Реклама / Ads
7| 5754 |26.12.2009 СВЯТ

Ал Авлаки заповядал атентата в американския самолет

.
Ал Авлаки Източник: alwasatiyyah.com
Американските секретни служби свързаха терориста-нигериец, който се опита да взриви вчера американски пътнически самолет, с радикалния ислямски проповедник Анвар ал Авлаки.
 

Доскоро се считаше, че считания за наставник на убиеца от американската военна база Нидал Хасан в Тексас Авлаки е мъртъв. Сега обаче тези слухове се опровергават.

Опитът за атентат в Еърбъс А-330 на авиокомпанията "Делта Еърлайнс", летящ от Амстердам за Детройт, бе направен навръх Коледа. Името на заподозрения е Абдул Фарук Абдулмуталлаб или Абдул Муталлаб. Той е настанен в болница с тежки изгаряния. Според американският политик Питър Хукстър, терористът най-вероятно е поддържал връзка с имама ал Авлаки. Има сведения, че двамата са се срещали в Йемен. Въпросът, който службите на САЩ изясняват в момента е дали свещеникът е имал капацитет и влияние да организира повторен атентат в САЩ. В същото време правителството на Йемен съобщи, че на 24 декември е нанесен въздушен удар срещу малко селище в провинция Шабва, където са се били събрали на съвещания ръководни дейци на Ал Кайда. Ал Авлаки би трябвало да е сред загиналите. След инцидента със самолета обаче това е твърде съмнително. На 25 декември роднини на свещеника обявиха, че е невредим.

Ал Авлаки, по чието указание Нидал Хасан разстреля 13 свои колеги военнослужещи м Тексас, се счита за един от най-активните ръководители на Ал Кайда в момента. Нигериецът Абдулмуталлаб е признал, че е действал по указания на Ал Кайда от Йемен.

Някои от пътниците в самолета, който трябваше да бъде взривен, са получили наранявания. Все още няма информация за броя на пострадалите и сериозността на травмите им, но всички са откарани в болница. Терористът е бил обезвреден от самите пътници на борда.

Авиолайнерът А330, с 278 пътници на борда, изпълнявал курс от Амстердам за Детройт.
Сътрудници на ФБР са задържали терориста.

След като е получил съобщението за атентата американският президент Барак Обама веднага е свикал съвещания с шефовете на спецслужбите. На него е било решавано какво ниво на заплаха да бъде обявено. Все пак в крайна сметка се е стигнало да извода да не се създава излишно паника.

Първоначално тайните служби решили да прикрият инцидента като обявили, че един от пътниците е решил да поздрави останалите пасажери с настъпващата Коледа като пуснал фоерверк в самолета. Тази „новина” обаче бързо бе опровергана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5967 |24.12.2009 Дядо Коледа "запали" шейната . 3| 5786 |23.12.2009 Роднини на Бин Ладен живеят в Иран . 1| 5428 |23.12.2009 Приходите на Холивуд за 2009 ще са над 10 милиарда долара . 2| 6167 |22.12.2009 12-те най-влиятелни личности в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads