Реклама / Ads
1| 4827 |17.09.2015 ПОЛИТИКА

Михаил Миков: ВАС сложи край на водевила с жребия за номерата на бюлетините

.
Михаил Миков
„На 10.09.2015 г. група народни представители, водени от Цветан Цветанов от ГЕРБ и Борислав Борисов от АБВ, написали писмо до ЦИК, с което я молят грубо да наруши закона, като предвиди местните избори да се провеждат с единни (национални) номера на бюлетините. Големите партии печелят от това, а по-малките партии, коалициите и инициативните комитети са ощетени. Защо това се прави на тъмно и с писмо до ЦИК, а не с изменение на Изборния кодекс, което е законовата и по-достойната позиция, можем само да гадаем“. Това заяви в свой коментар във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков.
 
„ЦИК се почувствала сезирана надлежно и взела, че постановила решение, с което изпълнява молбата от писмото и грубо нарушава Изборния кодекс. В подкрепа гласуват отново представителите на ГЕРБ, подкрепени от ДПС и, забележете, АТАКА.  Днес Върховният административен съд отмени решението на ЦИК и сложи край на този водевил. Слава Богу, законът победи политическата целесъобразност!”, отбелязва лидерът на социалистите.

„Оттук насетне няма как да не стои постоянно въпросът, доколко независима е ЦИК наистина, щом си е позволила да вземе подобно решение, а и да го защитава в съда, като оспорва правния интерес на партиите да обжалват. Освен, че не е независима, вече е ясно и от кого точно е зависима ЦИК”, посочва Михаил Миков.
 
    
Пълният текст на коментара:
 

   " Приятели!

 
На 10.09.2015 г. група народни представители, водени от Цветан Цветанов от ГЕРБ и Борислав Борисов от АБВ, написали писмо до ЦИК, с което я молят грубо да наруши закона, като предвиди местните избори да се провеждат с единни (национални) номера на бюлетините. Големите партии печелят от това, а по-малките партии, коалициите и инициативните комитети са ощетени. Защо това се прави на тъмно и с писмо до ЦИК, а не с изменение на Изборния кодекс, което е законовата и по-достойната позиция, можем само да гадаем.
 
Има-няма 24 часа след това писмо ЦИК се почувствала сезирана надлежно и взела, че постановила решение, с което изпълнява молбата от писмото и грубо нарушава Изборния кодекс. В подкрепа на решението на ЦИК гласуват отново представителите на ГЕРБ, подкрепени от ДПС и, забележете, АТАКА.
 
Днес Върховният административен съд отмени решението на ЦИК и сложи край на този водевил. Слава Богу, законът победи политическата целесъобразност!
 
    Какви са поуките?
Поначало ние, от БСП, бихме получили полза от такова решение. Но не е в това въпросът. Въпросът е във върховенството на закона. Подобни изменения в нормалните държави нито се искат с писмо, нито се правят въз основа на подобни измислени писма. Затова следващия път, в който авторите на писмото Ви говорят за върховенството на закона, припомнете им и този случай.
 
Оттук насетне няма как да не стои постоянно въпросът, доколко независима е ЦИК наистина, щом си е позволила да вземе подобно решение, а и да го защитава в съда, като оспорва правния интерес на партиите да обжалват. Освен, че не е независима, вече е ясно и от кого точно е зависима ЦИК. Ако не сте разбрали, прочетете още един път и ще стане ясно.
 
Предстоят ни трудни избори, за които все по-малко вероятно е и да са честни. Пожелавам на всички успех, здрав разум и уважение към закона!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9920 |13.09.2015 Миков: Проектът на Кадиев е замислен по-рано . 6| 5032 |05.09.2015 Миков: Налагане на политическото състезание е първата ни цел на изборите . 12| 5283 |04.09.2015 Миков: България няма бъдеще с мнозинството в парламента . 12| 5279 |02.09.2015 Миков: Доматите показаха излъганата надежда на българите за промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads