Реклама / Ads
28| 5973 |29.10.2009 ПОЛИТИКА

Първанов отиде в чужбина и заговори като патриот

.
Георги Първанов Източник: Вяра Йовева
Президентът Георги Първанов трябваше да стигне до Австралия за да се разгневи най-после на хроничните сепаратистки и недобросъседски претенции на Македония към България. Изказване на македонския премиер Никола Груевски постави открито териториални амбиции към страната ни.
 

„В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин. Призовавам ви да не се делите по този въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци", обявил в страната на щраусите Груевски. Българският държавен глава смята, че думите на съседите са „недопустими” след като Македония има претенциите да стане член на ЕС.

„Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на самия ЕС”, предупредил Първанов и допълнил, че „българската подкрепа за македонското членство в Евросъюза не е безусловна". Тя щяла да зависи в голяма степен от това, какво ще бъде поведението на съседите и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции, смята държавният глава.

Говорителят на външно министерство Драговест Горанов, уточни пред Frognews.bg, че зам.-министър Райков, който придружава Георги Първанов в Австралия се е изказал по темата и на този етап от министерството на Румяна Желева няма да предприемат други реакции.

Но докато в България властите се маят  как да си бранят териториите в Пирин, съседите тази седмица направиха нов  принос към световната история - “Венеция” и “Виена” са македонски имена,идвали от древномакедонските племена “венети”,които дали названията на още 17 града в Англия и над две хиляди топонима по цял свят.Поредното “епохално откритие” принадлежи на македонския “историк” Петар Поповски,чиято книга “Открадната история” вчера бе представена в Скопие.

 “Крадецът” е Гърция ,а кражбите започнали още в дълбока древност,когато първите посегателства върху македонската история били извършени от “ елините,които били обикновени пирати и нямали никаква култура”.Също тези дни, друг автор - Томе Веляновски от град Прилеп “откри”,че норвежката столица Осло е получила името си от...македонската принцеса Ословяна – потомка на цар Самуил,в която се влюбил норвежки рицар по време на кръстоносните походи.

Познавачи на българо-македонските отношения през последните години смятат, че реакцията на Първанов сега е почти изненадваща и странна. Той винаги е демонстрирал приятелски и съглашателски отношения, още от времето на социалиста Бранко Цървенковски. Тази схема на „диалог” продължи и с колегата му Георге Иванов и правителството на Груевски.
Подобна малодушна политика към Македония водеше и правителството на Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин, който бе човекът на Първанов в стария кабинет. Вероятно с това се обяснява фактът, че през последните години българин стана мръсна дума в Македония, а случаите на малтретирани наши туристи или на македонци, самоопределящи се като българи изобилстват в медиите. Въпреки тази притеснителна тенденция българските власти винаги реагираха на проблемите полугласно и със завъртяни и засукани фрази.

Според анализатори на българската душевност, нашенецът става патриот когато е зад граница, вероятно с това можем да си обясним и реакцията на президента, който на родна земя обикновено е патриотично настроен само към олигарсите. И през втория си мандат той пропуска да се поучи от добрия опит на гръцките държавници към Македония. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 15557 |27.10.2009 Първанов и Борисов да кажат ясно България държава ли е . 34| 7179 |19.10.2009 Първанов: Министър се прави на премиер, в кабинета предлагат опасни идеи . 29| 9817 |08.10.2009 Зайчето на Първанов, лошият вълк и червени кинжали в словесна битка . 27| 10956 |15.09.2009 Е. Дайнов: Първанов сбърка хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads