнало 47% в началото на ноември. Все пак ГЕРБ остават първа политическа сила в страната и че ако има избори тази неделя, отново биха спечелили и то с мнозинство.

Хората не твърдят, че Цветанов е виновен или невинен, а че след като има съмнения, разследването трябва да се доведе докрай, обясни социоложката и добави, че в сравнение с предходния месец вицепремиерът губи 14 пункта доверие и с 41% слиза на трето място. Самото забогатяване на Цветанов се възприемало като съмнителен факт и хората се питали дали той е  достатъчно честен човек, за да се бори с престъпността.

Лидер по рейтинг е Кристалина Георгиева с 56%, което било свързано с „обаянието на чужбината" и с факта, че Георгиева не присъства тук в злобата на деня. Според българите вероятно тя прави нещо важно, неукоримо, а и за нея се знае малко.

Президентът Георги Първанов запазва рейтинга си - 40% доверие и очевидно харесващите го били повече от електората на БСП. Социолозите обаче не могат да предвидят дали харесващите Първанов ще пренесат доверието си към „АБВ", където имало много въпросителни.

Не стана ясно и защо се повишават рейтингите на най-критикуваните министри -на финансовия министър Симеон Дянков  с 4 пункта и на министъра на образованието Сергей Игнатов - с 3.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 8595 |12.11.2010 Цв. Цветанов: Първанов седи до главата на Октопода . 165| 10434 |07.11.2010 Борисов: Несъизмерим съм с Живков . 124| 10586 |31.10.2010 Б. Борисов: Завиждат ни; Първанов ще прикотка ДПС в проекта си . 28| 7245 |24.10.2010 "Червените" неуморни в атаките срещу Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads