Реклама / Ads
45| 8659 |09.08.2023 ПОЛИТИКА

Кремъл ”вдига ръце” от украинските дронове

.
Боен дрон атакува Москва
Два дрона бяха свалени близо до Москва: единият в района на Минско шосе, а вторият в района на Домодедово, съобщи кметът на Москва Собянин. Той твърди, че няма щети и пострадали. Москва сякаш е безсилна да се противопостави на украинските дронове в последните месеци.
 

Министерство на отбраната на Русия също потвърди атаката: “През нощта над Московска област беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с дронове. ПВО унищожи два БПЛА. В резултат на осуетената терористична атака няма жертви и щети.”

 

Телеграм каналите публикуват видеоклипове от момента, в който дронът се е взривил.


Атаките на дронове-камикадзе срещу Москва станаха редовни, а възможността да се нанася удар ден след ден в едно и също здание показа, че въпреки пропагандата, руската столица не разполага с надеждни сили за противовъздушна отбрана, пише Insider. Как обаче украинските дронове успяват да долетят до Москва, каква може да е целта им и какво може да се предприеме, за да се защити града?


Да се вънем малко назад. За първи път безпилотни летателни апарати стигнаха до Москва на 3 май. Тогава два дрона се взривиха над купола на Сенатския дворец - официалната резиденция на президента на Русия. На 30 май стана първата масирана атака. По различни данни в нея са участвали между 8 и 30 апарата. По-голямата част бяха прихванати от силите за ПВО, друга се врязоха в дървета или се оплетоха в електрически кабели, но няколко дрона попаднаха в жилищни сгради, припомня "Сега".

 

На 4 юли до Москва стигнаха 5 дрона. Министерството на отбраната обяви, че четири са били свалени от ПВО на територията на Нова Москва, а един е елиминиран със средствата за радиоелектронна борба в Одинцовския район на Московска област.

От 24 юли насам атаките придобиха системен характер. За малко повече от седмица има минимум 5 визуално потвърдени инцидента с дронове. Един от тях повреди покрива на комплекса от сгради на МО на "Комсомолски проспект", където се намира и щаб-квартирата на свързаната с руското разузнаване хакерска група Fancy Bear.

Два пъти за три дни (30 юли и 1 август) дронове поразяваха една от кулите на комплекса "Москва Сити", където са разположени и официте на няколко руски министерства и ведомства - министерството на икономическото развитие, министерството на търговията, министерството на цифровизацията, Федералната агенция по въпросите на националностите, Росакредитация и Росстандарт.

 

Къде са били изпратени украинските дронове. В Москва и Подмосковието са разположени множество военни обекти /например щабът на Ракетните войски със стратегическо предназначение е в село Власиха в Одинцовския район/, както и различни "центрове за взимане на решения". Но едва ли е сериозно да се разчита, че точно те ще бъдат поразени, особено като се има предвид, че дроновете имат много скромна взривна част.

 

Украинският военен експерт Леонид Дмитриев предполага, че украинското командване наистина се опитва да порази легитимни военни цели /от войнски части до предприятия от военно-промишления комплекс/. "Средствата за поразяване, използвани по дълбокия тил на противника, имат заложени съвсем ясни координати на военни цели или обекти, обезпечаващи едни или други възможности на противника при воденето на агресивната война срещу Украйна. Попътно се изследва и възможността на ПВО по маршрута на движение", казва той.

 

Руските военни коментатори лансират версията, че Украйна иска да застави Русия да изтегли средства за ПВО и радиоелектронна борба от фронта за защита на Москва, или се опитва да дестабилизира обстановката вътре в страната.

 

В статия на главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и депутата от Радата, бившия командващ десантно-щурмовите войски на ВСУ Михаил Забродски, публикувана през септември 2022 г., се казва, че "физическата отдалеченост" осигурява на Русия "безнаказаност" и "агресивен стил на водене на войната на унищожение", следователно трябва да се нанасят удари в дълбокия тил на противника.

 

Какви са украинските дронове? The New York Times твърди, че се използват поне три различни типа безпилотни апарати, които са украинска разработка:: "Бобър", UJ-22 и трети с неизвестно име.


Най-вероятно при последните атаки са се използвали "Бобър", които имат аеродинамична форма на "патица". Тези апарати са изработени от почти незабележими за радарите материали и са снабдени с няколко системи за ръководство /спътникова и инерционна/. Не е изключено те да могат да се пускат не само от земята, но и с помощта на катапулт. Смята се, че "Бобър" може да прелети 1000 км.

 

Като се има предвид, че украинските дронове успяха два пъти за три дни да попаднат в една и съща кула в "Москва Сити", те наистина имат надеждна и устойчива навигационна система. Или пък средствата за радиоелектронна борба на руското министерство на отбраната са настроени така, че да пренасочват дроновете именно в кулите на "Москва Сити".

 

Как успяват да долетят до Москва? Има много малко видеа с дронове в полет. А тези, които са налични, са снимани на финалната права на предполагаемия маршрут: в Москва или Подмосковието. Една от версиите е, че дроновете /или поне една част от тях/ се пускат не от територията на Украйна, а от Московска област или съседен регион. Това би могло да обясни защо те успяха в началото на май да попаднат два пъти с невероятна точност в купола на президентската резиденция в центъра на столицата, където на практика е установена безпилотна зона.

 

От друга страна, доста крупният "Бобър" най-вероятно може да бъде пускан само от Украйна. Поне така твърди ТАСС по повод на една от атаките на 1 август. Ако се вземе за стартова точка място на границата на Черниговска и Брянска области, то по права до Москва има 450 км. Дори с отчитане на маневрите и ветровете не е чак толкова сложно да се преодолее това разстояние.

 

Защо руската ПВО не сваля дроновете още по пътя? Накратко - защото Русия е твърде голяма страна. По-дългият отговор е по-сложен. Известно е, че дори СССР при много по-милитаризирана икономика и общество не успяваше да покрие голяма част от страната с ПВО.

 

По данни на украинския Генщаб, за времето на пълномащабното нахлуване са били унищожени около 460 руски системи за ПВО. OSINT-ресурсът Oryx верифицира със снимки или видео загубата на над 160 такива системи, при това повечето са комплекси със среден или малък радиус, които са предназначени точно за противодействие на маломерни въздушни цели. За проблемите с дефицита на системи за ПВО в Русия говори и публикуваното видео, в което военен се жалва, че е получил шест зенитни комплекса "Тункуска" в неизправно състояние, при това след капитален ремонт.


Отчитайки санкциите и общото състояние на руския военно-промишлен комплекс, както и необходимостта да се държат част от зенитните ракетни комплекси на фронта и в оперативния резерв, такива загуби означават, че не е възможно да се осигури плътно покритие срещу заплахите на всички подстъпи към Москва.

 

Освен това дронът е сложна цел за комплексите за ПВО, особено ако е направен от специални материали. Той е трудно забележим за радарите и е още по-трудно да бъде улучен, независимо, че апаратите от типа на "Бобър" летят бавно и на неголяма височина.

 

Да се готвят ли московчани за нови атаки? Да, и то много по-чести. Леонид Дмитриев смята, че "с всеки изминал ден от войната и с всяко следващо унищожаване на комплекс за ПВО въздушното пространство на Русия става все по-открито за дронове". Така че те ще летят все по-често в небето над Москва, а и не само там.

 

Wall Street Journal пише, че последните атаки срещу Москва може да са подготовка за по-масирано нападение от няколко посоки и на различна височина. Управлението за стратегически комуникации на главнокомандващия ВСУ помести на 30 юли видео, в което се намеква, че се планира такава атака за 24 август, когато се отбелязва денят на независимостта на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 9309 |10.07.2023 Poll of Polls: Расте доверието към евроатлантиците. Антените на Кремъл у нас губят инерция . 71| 10456 |23.03.2023 Проф. Тагарев пред Фрог: Радев става все по-ясен в прокремълската си позиция . 33| 6176 |12.01.2023 Велизар Шаламанов: Тревожно е как президентът защитава Кремъл и блокира помощта за Украйна . 16| 6215 |05.01.2023 Лицемерие от шайка кремълски дяволчета: Реакцията на Запада и Украйна за предложеното от Кремъл примирие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads