Реклама / Ads
39| 16971 |08.11.2017 ПОЛИТИКА

Сталин не е спасил българските евреи, проф. Христов! Лъжете!

.
Мария Захарова в действие...
Неизвестни лица отново оскверниха мемориала на съветските воини-освободители на площад Шварценбергплац в центъра на Виена. Това съобщава руската информационна агенция РИА Новости. Датата е 16 януари 2017 г.
 
Година преди това същият мемориал във Виена е залят с тъмно червена боя. Да го изчистят отиват руски доброволци, а не местните власти.

На мемориала е изписан указът на Сталин за превземането на Виена от съветските войски на 13 април 1945 г.

 

Това е стара информация. За депутата от БСП Иво Христо обаче е новина. Иначе не би давал пример с паметника във Виена, който австрийците почитали, защото били цивилизовани, а ние не.

 

Тези и други, меко казано странни неща, казва проф. Христов по повод изявлението на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова преди дни, че не българите, а Червената армия е спасила българските евреи през Втората световна война:

 

"Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война? Класическо изместване на проблема. Проблемът е защо вие осирате съветските паметници? Защо не се прави същото с Паметника на Съветската армия в центъра на Виена? Това става в Прибалтика, Полша и България. Нещо да ви говори това? Когато имаш един оскотял, необразован, примирен народ, манипулацията става много лесно", казва още Христов.

 

И допълва: „Какво каза Мария Захарова - не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние йок, не, на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата”.

 

Ето това е манипулация, г-н Христов. Първо лъжете, че във Виена такова нещо не се e случвало, а след това твърдите, че без Съветската армия никой тук не би се осмелил да се опъне на Гьоринг и Хитлер. Осмелили са се и още как, слава Богу.

 

Залетият с боя паметник във Виена, Австрия.

 

Когато някой си разкъсва ризата, за да защити налудната позиция на персона, която само преди дни обяви, че Осама бен Ладен е посрещан в Белия дом (бе осмяна в мрежата и принудена да признае невежеството си), а на снимката, която показа са афганистански министри и политици, е наистина повод за тревога.

 

Г-н депутатът е професор и това предполага да е прочел известно количество книжки.

 

"Всеки човек трябва да прочете през живота си 8-10 книги. Какви? Тъкмо за да разбере това, трябва да прочете шестнайсет хиляди тома." Казал го е Исак Бабел. Евреин, гениален писател, когото Сталин лично праща на разстрел през 1940 г. Три години преди акциите за спасяване на евреите у нас. Дали Сталин е променил отношението си към евреите през това време, г-н Христов? За книжките няма да питам.

 

Писателят и политолог Жорес Медведев пише: „Антисемитизмът на Сталин е реакция на участието на евреи в обществения живот, на техния принос в революционната борба и управлението на страната. Сталиновота реакция се изрязава в масови репресии, жертви на които стават хиляди евреи. Например в съдебните процеси срещу Тоцки и Зиновиев повече от половината подсъдими са евреи. Подобно е положението и по време на Великата отечествена война, както и след нея.

 

Това като „спасяване на евреи“ ли ви звучи, г-н Христов?

 

Паметници на Съветската армия са осквернявани не само в България, Полша и Прибалтика, както твърдите. Но също в Германия – например в Хановер – в Чехия, Люксембург, Испания (паметника на съветските интербригадисти), Словакия и другаде. Осквернявани и повреждани са паметници на Съветската армия в самата Русия. Повечето хора не одобряват това, но то се случва, защото животът не е само правилни неща и „правилната линия“.

 

Много по-тъжно е, че у нас се оскверняват и крадат за скрап паметници на най-свестните българи и такива, свързани с националната ни история, разграбват се църкви и манастири, затриват се училища, но това не предизвиква дискусии и шум, както когато някой посегне на съветски паметник. А това е страшно.

 

Израстнал съм с много евреи в родния ми Плевен. През целия си живот досега нито веднъж не чух от тях: „Добре, че беше червената армия, иначе…“. Но чувах много топли думи за онези, които са ги подкрепили в съдбоносен момент. Освен това, да търсиш отплата и признателност за сторена добрина е голям грях. В Русия трябва да престанат с натиска да сме им признателни нон стоп за всичко. Не са ли чували за безкористие?

 

Пише го и в Библията, и в Талмуда.

 

И в България съветофилите да спрат с поклоните и целуването на ръка, че останаха без кръст, а устните им се напукаха... Срамота и унижение.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 15525 |24.08.2017 Как българските корумпирани власти злоупотребяват с „Червената бюлетина“ на Интерпол за брутални политически вендети . 11| 18360 |17.08.2017 Жив ли е Доган и защо сталинизмът си отива? . 3| 5909 |29.10.2016 Лично шефът на Световната банка поканил Кристалина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads