Реклама / Ads
101| 13650 |14.03.2010 ПОЛИТИКА

"Първанов не е моят президент" превзема Facebook

.
Групата "Първанов не е моят президент!" е най-новият хит в социалната мрежа и вече има над 2 400 привърженици. Български студенти в САЩ и Европа се включиха мощно в страницата "Да подкрепим Дянков", а скандалът между институциите се превърна в основната тема за колегите им в нашите университети.
 

След скандала между финансовия министър и президента, потребители във Facebook масово се включиха в групата на вицепремиера „Да подкрепим Дянков!!!”. В нея до днес са се регистрирали 8 900 души, но броят им расте лавинообразно. Точно преди седмица „приятелите” на министър Дянков бяха едва 735, двеста от които запалиха свещички пред президентството в протест срещу Георги Първанов. Репортерска проверка на Frognews.bg показа, че голяма част от членовете в групата са младежи между 20 и 30 години. Интересен е фактът, че около 30% от тях са студенти, които учат в САЩ или в Западна Европа. Те са категорични, че няма да се върнат в страна с президент Георги Първанов и призовават държавния глава дори доброволно да подаде оставката си.


В българските университети скандалът „президент-правителство” също е основна тема. Студенти от Юридическия факултет на Алма Матер разказаха пред Frognews.bg, че почти всичките им колеги се вълнуват изключително много от въпроса за импийчмънта на Първанов. Особено от гледна точка на това, какво ще бъде евентуалното решение на Конституционния съд, ако казусът въобще стигне до там. Много от студентите по право и международни отношения признават, че са членове на „Да подкрепим Дянков!!!” в социалната мрежа. Те разпалено обясниха как между лекциите и упражненията коментират скандала и спорят с привържениците на президента Първанов, шегувайки се, че „нямат шанс, защото са малцинство, а и аргументите им са несъстоятелни”.


Един от членовете на групата, непосредствено след пресконференцията на държавния глава, е написал: „Тук подкрепихме министър Дянков, колкото можахме. Мисля, че е време да порасне и групата „Първанов не е моят президент!". Малко по-надолу в страницата четем: „Радвам се, че има много млади хора в България които имат свободен дух и мислят като мен. Трябва да се подкрепяме и да помагаме на тези, които имат смелостта да се изправят срещу такъв силен и нагъл противник, като президента и хайката от ДС зад него. Надявам се да не успеят да ни ограбят, както ограбиха родителите ни. Успех, Дянков, аз съм с теб!” Не липсват и предложения към самия Първанов. „След като президентът заяви, че няма да има диалог под сатъра на импийчмънта, да сдаде поста на Ангел Марин до изясняване на казуса. А не нарушава ли, впрочем, правовия ред, когато се обявява срещу една конституционна процедура и прави опит да я отхвърли със заплахи?” Форумците скочиха срещу Първанов и заради архара, който се твърди, че е застрелян от президента на лов в Узбекистан. „Георги Първанов за поред път излъга! Цял свят разбра, че е отстрелял защитено животно. Само у нас още има слепи и глухи хора, които вярват на оправданията му.”


Миналата неделя привърженици на Симеон Дянков запалиха свещи пред президентството в подкрепа на вицепремиера

Широко обсъждани са темите за олигарсите, Алексей Петров и костовизацията. „Първанов да каже не кога е назначен в службите Алексей Петров, а кога е започнал да се разпорежда в държавата!”, призовават мнозина. „Лозунгът на всеки комунист – „Костов е виновен за всичко!” Могат да си го запишат като първа точка в правилника за вътрешен ред на партията. Спокойно трябва да го обвинят и за глобалното затопляне, и за преливането на Дунав.”, изразява възмущението си Калин Станчев.

В социалната мрежа не липсват и противници на финансовия министър. За разлика от страницата „Да подкрепим Дянков!!!” обаче, защитниците на Георги Първанов са с около 2 000 души по-малко и са разпръснати в няколко групи. Президентските поддръжници пишат един след друг „Първанов не е нарушил Конституцията, няма основание да се прави импийчмънт. Дянков, върви си в САЩ!” Интересното в случая е, че виртуалният караул, който брани държавния глава във Facebook, не дава конкретните аргументи защо Георги Първанов трябва да остане президент, а по-скоро изтъкват подвига му при изнасянето на стенограмата от „Дондуков” 2 миналия петък. Те са категорични, че няма да позволят Георги Първанов да бъде свален от президентския пост, като не изключват митинги пред парламента, подобни на тези пред президентството миналата седмица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6501 |12.03.2010 Шоуто на Първанов - (епи)криза на един залязващ автократ . 115| 13228 |12.03.2010 Скандалът е заради олигарсите, костовизация погубва ГЕРБ и Борисов . 34| 9024 |10.03.2010 Президентът - публична личност и когато спи, и когато яде... . 28| 15575 |09.03.2010 Световен скандал заради македонски танц, откраднат от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads