Реклама / Ads
21| 9456 |29.07.2014 ПОЛИТИКА

Портрет на падащия политик в 10 стъпки

.
Свободното падане като политически спорт...
Човешкото тяло в нормална среда, при средно съпротивление на въздуха, пада от високо към земята със средна скорост около 9-10 м/сек. Пораженията на тялото при срещата със земята зависят от вида падане - пряко или последователно. При първото ударът е директен със земната повърхност, а при второто - поредица от стълкновения в различни предмети и препятствия.
 
При пряк удар в земята вътрешните поражения са страховити, но външно уврежданията не личат много. Външните наранявания са много повече при "последователния" полет.

Политиците са сред най-застрашените от законите на Нютон. Те не си дават сметка, че изстрелвайки се нагоре към звездното политическо небе, където ги чакат богаство и власт, в един момент ще полетят надолу. Чака ги неприятна среща с реалността, в която ще се размажат като домат... Освен това не е лошо да узнаят, че Нютон освен велик учен е бил и добър политик и управленец. Лично е участвал в преследването на мошеници и бандити от голям калибър, а на един лично издействал смъртна присъда.

 

На свободно падащи тела тези дни изглеждат политици като Николай Бареков, Сергей Станишев, Михаил Миков, Делян Пеевски и някои други. Всички виждат как летят надолу, а те ни убеждават, че се издигат. Станишев не ставал повече за лидер на БСП, но бил много подхоящ за лидер на ПЕС?! Миков досега бе ту дясна, ту лява ръка на Станишев, а сега щял да прави исторически промени в "столетницата"... Айде, бе. Миков - железният. Колко ли водка е нужна за да доживее такъв момент?

Делян Пеевски пък даде интервю в един вестник, което само констатира една политическа смърт. Ако не става дума за поредното театро, разбира се, защото интервюто очевидно бе писано от друг, а в отговорите имаше само лицемерие. За Пеевски е особено полезно да прочете поне третия закон на Нютон, както и този за гравитацията. Иначе много ще боли... Защото Пеевски не е нито стюардесата Весна Вулович, която оживя след падане от самолет от над 10 000 метра, нито Феликс Баумгартнер, който пропада близо 36 000 метра свободно преди да отвори парашута си.

Най-интересен е обаче Бареков. Дори би бил забавен, ако не излъчваше вредност като флакон с лютив спрей. Той не просто излетя в политическото небе, а бе направо катапултиран. Възходящата траектория обаче бе кратка и вече е в състояние на стремително падане от втори вид. Което е съвсем логично, като се има предвид талантът му към предателство.

 

Може би трябва да се научим да правим портрети на българските политици още когато започат своята кариера, а не когато падат към дъното. Тогава ще избегнем поне част от неудобството и срама, че сме им се доверили и неприятностите от тяхното пребиваване в институциите.

 

Не е трудно да се направи профил, на който и да е български политик. Понякога е достатъчно и едно "АЗ". Това лично местоимение им стига напълно.

Повечето са елементарни човечета. Няколко заемки от медицината, философията и психоанализата и портретът е готов. Психопрофилът, който ще предложим, е на основата на наблюдения и други данни за дадения човек, а не на тестове.  Той няма да е 100% съвпадащ с истината, но гарантира около 80%. И за да не ни упрекне лицето в пристрастие или незнание, уточняваме, че по съвет на психолози не използваме %, а коефициенти на корелация, регресия или други статистически индекси, които варират между 0 и 1. Така, че мърдане няма.

 

Практиката ни е убедила, че иначе образовани хора, след като попаднат в политиката, странно бързо се профанизират. Животът им сякаш добива релефа на матрица: власт, пари и протоколни придобивки. Свикват с харченето на чужди пари и дори смятат, че им се полагат. В резултат повечето от тях се взимат насериозно и започват да вършат глупости, непонятни за средно интелигентния човек, че и под това ниво. Често техни думи и действия показват, че смятат останалите за глупави и наивни, а себе си за гении, закриляни от Съдбата и любимци на Господ. Нищо и никой не може да ги разубеди. Аз, Аз, Аз... Не могат да се нарадват на собствените си гласове и ценни мисли.

Такъв екземпляр е Н.пр. Н.Б. (иронията не е случайна). Той дори не осъзнава в момента, че прилича на комик, който играе ролята едновременно на политик и Юри Гагарин не се е вживял до степен да се търси помощ от санитари... За да бъде върнат в реалния свят. Сякаш е преял с халюцигенни гъби - превъзбудата му на моменти е такава, че дори ерихонските тръби звучат като арфа пред кресченото в гласа му.

 

Но да се върнем към портрета. Ето го и него:

 

1. Хистерия;

 

2. NEW  WORLD класация: Юда Искариотски, Марк Юний Брут, Н.Пр. Н.Б., Павлик Морозов;

 

3. Маниакално-депресивна психоза;

 

4. Зловреден нарцисизъм или вторичен нарцисизъм: според Фройд - патологично състояние, което се появява, когато либидото се оттегли от външните обекти към себе си. Крайна форма на нарцисизъм;

 

5. Токсикомания  или човекът - speed freak. Изкуствена бодрост, живост и намалено чувство за умора; приповдигнато настроение. повишена инициативност, еуфори, възбуда, увереност и способност за концентриране; често възбуда и еуфория; увеличена моторна и речева активност... При венозно въвеждане на преден план излиза еуфорията, според д-р Джон Крамер. 20 до 40 mg - по два пъти дневно. Типични прояви на психозата са маниите за преследване или всемогъщество и зоопсиите. Следствие от параноичното поведение са честите прояви на немотивирано насилие. (Не твърдим, че е така, но твърдим, че така изглежда отстрани.);

 

6. Да се родиш глупав не е срамно. Срамно е само да умреш глупав." - Ерих Мария Ремарк;

 

7. Лежанка, анаболи, мускули, мачо, женско обкръжение, точене на лиги, помпане на самочувствие. "Аз имам харем, кучките ме желаят, защото съв велик, а вие сте мишки";

 

8. Нютон: Твоето незнание е безкрайно по-голямо от твоето знание;

 

8. Притчи 13:11: “Богатството, придобито чрез измама ще намалее, ... Бог не се нуждае и не иска пари, които са откраднати". Никой не може да помогне, дори Пловдивският митрополит;

 

9. Учителят казва: Който не цени стореното му добро - вече не е жив;

 

10. Резултатът: 20-35 IQ.

 

Само десет стъпки към един портрет, а казват толкова много. Не на 100%, но всеки може да определи вероятността.

Да го наречем експеримент.

Или любознателност. 

Въпросът е харесва ли ни политически трупове да падат от небето върху главите ни.

Мерси за вниманието.

 

По д-р Хайнц Хартман,

теоретикът на самотните

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7760 |11.06.2014 Опърничавият Кадиев напуска парламента и политиката . 7| 8361 |13.04.2014 В. Папазов: Вече няма тояга в политиката, според която да скача кучето . 29| 8941 |08.03.2014 Първанов: В политиката ни има 4-ма играчи и много пионки . 55| 10274 |03.02.2014 Доган: От евровота зависи съдбата на правителството и пътя на ДПС в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads