Реклама / Ads
42| 13629 |11.03.2013 ПОЛИТИКА

М. Заимов за Frognews.bg: Разклащането на борда е качване на кон, от който знаеш, че ще паднеш

.
Мартин Заимов
Валутният борд е не само като законодателна и икономическа система, той има и морална, и политическа логика. Чрез борда ние сме обвързани с европейската икономика в нейния германски вид, а това е по-добрият и солиден избор на България.
 

Периодически у нас се заговаря за разклащане на валутния борд, но днес икономиката не се движи така добре, както преди 6-7 години, има и политическа несигурност, заяви за Frognews.bg Мартин Заимов, финансист и бивш подуправител на БНБ. Фундаментално обаче днешната политическа ситуация в никакъв случай не е по-лоша, отколкото през 1997/98 година. При различни криза въпросът за борда се е поставял и многократно е имало различни скокове, добави той.

В полза на валутния борд има силни, сериозни аргументи - на първо място аз съм убеден, че огромното мнозинство от българите не биха искали това да се случи, при това става дума за хора с различни политически убеждения. Всички те са свикнали с тази система. Обратното би означавало скок в неизвестното, а отделно от това и много тежки години, съдейки по опита на други страни. Мисля, че повечето хора разбират това.

На второ място не бива да се подценява, че валутният борд е част от законодателството на страната, обясни Заимов. И министрите на финансите и всички, които са ангажирани с борда, са наясно с това.  Евентуални промени в полза на негативния сценарий - излизане от борда - изисква доста време: месеци, дори година. И въобще всеки, който би се решил на подобна стъпка, трябва да е наясно какво би направил. То е все едно да се качиш на един кон, от който знаеш, че ще паднеш. Въпросът е колко тежко ще падне. Вече 16 години политиката на българското министерство на финансите е подчинена на системата валутен борд, а  едно служебно правителство изведнъж да извърши такова нещо е доста силна хипотеза. Мисля, че вероятността за това е малка.

Чрез валутния борд България е зависима от европейската сиситема, т.е. от еврозоната, добави още Заимов. В доста държави напоследък се чуват гласове за напускане на еврозоната и създаване на местни валути. Ако нещо подобно се случи, то ще се отрази и на нас, ще стане ясно, че вече не живеем в същия свят, който сме обитавали досега. Това би означавало всъщност разпад на самия ЕС. Вярно, че нашата система е привързана към германската марка. Моето експертно мнение е, че ние категорично трябва да останем обвързани с германския стил на икономика и в дългосрочен план. Валутният борд е важен не само като законодателна и икономическа система, но той има и морална, и политическа логика. Логиката на валутния борд е, че ние сме обвързани с европейската икономика в нейния германски вид и смятам, че това е по-добрият и солиден избор на България, заключи Заимов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 42416 |08.03.2013 Олигарси готвят преразглеждане на борда, куки от ДС редят служебния кабинет . 17| 10478 |06.03.2013 Създадоха сдружение К.У.Р. . 50| 10168 |04.03.2013 Улицата зове: Тези депутати - вън от политиката! . 37| 10770 |04.03.2013 Съдия и дипломат в рулетката за премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads