Реклама / Ads
0| 5324 |22.01.2010 ПОЛИТИКА

Сините недоволни от готвени промени в хазарта

.
Синята коалиция ще подкрепи предложените от премиера Бойко Борисов промени в кабинета, но е притеснена, че ГЕРБ започват да дават заявки за политически курс, който говори за компромиси с наследството на тройната коалиция.
 
Пример за това е подкрепата за кандидатурата на Миглена Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР, както и готвените лобистки поправки в Закона за хазарта. Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Той обясни, че се готвят промени в хазартния закон, с които бизнесменът Васил Божков да бъде облекчен при плащането на данъци за организираните от него игри. Надявам се, че Симеон Дянков няма да направи това, защото, ако го направи, ще загуби нашето доверие, коментира Костов. Ако промените станат факт, това ще засегне най-вече тотото и игрите "Еврошанс" и "Еврофутбол".

Преди два месеца по предложение на сините данъкът върху хазарта се вдигна от 10 на 15%, което предизвика острата реакция на сектора. След това стана ясно, че се готви нова система за облагане, която ще облекчи този бизнес. Тото, лото игрите и залаганията върху спортни състезания сега се облагат с 25% върху разликата между направените залози и изплатените печалби. От 1 януари данъкът върху цифровите игри е 15%, но те се изчисляват върху цялата сума на направените залози. Например, ако залозите са за 1000 лв., данъкът е 150 лв., независимо че например 600 лв. са върнати на играчите под формата на печалба. Ако се приемат промените, ставката ще е 25%, но само върху остатъка от 400 лв. В примера това значи платеният данък да падне от 150 лв. на 100 лв.

Илиян Михов, предложен от премиера Бойко Борисов за трети вицепремиер, засега няма политически опит да управлява държавата, заяви пред БНТ Костов. Според него новата кандидатура носи елемент на тревога, защото Михов говорел за хлабав борд. Той е категоричен, че Михов трябва да коригира базовите си позиции и да стане ясно, че няма да прави промени във Валутния борд и системата за влизане в еврозоната. Костов подчерта, че е очевиден проблемът с привличането на еврофондове и нуждата от преструктуриране. Според него има корумпирана администрация, липсва смелост и компетентност.

Съпредседателят на Синята коалиция определи кандидатурата на Николай Младенов за външен министър като добра, още повече че той е показал, че е смел и компетентен като военен министър. Костов смята, че Младенов не е станал външен министър от самото начало, защото е имало елемент на отплата към Румяна Желева, защото тя е направила много за влизането на ГЕРБ в ЕНП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5951 |14.12.2009 Сините празнуват 20 години СДС . 3| 5427 |19.11.2009 Обмислят промени в Закона за събранията и митингите . 1| 4917 |07.11.2009 Реформи в климатичните промени обсъжда Г-20 . 24| 6385 |18.05.2009 Развод с ДСБ искат сините в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads