Реклама / Ads
13| 5532 |17.11.2023 ПОЛИТИКА

Премиерът Денков уволни зам.-министър на МВР. Разкри смущаваща информация какво е правил министърът по време на протеста

.
Премиерът акад. Николай Денков обяви, че е освободил заместник-министъра на МВР Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в силовото ведомство. Това е първо уволнение след ескалацията на вчерашния протест на футболни фенове, които поиска оставката на ръководството на БФС. Самият министър на МВР - Калин Стоянов, по време на протеста вчера бил на кинопрожекция.
 

"Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководството на БФC, което доведе до упадък на българския футбол. Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващи агитки”, посочи премиерът на брифинг в Министерския съвет.

 

Денков благодари на всички мирно протестиращи и на полицаите, изпълнили дълга си, без да проявяват насилие в трудната обстановка.

 

"Не можем обаче да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани или случайно попаднали в техния обсег такива", подчерта министър-председателят.

 

Премиерът е изпратил писмо до централата на УЕФА и до контролната етична и дисциплинарна комисия на УЕФА с искане за становище по организацията на "злополучната" среща между България и Унгария. Ще бъде потърсена и позицията на ФИФА.

 

Денков е възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване на случаите на насилие от полицаи.

 

Премиерът настоя имената на въпросните униформени да станат ясни и да получат най-високи дисциплинарни наказания. "Включително и уволнение от службите на МВР", поиска той.

 

От извънредното изявление стана ясно, че по време на безредиците вътрешният министър Калин Стоянов е бил на кинопрожекция. Това Денков определи като "доста смущаващо".

 

"По това време имахме заседание на Министерския съвет, на което той беше заместен от заместника си Темелакиев. В един момент трябваше да му кажа да отиде и да си върши работата. Очевидно имаше проблем в координацията", посочи премиерът. 

 

Относно исканията за оставката на Калин Стоянов, министър-председателят коментира, че въпросът ще бъде обсъден с вицепремиера Мария Габриел.

 

По-рано днес ПП-ДБ поискаха оставката на Стоянов, както и на председателят на БФС Борислав Михайлов.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5036 |16.11.2023 Румънският премиер към австрийския канцлер: Напуснете Шенген, ако Путин ви насочва . 21| 10593 |15.11.2023 Божанков разсече опозицията: Искате оставки "от мазата", рупори на Русия говорят за хибридните атаки . 2| 3589 |15.11.2023 Дежа вю: Вотът на недоверие уж беше за отбрана, а БСП пак заговори за енергетика . 15| 5070 |12.11.2023 Заместник-генералния секретар на НАТО: България има ключова роля за поддържането на мира в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads