Реклама / Ads
12| 7607 |16.04.2024 ИНТЕРВЮ

Стефан Тафров за ФрогНюз: Смяната на външния министър е демонстрация, че Главчев изпълнява заповедите на своя партиен началник

.
Стефан Тафров Източник: БГНЕС
“Това е демонстрация, че правителството на Димитър Главчев е правителство на партията на Борисов, на ГЕРБ. Демонстрира се, че Главчев изпълнява заповедите на своя партиен началник Бойко Борисов безпрекословно и за два часа”.
 

Така българският дипломат Стефан Тафров коментира пред ФрогНюз вчерашното предложение за смяна на външния министър от страна на служебния премиер Димитър Главчев. Предложението държавният глава да освободи Стефан Димитров и да назначи Даниел Митов на поста дойде броени часове, след като за промяната настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов







“Тази смяна на министри разбива на пух и прах всякакви твърдения, че Главчев е независим и равноотдалечен от всички партии”, допълни Тафров.


“В цялата тази политическа нестабилност, на всичкото отгоре имаме и смяна на министър и то на външния министър след само 48 часа. Това не прави България да изглежда много сериозна страна. От дипломатическа гледна точка, се поставям на мястото на нашите посланици - след като са разпространили информация до страните, в които са посланици, или до организации като НАТО и ООН, че има смяна на външния министър, само след 48 часа трябва да съобщят за нов министър. Това са много лоши знаци, давани от една страна. Те не допринасят за престижа на България”, каза още той.


По думите на Стефан Тафров това нанася репутационна щета на страната ни.


“Репутационната щета е факт, но тя е второстепенен въпрос. По-важното за мен е щастието в нещастието - стана пределно ясно, че Димитър Главчев е кадър на ГЕРБ и той изпълнява заповедите на ГЕРБ и неговия председател, ако изобщо някой е имал съмнения и илюзии в противното”.


“Продължаваме промяната - Демократичната България” възразиха остро срещу трима министри, но те не бяха сменени от Димитър Главчев. Два часа след като председателят на ГЕРБ Бойко Борисов критикува външния министър, той беше сменен. Ясно е, че Димитър Главчев е пристрастен към своята партия. Това е ясно и за слепи”.


На въпрос дали сухопътен Шенген е възможен в тази турбулентна среда и с тези негативни знаци към нашите партньори, Тафров отговори така:


“Шенген е въпрос на австрийската вътрешна политика. Допускането ни едва ли ще се случи преди изборите - първо европейските, след това през есента националните в Австрия. Нестабилността в България не допринася за това да имаме и сухопътен Шенген, но недопускането ни се дължи най-вече на вътрешните противоречия в самата Австрия, която е последната страна, която се противопоставя. 







Бях насърчен от посещението на германската министърка на вътрешните работи в България, която ясно каза, че България е готова за Шенген. Все пак Германия има специални отношения с Австрия и е в състояние да убеди австрийската политическа класа, че е време да пусне България в сухопътния Шенген. Мисля, че това посещение на германската министърка беше много важно и аз го приветствам”.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5775 |16.04.2024 Димитър Къцарков за ФрогНюз: Иронично, Нетаняху и Хаменей си направиха подарък . 9| 6064 |12.04.2024 Адв. Величков за ФрогНюз: Павлова като правосъден министър е не по-малко скандално от Стоянов като вътрешен . 14| 9982 |11.04.2024 Настимир Ананиев за ФрогНюз: Вчера се наложи внушение, че Настимир Ананиев е престъпник. Фактите показват съвсем друго . 14| 9252 |10.04.2024 Христо Казанджиев за ФрогНюз: България трябва да направи като Украйна - рестрикции спрямо транзита на руски газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads