Реклама / Ads
6| 3435 |15.02.2024 ПОЛИТИКА

САЩ, Русия, космос и ядрени оръжия: Притеснения отвъд океана

.
Източник: ЕПА/БГНЕС
САЩ са се сдобили с нови разузнавателни данни, свързани с усилията на Русия да разработи и разположи в космоса противосателитна система. Разузнавателните данни бяха съобщени на Конгреса и ключови съюзници на САЩ, след като конгресмените получиха спешно предупреждение от ръководителя на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите – републиканецът Майк Търнър, който призова администрацията на Джо Байдън да разсекрети информацията за това, което той нарече "сериозна заплаха за националната сигурност".
 

Притесненията са основателни защото страната разчита на сателити, с които осигурява както навигация, така и постоянен контрол върху своя ядрен арсенал. В доклад на Агенцията за отбранително разузнаване от 2022 година се казва, че в продължение на години Русия разработва системи, предназначени да неутрализират американски военни и търговски космически спътници.





Според двама души, запознати с въпроса, неясното предупреждение на председателя на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите за "сериозна заплаха за националната сигурност" в сряда е свързано с опитите на Русия да разработи противоспътниково ядрено оръжие за използване в космоса, пише "Politico" в свой анализ.

 

Макар че хората не предоставиха повече подробности за информацията, единият от тях отбеляза, че САЩ повече от година са загрижени за потенциалното създаване и разполагане на антисателитно ядрено оръжие от страна на Русия - оръжие, срещу което САЩ и други държави няма да могат да се защитят адекватно.

 

В изявлението си от сряда сутринта републиканецът Майк Търнър заяви, че неговата комисия е предоставила информацията за заплахата за националната сигурност и призова администрацията да разсекрети разузнавателните данни, за да могат длъжностните лица и законодателите да обсъдят въпроса със съюзниците.

 

Не е ясно какво е накарало Търнър да направи изявлението сега, тъй като разузнавателната информация е била на разположение на лидерите на комисията по разузнаване на Камарата на представителите и техните висши помощници в защитена стая на Капитолийския хълм повече от седмица, каза един от хората. Комисията по разузнаване на Сената също е имала достъп до информацията.

 

Във вторник членовете на комисията по разузнаване към Камарата на представителите гласуваха за отваряне на разузнавателната информация за преглед за всички членове. Всички членове на Сената вече също имат достъп.

 

Възможно е Търнър да се е опитал да алармира за напредъка на Русия в космоса, за да подчертае необходимостта законодателите да одобрят допълнителна помощ за Украйна. Сенатът прие допълнителния законопроект, включващ 60 млрд. долара помощ за Киев. В момента той се разглежда от Камарата на представителите.





Един от членовете на комисията по разузнаване в Камарата на представителите заяви, че разузнавателните данни са "обезпокоителни". Друг заяви, че "това е сериозен въпрос, но не е непосредствена криза". И двамата членове, както и останалите запознати с разузнавателната информация, получиха анонимност, за да говорят за класифицирани материали.

 

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че е "изненадан", че Търнър е направил публично достояние предупреждението си, като заяви пред репортерите на Белия дом, че преди това се е свързал с висшите конгресни лидери от "Бандата на осемте" (разговорен термин за група от осем лидери в Конгреса на Съединените щати, които са информирани за секретни разузнавателни въпроси от изпълнителната власт, бел. ред.), за да проведе класифицирана дискусия. Съливан не потвърди, че поисканата среща, в която ще участва Търнър, е по същия въпрос: "Оставям на вас да правите каквито искате връзки".

 

Републиканецът Джейсън Кроу заяви в изявление, че очаква администрацията на Байдън да вземе правилното решение относно разсекретяването на разузнавателна информация. "Те са го използвали по-често и по-стратегически от всяка друга администрация. И ще вземат решение дали е важно и разумно да го направят в този случай. Това е сериозен въпрос, но не е криза", каза той.

 

През последните години американските власти алармираха за ракети, изстреляни от повърхността на Земята, които могат да унищожат спътници в орбита. През 2021 г. Русия проведе тест на противоспътникова ракета върху един от собствените си спътници, като го раздроби на повече от 1500 парчета отломки - които могат да представляват сериозна заплаха за други обекти в орбита.

 

ABC по-рано съобщи подробности за най-новите разузнавателни данни, свързани конкретно с противоспътниковото ядрено оръжие.

 

Съществуват и редица други въпроси, които администрацията разглежда като обезпокоителни по отношение на дейностите на Русия в космоса, включително някои разработки с нейни спътници и заглушаването на американски спътници.





Администрацията е загрижена и за руската хиперзвукова крилата ракета 3M22 Zircon, която е предназначена за поразяване на наземни и морски цели. Хиперзвуковата ракета влезе на въоръжение миналата година на борда на руска фрегата.

 

Перспективата Русия да развие способности, свързани с космоса, идва на фона на засилването на връзките между Москва и Пхенян.

 

През декември севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да изстреля три военни шпионски спътника през 2024 г. Три месеца по-рано Ким се срещна с руския президент Владимир Путин на космодрума "Восточний", най-важния руски център за изстрелване на ракети, за да обсъдят как страните могат да си сътрудничат в областта на космоса.

 

Ерин Банко, Александър Уърд и Лий Хъдсън в "Politico", преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3383 |13.02.2024 Американският Сенат прие пакет от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван . 2| 3358 |12.02.2024 Кирил Петков от Видин: С ветото президентът разбра, че промените на Конституцията са не само добри, но трябва да влязат веднага в сила . 40| 6337 |09.02.2024 Рано или късно ще стигнем до примирие, каза Путин в интервюто с Тъкър Карлсън. ФрогНюз позна отговорите му . 10| 15990 |08.02.2024 Асен Генов за ФрогНюз: Явно им ляха куршуми срещу “софийската сглобка” и страхът беше преодолян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads