Реклама / Ads
29| 9318 |10.07.2023 ПОЛИТИКА

Poll of Polls: Расте доверието към евроатлантиците. Антените на Кремъл у нас губят инерция

.
Ръст в доверието спрямо заявилите себе си като евроатлантически партии в парламента се забелязват от брюкселското издание “Politico”. Социологията показва, че се отчита лек спад и в подкрепата спрямо традиционно проруските партии в Народното събрание.
 

Данните сочат, че ГЕРБ са дръпнали още в преднината си спрямо “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. Коалицията на ПП-ДБ отчете лек спад в подкрепата след сформирането на кабинета “Денков - Габриел”, в който участват и от Борисовата партия. Според политолози причината се дължи на това, че ПП-ДБ не са успели да аргументират пред избирателите си нуждата от общото управление с ГЕРБ, за разлика от Бойко Борисов и депутатите му.

 

Изглежда обаче ПП-ДБ успяват да генерират още подкрепа и макар и бавно възстановяват доверието спрямо себе си. 

 

На този фон се забелязва и ръст в доверието спрямо ГЕРБ, които според данните се връщат на нива от 2020 г. 

 

Увеличава се подкрепата и спрямо ДПС, които според графиката на Poll of Polls са с равни проценти с тези на “Възраждане”.

 

Междувременно се забелязва, че все още няма чувствителна промяна в подкрепата спрямо партията на Костадин Костадинов, но графиката показва, че се отчита спад. 

БСП разчита предимно на твърдия си електорат и не се забелязва промяна спрямо доверието, генерирано на изборите през април тази година.  


.

Ако изборите бяха днес

 

Няма да има съществено разместване на позициите в Народното събрание, ако изборите бяха днес. ГЕРБ отново се нареждат като първа политическа сила, но този път с 27% от гласовете. ПП-ДБ ги следват с 21%. Битката за третото място се води между ДПС и “Възраждане”, които са увеличили подкрепата си спрямо изборите през април. И двете формации биха спечелили 15% от вота. 

 

БСП държи стабилно 9-те процента.

 

Бъдещето на “Има такъв народ” отново е на карта. Партията на Слави Трифонов отчита спад от 1% в подкрепата си спрямо резултатите от миналия месец и в момента отново е на 4-процентовата бариера, какъвто беше случая и на изборите през април.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6228 |28.08.2020 Корнелия Нинова: Качеството на водата се влошава, а цената и постоянно расте . 34| 12555 |23.07.2020 Експерт: Кого премиeрът ще нарочи за враг и как ще расте лагерът ”анти-Борисов”? . 10| 6859 |12.03.2020 ГЕРБ иска извинение, от БСП категорични, че са представени неверни данни за икономическия растеж . 4| 6643 |03.01.2020 Социологът Ж. Георгиев: Расте отчуждението и гнева от нашия политически модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads