Реклама / Ads
63| 11655 |30.03.2020 ПОЛИТИКА

Велизар Шаламанов: Пиляхме европейски пари за безсмислени руски проекти!

.
Велизар Шаламанов Източник: БГНЕС
Ще издържим карантината, но трябва да си дадем сметка, че България може да постигне много повече като страна-членка на ЕС и НАТО, ако не пилее европейското финансиране за безсмислени руски проекти. Такава позиция изрази Велизар Шаламанов - министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки.
 

Той отбелязва, че близо 10 години се бави влизането на страната ни в еврозоната, докато наливат пари в проектите АЕЦ "Белене" и "Турски поток", и страната ни плащаше скъп газ на Русия.

 

"Пилеехме за безмислени проекти скъпоценни европейски пари - много грешна политика!" - пише Велизар Шаламанов в своя публикация във Фейсбук.

 

Същевременно е подценена реформата в здравеопзването, както и развитието на системата за управление при кризи, електронното управление, кибер сигурността, дигитализацията на образованието.

 

"Сега всичко се налага да платим и дано си научим урока." - допълва ексминистърът, като подчертава, че страната ни е имала възможности да води по-добра политика.

"През цялото това време имаше алтернатива, имаше предложения за по-добра политика, но това надменно, арогантно, брутално бе отхвърляно и мачкано. Е, сметката идва, за да бъде платена - от нас, гражданите на България. Отговорни няма да има, дано има поне повече поумнели граждани, за да се справим и продължим напред с по-добро публично управление в интерес на българите, а не да кретаме в периферията на Европа, със смазваща зависимост от Русия и ниско ниво на дигитализация, и сигурност на публичните е-системи. Да разчитаме не на силите си, а на благоволението на някой и на това да ни отмине... Гневен съм! Ще издържим карантината, но повече не бива да мълчим, защото България може много, много повече в НАТО и ЕС. Защото българите заслужаваме много повече и трябва да си го поискаме, да си го вземем! Така или иначе тотално ни следят и подслушват - поне да говорим открито!" - призовава Шаламанов.

Същевременно той изразява признателност към хората, които са на първата линия в борбата с разпростгранението на коронавируса:

 

"Заедно с това - поклон пред всички, които в тези трудни дни са на първата линия и колкото и да е рисково, ще изпълнят дълга си. Нека от тях вземем пример, нека ги чуем накрая на кризата - какво е важно да направим, за да сме по-подготвени и по-солидарни, не само в криза, но когато харчим милиарди без да питаме, тези, които ги изкарват. Сигурен съм, че колкото повече сме в карантина, толкова повече ще осъзнаваме в какъв свят сме живели и ако искаме да го направим по-добър, трябва да действаме - още сега в помощ на преодоляване на кризата и после за да избегнем следващата, да се подготвим да я посрещнем по-добре. Всички, българи, европейци! Всеки, с каквото може."

 

По думите му, в условията на сегашната криза България трябва окончателно да спре АЕЦ "Белене", "Турски поток" и "други грандомански, икономически необосновани проекти". Страната ин трябва да фокусира ресурсите си в дигатална икономика, дигитализация на администрацията, образование и наука - да има повече за качествени изследвания и образование на европейско ниво, за да задържим мотивирано студентите си и учените си.

 

Велизар Шаламанов посочва, че следващото управление на България ще трябва да се справи с 3 задачи:

 

- Преодоляване на последиците от кризата с COVID-19.

- Ускорено провеждане на забавените с 20 и повече години реформи за изграждане на институции и управление на промяната, включително мащабна дигитализация.

- Влизане в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, видимо вписване в структурата на силите на НАТО и Европейската отбрана, включително домакинстване на многонационални сили.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12140 |24.02.2020 Велизар Енчев: Испанската преса не е меродавна за Борисов, но сигналите за корупция от Вашингтон са достоверни по презумпция . 10| 13182 |11.02.2020 Велизар Енчев: Идеологът на Великата китайска стена по българо-турската граница откри най-корумпираните в България . 12| 12700 |14.01.2020 Велизар Енчев: Номинацията на Ревизоро за екоминистър е триумф на отрицателния подбор в най-бедната страна в ЕС . 5| 8266 |06.01.2020 Велизар Енчев: Иван Гешев стана правителствен адвокат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads